Laguna - Bogorodičine sene - Milan Jovanović - Knjige o kojima se priča
Bogorodičine sene
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 252
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
ISBN: 978-86-521-4643-7
U pripremi
Datum objavljivanja: jun 2023.
POŠALJI
Uzbudljivo putovanje jedne ikone kroz dvadeset vekova

Na početku ovog nesvakidašnjeg romanesknog zahvata mladi propovednik i lekar Luka, učenik apostola Pavla u gradu Efesu, paralelno slika dva portreta: jedan će ga proslaviti, a drugi ga izvesti pred sud hrišćanske zajednice.

Vodeći nas preko brojnih destinacija u periodu od dve hiljade godina, autor postavlja pitanje: da li su vernici sve vreme slavili ikonu koju je Sveti Luka iznedrio dok je ispred njegovog štafelaja sedela Isusova majka ili onu drugu, koju je oslikao u isto vreme?

Sastavljen iz devetnaest svedočanstava dvanaest muškaraca i sedam žena, koliko je po ranohrišćanskom dokumentu Sofija Isusa Hrista Isus imao učenika, roman nam nudi interesantne i nadahnjujuće odgovore na mnoga pitanja o kojima zvanična istorija nema sasvim jasan stav.

„Prateći jednu ikonu kroz dva milenijuma, Milan Jovanović nam svojim prepoznatljivim rafiniranim stilom, na novi način osvetljava neke dobro znane događaje. Vodeći nas od Efesa, preko Konstantinopolja, Rodosa, Malte, Gatčine, Beograda, Ostroga, pa sve do Cetinja, autor je udahnuo život velikom broju živopisnih likova, iznedrivši originalno književno delo kome je teško naći uzor.“
– Prof. dr Milan S. Dimitrijević

„Specifičnost ovog romansijerskog skaza upravo je u tome što pisac spretno preplićući vekovna predanja sa fikcijom navodi čitaoca da se sopstvenom maštom izdigne iznad ograničenosti materijalnog i uplovi u duhovne dimenzije budeći na taj način ono što u svakom čoveku postoji – volju za smislom.“
– Slavica Mastikosa
Od istog autora
Iz istog žanra

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.