Laguna - Jorgovan uvek cveta posle zime - Marta Hol Keli - Knjige o kojima se priča
Jorgovan uvek cveta posle zime
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 512
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
1. oktobar 2019.
ISBN: 978-86-521-3501-1
Prevodilac: Dijana Radinović
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
14
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

/

E-knjige

Bestseler New York Timesa.

Inspirisan životom stvarne heroine iz Drugog svetskog rata, ovaj hvaljeni roman otkriva nam priču o ljubavi, iskupljenju i strašnim tajnama koje su decenijama bile skrivene.

Kerolajn Feridej je bivša brodvejska glumica i saradnica u francuskom konzulatu čiji se život zauvek promenio kad je Hitlerova vojska ušla u Poljsku u septembru 1939. godine, a onda krenula na Francusku. Na drugoj strani okeana poljska tinejdžerka Kasja Kuzmjerčik sve više se kao kurir upliće u tajni pokret otpora. U Nemačkoj mlada doktorka Herta Oberhojzer javlja se na oglas za posao u državnoj ustanovi – da bi se našla zarobljena u svetu nacističkih tajni i moći gde dominiraju muškarci.

Životi ove tri žene će se preplesti kad se desi nezamislivo i kad Kasju pošalju u Ravensbrik, zloglasni nacistički koncentracioni logor za žene.

„Marta Hol Keli je prikazala jedan od najstrašnijih događaja u istoriji i oživela ono što su te žene i mnogi drugi pretrpeli. Bićete dirnuti do suza.“ San Francisco Book Review

„Duboko dirljiva i nezaboravna, ova impresivna priča sigurno će oduševiti ljubitelje romansirane istorije, kao i one koji su uživali u knjizi Sva svetlost koju ne vidimo Entonija Dora.“ Library Journal
21.01.2023.

Jorgovan uvek cveta posle zime

Ana
ocenaocenaocenaocenaocena
Iako mi se nekad čini da sam sve čula i da me što se tiče tog perioda istorije ne može ništa iznenaditi, mene ipak iznova poljuljaju i dirnu sve priče o tim strašnim događajima. O sudbinama tih ljudi ne smijemo ćutati. O tajnama koje su godinama skrivane i zataškavane treba glasno pričati. Ljudima koji su bili junaci, koji su svoj život posvetili pomaganju ljudima, žrtvama, u ovom slučaju preživjelim ženama koncentarcionog logora Ravensbrik, treba dići spoomenike. Nevjerovatno je koliko se o njima malo zna. Marti Holo Keli je ovo prvi roman i u njega je uložila mnogo truda i istraživanja a zasnovan je na istinitoj priči. Njeni glavni likovi su stvarne ličnosti. Povezala je sudbinu tri žene, Karolajn, bivša glumica, humanitarka u Njujorku,Herta Njemačka doktorica i Kasja koja je u Poljskoj uhapšena i odvedena u logor.
0 0
02.12.2022.

Jorgovan uvek cveta posle zime

Marina milovanovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlicna knjiga..vredi pročitati
0 0
01.06.2022.

Jorgovan uvek cveta posle zime

Jasmina Ristović
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlican roman. Pretezak, prepun kako emocija tako i zverskog ponasanja coveka prema coveku. Sve sto smo negde i ocekivali od ratne tematike i price iz logora. Ipak, sudbine glavnih junakinja koje se preplicu daju nadu da borba ima poentu jer na neki nacin izlaze kao pobednice. Preporuka.
0 0
22.02.2022.

Jorgovan uvek cveta posle zime

Aleksandra
ocenaocenaocenaocenaocena
Koliko god da sam knjiga pročitala o holokaustu, zverskom ophođenju prema zarobljenicima, raznoraznim eksperimentima, logorima smrti, koncentracionim logorima, nekako, uvek imam utisak da ne znam dovoljno, da je potrebno ponavljati priču (koliko god ona bila teška za čuti) kako se nikada ne bi zaboravilo. I ovo je jedna od takvih knjiga, knjiga koju bi trebalo pročitati i zamisliti se... Stil pisanja Marte Hol je, u najmanju ruku, prelep. To je ono što se može i zasebno posmatrati, a skupa sa zapletom, deluje kao da ga na neki način prosvetljuje, nadopunjuje, poboljšava. Često mi se dešavalo da zastanem i divim se vešto skrojenom opisu ili izuzetno izraženoj emociji. Ovo je tip romana koji se čita lagano kako bi se svaka rečenica mogla sliti u vaš um, srce, dušu.

