Laguna - Drugi Ajnštajn - Mari Benedikt - Knjige o kojima se priča
Drugi Ajnštajn
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 344
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
27. septembar 2019.
ISBN: 978-86-521-3498-4
Prevodilac: Ivan Jovanović
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
13
4
1
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

/

E-knjige

„Divna, tužna i nezaboravna priča o briljantnoj Milevi Ajnštajn, ženi koja je ostala u senci velikana.“ Sju Monk Kid, autorka bestselera Tajni život pčela

Mileva Marić je fascinantna i briljantna fizičarka. Ona je drugi Ajnštajn.

Mileva Marić je oduvek bila drugačija i razlikovala se od ostalih devojaka. Većina dvadesetogodišnjakinja već je u brakovima, a ne studiraju fiziku na elitnom ciriškom univerzitetu koji posećuju samo muški studenti i svi pokušavaju da je zasene veštim proračunima. A onda njen kolega Albert Ajnštajn počinje da se zanima za nju i Milevin svet se okreće naglavačke. Njihova veza se pretvara u partnerstvo kako srca tako i uma, ali u njihovom braku neće biti mesta za više od jednog genija.

„Delo koji vam otkriva tajne Milevinog srca, njene misli i pasioniran duh naučnice – žene koja se bori za svoje mesto u svetu nauke kojim vladaju muškarci.“ bustle.com

„Roman koji staje u odbranu činjenice da je za Ajnštajnov uspeh od izuzetne važnosti bio i rad Mileve Marić. Benediktova daje vrstan istorijski portret ove izuzetne žene.“ Publishers Weekly
13.03.2023.

Drugi Ajnštajn

Nensy
ocenaocenaocenaocenaocena
Mileva Marić bila je izuzetna ličnost. Neki su je opisivali kao mračnu, introvertnu osobu, ali kada se sagleda njena sudbina, možda nije čudno što je bila zatvorena i nepoverljiva. Bila je tek peta žena koja je krajem 19. veka upisala visoku Politehničku školu u Cirihu, koja je za Milevu bila najlepše mesto na svetu, jer je tamo upoznala tri i po godine mlađeg Alberta Ajnštajna. Njihova ljubav je bar u početku bila obostrana i iskrena što dokazuju sačuvana pisma, u kojima Mileva Albertu tepa Johonesl a on njoj Doxerl. Mileva nikada nije tvrdila sa je odigrala krucijalnu ulogu u Ajnštajnovom naučnom radu. Kada su je pitali zašto nije insistirala na priznavanju zasluga za njihov zajednički rad, Mileva je odgovarala "mi smo jedan kamen; Ein Stein." Na nekim novim generacijama je sa otkriju koliki je zaista Milevin naučni doprinos nakon velike ljubavi, zajedničkog naučnog i istrazivačkog rada, te kompikovanog i stresnog braka i u kojoj je meri ona bila pokretački um Albertovog genija.
0 0
24.06.2022.

Drugi Ajnštajn

Jaki
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman koji na živopisan i prilično uverljiv način oslikava i razlaže životni put Mileve Marić-Ajnštajn, i to upravo iz ugla glavne junakinje. Pripovedano u prvom licu, pisanje “Drugog Ajnštajna” zahtevalo je ne samo proučavanje epohe u kojoj su živeli i stvarali Mileva i Albert, nego i duboko zadiranje u tadašnje običaje, pravila, ideje, a naročito je bilo neophodno temeljno sagledavanje psiholoških profila, kako onih koji su tipični za epohu, tako i onih koji su od epohe odudarali. Mileva Marić je svakako odudarala, oduvek bila drugačija i razlikovala se od ostalih devojaka tog vremena. Njen odnos sa Albertom Ajnštajnom je postao partnerstvo kako srca tako i uma, ali u njihovom braku neće biti mesta za više od jednog genija.Njeni lični radovi ne postoje. Tako je skromna i odana Mileva, koja je znala da kaže kako su ona i Albert "jedan kamen", ostala zapostavljena. Pred kraj života ogorčeno je rekla da ju je Albert pokrao za životnu sreću, naučni rad i finansijsku sigurnost pod starost
0 0
24.11.2021.

