Laguna - Uspomene jednog crtača - Momo Kapor - Knjige o kojima se priča
Uspomene jednog crtača
Odlomak
Format: 15.5x24.6 cm
Broj strana: 426
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja:
14. jun 2019.
ISBN: 978-86-803-7446-8
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
0
2
0
1
0
Uspomene jednog crtača predstavljaju vrhunac književnog stvaralaštva beogradskog pisca i slikara Mome Kapora. To je knjiga u koju je utkano njegovo bogato, dugogodišnje iskustvo bavljenja crtanjem i slikanjem, pretočeno u zanimljivu i uzbudljivu, gotovo pikarsku, pripovest. Po mnogo čemu to je neobična knjiga, kombinacija više književnih rodova: dokumentarni roman autobiografskog karaktera, memoari i esejistika, uzbudljiva hronika o poslednjih pola veka naše umetosti. Ovo je, takođe, i knjiga sa mnoštvom biografija velikih i malih crtača i slikara koje je autor lično poznavao – istorija osvajanja nedostižnog velikog sveta i plemenitih neuspeha koje su pri tom pretrpeli mnogi naši poznati i nepoznati umetnici u tom podvigu. Iz Uspomena jednog crtača moguće je saznati mnoštvo nepoznatih pojedinosti o jednom već zaboravljenom vremenu, njegovim protagonistima i umetničkim pravcima, modama i hirovima koji su prolazili kroz ovu „malu zemlju među velikim svetovima“, menjajući naše sudbine i živote. A iznad svega, Uspomene su romaneskna povest o traganju za lepotom i suštinom sadržanim u samo jednoj, svespašavajućoj liniji, liniji crtačevog srca. 
26.03.2020.

Uspomene jednog crtača

Ivan
ocenaocenaocenaocenaocena
Momo Kapor je jedan od retkih umetnika čiji bih crtež i odlomak iz knjige uvek prepoznao. Ne zato što sam pogledao i pročitao sve što je nacrtao/naslikao i napisao, već zato što je uspeo da izgradi jedinstven stil u obema umetnostima kojima se bavio. Ova knjiga kao da predstavlja rekapitulaciju njegovog sveukupnog stvaralaštva. Stvarno sjajna knjiga.
3 0
11.04.2020.

Uspomene jednog crtača

Laura
ocenaocenaocenaocenaocena
Svaka knjiga koja je potpisana njegovim imenom za mene je FENOMENALNA. Tako je i sa ovom. Ovo je priča o njemu, o njegovim prijateljima, kolegama, ljudima sa kojima je živeo i stvarao. Imamo priliku da vidimo kako je Moma postao slikar, kao i crteže koji su nastali u raznim periodima njegovog života a koji su tako prepoznatljivi.
0 0
29.01.2020.

Uspomene jednog crtača

Goran
ocenaocenaocenaocenaocena
Ništa me kod Mome Kapora ne oduševljava toliko kao lakoća kojom je slikao i pisao. Jednostavnost sa kojim skicira književne portrete pojedinih ličnosti, svojih profesora sa Akademije ili nekih od naših najvećih slikara ostavlja bez daha. Ovo je istinska oda jednom prohujalom vremenu koje je zaslužilo da uz pomoć Kaporovog pera i tuša bude otrgnuto od zaborava.
1 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.