Od mene, sve preporuke!
0 0
18.03.2020.

Jorgovan uvek cveta posle zime

Milica
ocenaocenaocenaocenaocena
Radujem se što u poslednje vreme ima sve više knjiga koje prikazuju sudbine žena za vreme Drugog svetskog rata. Iako je rat pretežno muška stvar, ne treba nikako zanemarivati žrtvu koju su podnele pripadnice slabijeg pola. Ovaj roman upravo insistira na tome. Tri žene, tri države i tri teške životne priče. Odlično komponovano i ispripovedano.
1 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

01.05.2020.
Nada
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjige o holokaustu su teške, mučne za čitanje. Ali to su priče koje se moraju čitati, priče koje ne smemo zaboraviti. Priča prati sudbine tri žene, mladu devojku koja je završila u logoru, doktorku koja radi u logoru i glumicu koja neumorno pomaže siročićima u Francuskoj tokom rata, a nakon rata i preživelim logorašima. Likovi su zasnovani na stvarnim ličnostima.
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

22.04.2020.
Marica V.
ocenaocenaocenaocenaocena
Oborilo me s nogu ovo potresno, istinito štivo o tri hrabre žene koje je sudbina na čudan način povezala sa ženskim koncentracionim logorom Ravensbrikom. Tema je veoma teška, mračna, ali kako sam naslov kaže - posle zime uvek procveta jorgovan. Ne treba bežati od priča čija sadržina nije laka, treba ih izdržati, jer su one kadre da nas višestruko nagrade dubinom i ljudskošću kojom zrače. Dala bih ovoj knjizi ocenu mnogo veću od pet zvezdica kada bi to bilo moguće.
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

25.12.2019.
Milena
ocenaocenaocenaocenaocena
Sve pohvale za autorku! Odabrala je tešku temu za debitantski roman, pritom je doba Drugog svetskog rata i logora toliko puta obrađivano u književnosti, a ona je na svojim plećima uspela da iznese ovu priču i predstavi nam je vrlo uspešno. I ma koliko sa zgražavanjem i tugom pratili sudbinu junakinja ove priče, imajmo na umu da je život i ono što se dešavalo u periodu kada je zlo vodilo glavnu reč, suroviji od svake fikcije. Ipak, i u tom bezumlju tinjala je nada, ljudskost nije potpuno zatrta, jer bez toga ne bi bilo ni ove priče.
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

25.12.2019.
Ljubica
ocenaocenaocenaocenaocena
Primamljive su mi sve one knjige koje govore o Drugom ratu. Ovo je zaista realna priča koja prikazuje sve uzase koje su preživeli oni koji su kroz taj rat prošli. Čini mi se da nas autorka nije štedela. Radnja prati priče tri devojke iz sasvim različitih sredina i različitih stavova, pa mi imamo komletnu sliku što nam samo pojačava utisak. Nije ovo roman za svakoga. Mislim da morate imati hrabrosti za njega, jer vam slike patnje, užasa i ljudske nesreće neće izlaziti iz glave danima.
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

12.10.2019.
Emilija
ocenaocenaocenaocenaocena
Kakva knjiga! Kakve sudbine... Mozda izgleda kao samo još jedna od bezbroj priča o jezivim nacističkim logorima, ali ipak mislim da, ma koliko one slične bile, moraju da budu ispričane. U ovoj knjizi imamo tri glavna ženska lika, od kojih su dva stvarno postojala (lik doktorke Herte i bivše brodvejske glumice Kerolajn). Kasija je devojka kroz koju govori hiljade i hiljade devojaka i žena zatočenica zloglasnog logora Ravensbrik. Nad tim ženama su nacisti vršili okrutne medicinske eksperimente, kao da su pokusni kunići, takozvani Zečevi iz Revensbrika. Autorka je zaista veoma realistično prikazala život (može li se to tako zvati?) u logoru, svu patnju i muku ovih nesrećnih žena. Potresna knjiga koja svedoči o tome šta je sve u stanju da smisli poremećeni ljudski um i kakva zverstva čini čovek čoveku pravdajući se višim ciljem.
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

16.02.2020.
Anja
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivna knjiga, za svaku preporuku.
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