Drugi Ajnštajn

Jaca
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je priča o Milevi Marić, mladoj ženi čija je porodica ulagala u njeno znanje i talenat za prirodne nauke, kada ženskoj deci u školama nije bilo mesto. Sama činjenica da je mogla studirati na Politehničkoj školi dokazuje njen intelektualni nivo, te tako Mileva, fizičar u nastanku, matematički je genije koji teži tome da pronađe jedinstveno objašnjenje, svevremenu teoriju za to kako svet funkcioniše. Istoričarka Mari Benedikt vešto gradi priču držeći se činjenica i otkrivajući svoju verziju Milevinog učešća u Ajnštajnovim naučnim dostignućima, jer uz samo nekoliko bliskih prijatelja upravo je Albert najbolje znao da je Mileva sve radila sa njim i da sve što je postigao nije samo njegovo. U svakom slučaju, ovo je predivno napisana istorijska fikcija o jednoj od najumnijih žena našeg naroda, i sveta uopšte, koju bi svako trebalo da ima na svojoj polici, o jednoj izuzetnoj ženi koja je zaslužila daleko veće priznanje zbog svog briljantnog uma, a opet nekako ostala zapostavljena.
0 0
22.09.2021.

Drugi Ajnštajn

Nikola Nagulov
ocenaocenaocenaocenaocena
Kroz istoriju žene su konstantno živele i stvarale u drugom planu, u senci muškarca, sa malim pravima, a velikim obavezama, neretko izjednačavane sa robovima. Muškarac je, precenivši se, dao sebi za pravo da ženi odredi svrhu, bez razmišljanja o njenoj posebnosti. Mnogo je žena ostalo u senci svojih muževa i očeva, a njihov doprinos je uglavnom bio veći nego što im je to ikada priznato. Jedna takva, posebna, pametna, jedinstvena, ispred svog vremena, neshvaćena i ništa manje intrigantna od svog slavnog muža u čijoj je senci ostala, iako je po mnogima nemerljivo doprinela njegovom radu, bila je Mileva Marić Ajnštajn. Ovom velikom ženom sitne i krhke građe, njenom biografijom, naročito detinjstvom i srećnim početcima u vezi sa albertom Ajnštajnom bavi se Beri Benedikt u ovoj sjajnoj knjizi, jer ipak je Mileva Marić, bila pokretački um Albertovog genija.
0 0
28.06.2021.

Drugi Ajnštajn

Tamy
ocenaocenaocenaocenaocena
Mari Benedikt, istoričarka umetnosti i pravnica koja je sanjala o tome da piše istorijske romane o brilijantnim ženama, konačno je 2017. godine napisala svoj prvi roman „Drugi Ajnštajn“,u kojem se pre svega bavi mladim i studentskim godinama Mileve Marić, kao i srećnim počecima odnosa sa Albertom.Knjiga je zanimljivo napisana,pripovedanje je u prvom licu i krije priču o jednoj neobičnoj, prividno jakoj ženi, poreklom iz naših krajeva, ali potpuno drugačijoj od drugih žena toga doba. Mileva je bila pionir, istraživač širokog zanimanja, njen rad je veoma važan za nauku i uspeh koji je postigao sam Albert Ajnštajn. Njena sudbina svedoči o tom dobu, iako je još mnogo šta prikriveno. Ono što je nesumnjivo jeste da je upravo Mileva presudno uticala na Alberta, da su do kasno u noć u svom sobičku zajedno radili i promišljali probleme za istim stolom, iako se ona nikada nije isticala u javnosti.Najzad, jasno je da je Mileva Ajnštajn veoma važna za sve nas, a naročito za srpski kulturni prostor
0 0

