Laguna - Memoari kralja Milana - Nepoznati pisac - Knjige o kojima se priča
Memoari kralja Milana
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 248
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
10. avgust 2019.
ISBN: 978-86-521-2955-3
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
2
3
0
2
0
1
0
Ispisujući priču o životu kralja Milana, svog savremenika, nepoznati nemački autor s početka XX veka, pozivajući se na autobiografske zapise samoga kralja u koje je imao uvid, obračunava se sa kraljevim neprijateljima i istovremeno ukazuje na njegove slabosti i vrline, i to samo godinu dana posle Milanove smrti. Knjiga objavljena na nemačkom 1902. više od sto godina ostala je neprimećena u našoj istoriografiji i, uprkos nekim nepreciznostima i spornim sudovima o srpskoj istoriji, predstavlja dragocenu građu i sliku vremena iz epohe poslednjih Obrenovića.

Pred čitaocem se ređaju mnoga nepoznata pisma, dokumenta, svedočanstva i uzbudljive epizode iz života prvog novovekovnog srpskog kralja, u deset poglavlja:

● Milanovo detinjstvo na dvoru rumunskog kneza Kuze ● Događaji u vreme ubistva kneza Mihaila 1868 ● Kralj Milan i kraljica Natalija ● Artemiza Hristić ● Vladareve avanture u inostranstvu ● Godine posle abdikacije 1889 ● Otac i sin – o odnosu dva poslednja Obrenovića ● Draga Mašin, buduća kraljica Srbije ● Milan kao političar ● Milanov politički testament

Knjiga je snabdevena predgovorom istoričara Nebojše Jovanovića i osnovnim podacima o istorijskim ličnostima koje se pominju u memoarima.
 
*
 
U ediciji „Savremenici“ objavljujemo značajna dela srpskih pisaca ili poznatih delatnika na prelazu iz XIX u XX vek, koja su ostala nezasluženo zaboravljena ili dosad nikad nisu bila objavljena, kako bi se prevrednovala dela izmakla iz našeg kulturnog pamćenja.
04.01.2021.

Memoari kralja Milana

Miloš Putnik
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga svakako predstavlja, dragoceno svedočenje o životu kralja Milana. Prosto je neverovatno, da se za ove memoare u Srbiji, uopšte nije ni znalo. Sve pohvale za Lagunu!
0 0
25.08.2019.

Memoari kralja Milana

Tamara
ocenaocenaocenaocenaocena
Meni je ova knjiga bila veoma interesantna, jer o kralju Milanu, njegovoj vladavini, ali i životu posle abdikacije malo znam. Posebno mi je bio koristan predgovor koji nam celo štivo malo pojašnjava i govori da neke njegove delove treba uzeti sa rezervom. I pored toga, ovo je vredno svedočanstvo o jednom dobu, mentalitetu našeg naroda i njegovih vladara.
0 0
11.01.2020.

Memoari kralja Milana

Ivan
ocenaocenaocenaocenaocena
Ako zanemarimo činjenicu da ove memoare nije pisao sam Milan Obrenović i da u njima postoje izvesne materijalne greške u datumiranju određenih događaja, ova knjiga pruža odličan uvid u život srpskog kralja. Njegove ljubavne afere, političke odluke i odnosi unutar dinastije ovde su predstavljeni sa dosta uverljivosti, tako da će biti zanimljivi svima koji se interesuju za novovekovnu istoriju Srbije.
0 0
01.04.2020.

Memoari kralja Milana

Jovana
ocenaocenaocenaocenaocena
Knjigu sam kupila jer mi je bilo zanimljivo kada sam čula da je autor nepoznat. Knjiga je objavljena na nemačkom 1902. i zanimljiv je podatak da istoričari za nju nisu znali čitav vek. Imala sam prilike da se upoznam sa njegovim životom i okolnostima u kojima je živeo. Preporučila bih knjigu svima koje interesuje naša istorija.
0 0
24.04.2020.

Memoari kralja Milana

Milan
ocenaocenaocenaocenaocena
Iako ove memoare nije napisao sam kralj Milan, što je zahtev žanra, već anonimni Nemac koji sebe opisuje kao kraljevog bliskog prijatelja, ipak se mnogo toga o srpskoj istoriji iz druge polovine XIX veka može saznati. Memoari su nastali po sećanju neznanog autora, jer je originalne memoare kralj Milan u jednom trenutku spalio. Koga zanima da sazna više o privatnoj ličnosti kralja Milana: njegovom detinjstvu na rumunskom dvoru, bračnom životu sa kraljicom Natalijom, njegovim brojnim ljubavnicama, ali i o istrorijskoj ulozi njegove ličnosti, uz odličan predgovor našeg istoričara Nebojše Jovanovića, uspeće da rekonstruiše deo istine o prvom srpskom novovekovnom kralju. Svaka preporuka.
0 0

Memoari kralja Milana

24.11.2019.
Miloš
ocenaocenaocenaocena
Meni je ličnost kralja Milana fascinantna, pa mi je drago da se i ova knjiga pojavila. Nisam siguran da je sve što je navedeno istorijski tačno, ali na zanimljiv način je osvetljen život ovoga vladara. I pravo je čudo što nema više knjiga ili čak filmova koji bi se bavili njegovim likom i delom jer nije bio samo jedan od najznačajnijih srpskih vladara već je imao jako zanimljiv život, kao retko koji njegov savremenik.
0 0

Memoari kralja Milana

11.01.2020.
Ana
ocenaocenaocenaocena
Prvi put je objavljena na nemačkom, a da bi se pojavila na srpskom trebalo je da prođe samo malo više od jednog veka. Život kralja Milana od detinjstva u Rumuniji pa do njegove smrti. Delo ne treba uzeti kao apsolutnu istinu, jer se javljaju neke nelogičnosti. Međutim, tekst mi je omogućio da saznam koju je istorijsku ulogu odigrao kralj Milan, kao i da saznam nešto više o njegovom privatnom životu. Vredi pročitati.
0 0

Memoari kralja Milana

10.12.2019.
Ruža
ocenaocenaocenaocenaocena
Zanimljivo je da je ovu knjigu napisao nepoznati nemački autor i da je ona preko sto godina bila nama potpuno nepoznata. Iz nje saznajemo mnoge detalje iz života i vladavine kralja Milana koje još više osvetljavaju te turbulentne decenije srpske istorije. Autor se poziva na autentične zapise samog kralja Milana, a nama ostaje da mu verujemo.
0 0

Memoari kralja Milana Obrenovića prvi put na srpskom

06.11.2019.
Sećanja prvog novovekovnog srpskog kralja Milana Obrenovića IV zapravo su vešta kompilacija pisama, dokumenata, izveštaja i sećanja, koje je nepoznati nemački autor (na koricama knjige nema imena auto...
više

Prikaz knjige „Memoari kralja Milana“

09.09.2019.
Ne događa se često da se pojavi knjiga a da se ne zna ko ju je napisao ili priredio kao što je slučaj sa „Memoarima kralja Milana“ čiji je priređivač umesto imena stavio samo crtež krune. Knjiga je...
više

„Memoari kralja Milana“ – Jedna zaboravljena (auto)biografija

04.09.2019.
Kao što je u predgovoru za srpsko izdanje „Memoara kralja Milana“ primetio istoričar Nebojša Jovanović, sve što je o Milanu Obrenoviću Četvrtom (1854–1901) bilo objavljeno u godinama neposredno nakon ...
više
Od istog autora
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.