Laguna - Talasi - Virdžinija Vulf - Knjige o kojima se priča
Talasi
Format: 13x20 cm
Broj strana: 272
Pismo: Latinica
Povez: Mek
ISBN: 978-86-521-5188-2
U pripremi
Datum objavljivanja: avgust 2024.
POŠALJI
Jedan od najboljih britanskih romana svih vremena

Ovde na ovom okruglom travnjaku sedimo zajedno vezani čudesnom snagom neke unutrašnje prinude. Drveće se njiše, oblaci prolaze. Bliži se vreme kada će ovi monolozi postati dijalozi. Nećemo uvek odzvanjati kao gong posle udara, kad god u nama odjekne neka senzacija. Deco, naš život je bio kao gong koji odzvanja; buka i hvalisanje; udarci po potiljku u bašti.

Originalan i izuzetno poetičan roman Talasi smatra se remek-delom Virdžinije Vulf. Kroz niz povezanih unutrašnjih monologa šestoro prijatelja pratimo njihovo odrastanje. Njihovi likovi se suptilno razotkrivaju kroz razmišljanja o sebi i drugima, počev od dečje igre kraj mora, preko školovanja i stasavanja, do suočavanja sa smrću voljenog prijatelja Persivala, a onda i sa sopstvenom zrelošću. Ispresecane živim opisima mora u različito doba dana, lične pripovesti se spajaju u poetsku tapiseriju ljudskog iskustva.

Uprkos svojoj eksperimentalnoj formi, Talasi su doživeli komercijalan uspeh i oduševljene pohvale kritike čim su objavljeni 1931. godine, a danas se smatraju najambicioznijim romanom Virdžinije Vulf, koji njene modernističke narativne tehnike prikazuje u najboljem svetlu.

„U ovoj muzikalnoj pripovesti kratke misli o detinjstvu, munjevite refleksije o mladosti i vernom drugarstvu imaju ton alegra Mocartove simfonije, da bi potom sve više ustupile mesta sporim andantima solilokvija o preživljenom, o samoći i zrelosti.“
Margerit Jursenar
 
„Sav okupan svetlom, blistav i uglačan, istovremeno neverovatno tačan i suptilno konotativan. Besprekoran i istančan senzibilitet u jeziku i raspoloženju izraz su istinske poezije.“
New York Times

„Ona je činila s rečima ono što je Džimi Hendriks radio na gitari.“
Majkl Kaningem
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.