Drugi Ajnštajn

30.11.2019.
Petra
ocenaocenaocenaocenaocena
Priča o Milevi i Albertu definitivno potvrđuje onu staru izreku da iza svakog uspešnog muškarca stoji jednako uspešna žena. Iz ove knjige čuje glas Mileve Marić Ajnštajn koja nam govori svoju životnu priču. Od jednog devojčurka koji sa Balkana stiže na veliki univerzitet u Cirihu, do velike naučnice, žene i majke. Ona nam govori o tome koliko je skrajnula svoj talenat i stavila ga u službu svog supruga. Fascinantno delo, lagano napisano, vredno čitanja. Saznaćete mnogo o ovoj velikoj ženi!
0 0

Drugi Ajnštajn

28.01.2020.
Srđan
ocenaocenaocenaocenaocena
Svaki put kad čujem onu otrcanu frazu kako iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena, kažem - Recite to Milevi Ajnštajn. Davno sam čitao dramu Vide Ognjenović, a kasnije je slušao i na radiju i u pozorištu gledao istoimenu operu, koja se bavi životom ove tragične ličnosti. Dobro je što postoje pisci koji svojim literarnim radom pokušavaju da je otrgnu od zaborava. Obavezno pročitajte ovu knjigu.
0 0

Drugi Ajnštajn

16.04.2020.
Marijana Rakić
ocenaocenaocenaocenaocena
Bila sam ganuta pričom o ženi koja je krajem 19. veka došla u Cirih sa velikim ambicijama i svetlom u očima i sudbini koja je učinila da se to svetlo ugasi. Velika je šteta što je bilo potrebno da prođe mnogo godina da bi se o njoj govorilo sa mnogo poštovanja i što nije uspela tokom života da dobije priznanje za svoj rad, već je kao i većina žena ostala u senci slavnog muža.
0 0

Drugi Ajnštajn

22.04.2020.
Svetlana
ocenaocenaocenaocenaocena
Iza mnogih velikih ljudi, poput njihovih senki, kriju se velike i umne žene. Mileva Marić Ajnštajn je žena za koju smo svi čuli, jer je sa naših prostora, a bila je udata za jednog od najvećih naučnika - Alberta Ajnštajna. Gledala sam svojevremeno predstavu u Narodnom pozorištu u Beogradu o Milevi Ajnštajn. Ostala sam bez reči. Sada čitam ovu divnu romansiranu biografiju i osećaj je isti. Svima bih je preporučila. Napisana iz Milevine perspektive knjiga svedoči o jednom dobu u kojem za žene nisu bila otvorena vrata naučnih Univerziteta usled rodnih predrasuda, ali i o hrabrosti i nepokolebljivosti koja je Milevi ta vrata otvorila. Stavljajući se u poziciju supruge i majke, Mileva će sebi ta teško otvorena vrata zauvek zapečatiti.
0 0

Drugi Ajnštajn

16.03.2020.
Jelena
ocenaocenaocenaocena
Solidno napisan roman o Milevi Marić. Ovo nije njena biografija, već fikcija ali mislim da je spisateljica prilično uspešno uklopila činjenice iz Milevinog života sa onim delom priče koji je plod autorkine mašte. Nije loše što je sve više interesovanja za život ove žene koja je mogla da postane velika naučnica i ova knjiga je svakako na tom tragu.
0 0

Drugi Ajnštajn

15.02.2020.
Nada
ocenaocenaocenaocenaocena
U kojoj meri je Mileva Marić uticala i doprinela radu svog muža Alberta? Romantizovana biografija naše naučnice. Počinje sa njenim odlaskom na fakultet, pa je prati do povratka na istu stanicu sa koje je pošla. Definitivno ćete se zamisliti nad njenom sudbinom, ali i sudbinama drugih žena koje su morale da se bore za obrazovanje kao i za priznanja za svoja dostignuće.
0 0

Drugi Ajnštajn

05.10.2019.
Jovana
ocenaocenaocenaocenaocena
Dopala mi se ova priča o Milevi Marić Ajnštajn, ženi koja je bila u svemu potcenjena. Živeći u senci svog muža uz kojeg uvek ide opis - genije, ta velika skromna žena se prepustila ne baš naklonjenoj sudbini. Drago mi je što ova knjiga postoji i što će mnogi imati priliku da čuju glas ove genijalne žene. Nadam se da će i uticati da se ispravi nepravda koja joj je naneta.
0 0