04.02.2020.
Vesna
ocenaocenaocenaocenaocena
Najbolja knjiga ikada pročitana. Pisac se do detalja posvetio opisivanju strahota koje su zene doživljavale u logoru. Svi likovi su realistično prikazani tako da citalac moze da oseti svu njihovu bol i patnju. Jedna totalno druga dimenzija u odnosu na sve ono sto poznajemo. Preporuka za sve da knjigu pročitaju. Cita se u jednom dahu i ostavlja bez istog. Veliku ulogu igraju cinjenice na osnovu kojih je roman napisan, tako da stopostotno potvrdjuje autentičnost svega napisanog. Dijamant medju knjigama. Sve preporuke!
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

04.02.2020.
Ana
ocenaocenaocenaocenaocena
Za ljubitelje ratnih drama, ovo je savršena knjiga! Meni je, ipak, u početku bila teška za čitanje, ali su se do kraja stvari znatno popravile, pa mi je knjiga ostavila jak utisak.
Upoznajemo se sa životima triju žena, u trima različitim državama: Kerolajn, Kasju i Hertu. Njihov život pratimo u naizmeničnim pričama. U vrtlogu rata, sve njihove želje, nadanja i snovi bivaju uništeni.
Rat je odneo mnogo više od ljudskih života, sahranjivao je ljude žive, jer mučnije je živeti a biti mrtav iznutra, sa oduzetim pravom na ljubav, majčinstvo, mir, bezbrižnu mladost...slobodu!
A, kako posle rata? Šta je potrebno i da li je moguće oporaviti se od boravka u logoru? Kako oprostiti i nastaviti dalje, iole normalnim životom? Ovde su svedočenja dve žene koje su zaista preživele period rata, iz dve različite perspektive, pa verujem da će vas očarati kao što je i mene, činjenica da su većina opisanih događaja istiniti!
0 0

Jorgovan uvek cveta posle zime

07.12.2019.
Marko
ocenaocenaocenaocenaocena
Godina je 1939-ta. Drugi Svetski Rat je poceo. Nema vise bezbriznog zivota ni u Evropi ni u Americi. Rat je ubacio u svoj vrtlog tri nevine devojcice: Karolajn iz amerike, Kasju iz Poljske i Hertu iz Nemacke. Bezbrizni domovi su zamenjeni boravkom u najzloglasnijim zenskim konctracionim logorima. Zatvorenice su prinidjene da zive kao pacovi u kanalizaciji. Prljave, pune vaski, obolele od tifusa podvrgnute su i amputiranjem udova. Katiji je noga odsecena i zajedno sa stotinak logorasica bice prinudjena da po dvoristu logora skakuce na jednoj nozi. Prozvane su "kunici", jer nisu samo zabavljale naciste vec su i sluzili kao pokusni kunici.
Svaka devojka ce morati da sama iznadje nacin da pobegne od surove stvarnosti i naci utehu u pomagabju drugim devojkama koje su dozivele slicnu sudbinu.
0 0

Prikaz knjige „Jorgovan uvek cveta posle zime“

23.12.2019.
Debitantski roman Marte Hol Keli, „Jorgovan uvek cveta posle zime“, prikazuje nam nacistički režim kroz živote tri neverovatne žene – dve istorijske ličnosti i jedne fiktivne, u čiju su se sudbinu sli...
više

Roman „Jorgovan uvek cveta posle zime“ nudi drugačiji pogled na Drugi svetski rat

17.10.2019.
Roman „Jorgovan uvek cveta posle zime“ Marte Hol Keli mogao bi zauvek da vam promeni pogled na Drugi svetski rat. „Izuzetan“ je pridev koji se prečesto koristi, ali kao opis ovog romana potpuno je odg...
više

Prikaz romana „Jorgovan uvek cveta posle zime“

01.10.2019.
Roman o Ravensbriku, zloglasnom nacističkom koncentracionom logoru za žene? Moja prva reakcija je bila negativna. Ali teško je odoleti a ne otvoriti knjigu kada se nađe ispred vas, naročito kada vas p...
više

Intervju sa Martom Hol Keli, autorkom romana „Jorgovan uvek cveta posle zime“

07.10.2019.
Roman „Jorgovan uvek cveta posle zime“, uspešne bestseler autorke Marte Hol Keli, upoznaje nas sa životom stvarne heroine – Kerolajn Feridej. Razgovarali smo sa autorkom o najzanimljivijim stvarima ko...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.