Drugi Ajnštajn

15.04.2020.
Nada
ocenaocenaocenaocenaocena
Sve čestitke Mari Benedikt za ovakvo delo! Kombinacija istorijskih činjenica po beleškama Mileve Marić i mašta pisca su dala roman koji treba pročitati. Posebno bih preporučila mladim ženama da pročitaju ovaj roman. Može se mnogo naučiti o blistavom umu i snažnim emocijama Mileve Marić u senci svog supruga.
0 0

Drugi Ajnštajn

03.01.2020.
Jelenasta
ocenaocenaocenaocenaocena
Predivno napisana istorijska fikcija o jednoj od najumnijih žena našeg naroda, i sveta uopšte, koju bi svako trebalo da ima na svojoj polici. Autorka vešto gradi priču držeći se činjenica i otkrivajući svoju verziju Milevinog učešća u Ajnštajnovim naučnim dostignućima. Knjiga počinje kada mlada, naivna i puna snova Mileva Marić kroči na Cirišku železničku stanicu zajedno sa svojim ocem. Ona je doputovala iz male zemlje na Balkanu, željna da iskoristi svoj intelekt na svoju korist i korist svoje porodice, usvoji nova znanja i bude profesor. Simbolično se završava njenim odlaskom sa iste te stanice, godinama kasnije. Ali ovaj put sa svojim sinovima, Hansom Albertom i Eduardom. Kao žena skresanih krila i ubijene nade, kao jedan protraćeni život i talenat. Saznajte šta joj se to desilo što ju je promenilo. A, verujem da će se mnogi od vas prepoznati u njoj. Ukoliko ste ljubitelj istorijskih fikcija, i pre svega biografija, morate pročitati ovaj roman.
0 0

Prikaz knjige „Drugi Ajnštajn“

04.02.2020.
Iako ovu knjigu možda neću svrstati u omiljene istorijske romane, zaista sam uživala u priči o prvoj ženi Alberta Ajnštajna, Milevi Marić. „Drugi Ajnštajn“, za razliku od drugog autorkinog romana, veo...
više

Iza svakog Ajnštajna stoji – drugi Ajnštajn

27.12.2019.
Svaka nova knjiga o Milevi Marić-Ajnštajn i te kako je značajna i dragocena za srpsku, ali i za svetsku publiku, pošto prva supruga Alberta Ajnštajna nesumnjivo spada u one istorijske ličnosti koje se...
više

Drugi Ajnštajn – da li je postojao?

11.10.2019.
Pišući o romanu Mari Benedikt „Drugi Ajnštajn“, doktorka Dženi Ogden je postavila pitanje: „Kada je u redu da se u romanu o poznatim ljudima stvari izmišljaju?“ U svom članku „Tanka linija između f...
više

Prikaz knjige „Drugi Ajnštajn“ autorke Mari Benedikt

27.09.2019.
Mileva (Mica) Marić je mlada žena čija se porodica devedesetih godina 19. veka muči da je upiše na Politehnički fakultet u Cirihu, jednu od malog broja institucija za visoko obrazovanje koja prima žen...
više

Intervju sa Mari Benedikt, autorkom romana „Drugi Ajnštajn“

07.11.2019.
Alberta Ajnštajna pamtimo kao jednog od najznačajnijih naučnika svih vremena, ali šta danas znamo o njegovoj supruzi? Ne dovoljno, ako je verovati Mari Benedikt, autorki knjige „Drugi Ajnštajn“. ...
više

Intervju sa Mari Benedikt, autorkom romana „Drugi Ajnštajn“

30.09.2019.
Mari Benedikt je advokat sa višegodišnjim iskustvom, koja se školovala na bostonskom pravnom fakultetu. Oduvek je sanjala da se bavi fantastičnim poslom iskopavanja skrivenih istorijskih priča o ženam...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.