Marsova soba
Odlomak
Format: 13x20 cm
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Prevodilac: Dubravka Srećković Divković
U pripremi
Datum objavljivanja: april 2019.
POŠALJI
Kategorije:

Drama

Najuži izbor za Bukerovu nagradu.

„Nemilosrdan osvrt na jedan brutalni sistem.“ Kirkus Review

Romi Hol, samohrana majka petogodišnjeg sina, radnica noćnih klubova i nekadašnja zavisnica od droge, počinila je naizgled neoprostivo, neobjašnjivo ubistvo za koje je kažnjena po zakonu, ni manje ni više. Sada je na početku izdržavanja dve uzastopne doživotne kazne.

Napolju je svet od kog je odsečena: San Francisko njene mladosti i njena porodica. Unutra je nova stvarnost: hiljade žena koje se otimaju za osnovne potrepštine nužne za goli život; blefiranje i gluma, uz povremene činove nasilja jednako i među stražarima i među zatvorenicama; beživotna apsurdnost institucionalizovanog života.

Posmatrajući Romin život zatvor poprima neuporedivo šire razmere: ljudi su zatočeni, unapred osuđeni, u svojim rasnim getima; u svojim seksualnim opredeljenjima; u svom siromaštvu; u svom neobrazovanju; u svakom izostatku pomoći koju bi morala da im pruži zajednica; u sopstvenim uskim viđenjima.

I dok nas roman obuzima svojim gnevom, osećanjima i beznađem, njegova precizna, odvažna i tragična, snažno dinamična, a ipak predivno rafinirana priča protkana sjajnim smislom za humor i bujnom i blistavom životnošću do samog kraja ne ispušta nas iz svojih ruku.

„Čvrsta, saosećajna, profinjeno uobličena, bez zašećerenih ukrasa, a uz mnogo udaraca kojih nas ne štedi.“ Margaret Atvud

„Jedna od onih knjiga koje nas razbesne iako nam skrhaju srce.“ The New York Times Book Review

„Rejčel Kušner je mladi majstor. Iskreno ne znam otkud joj toliko znanja i kako uspeva da ga prenese tako savršeno zanimljivo i hipnotično.“ Džordž Sonders
Iz istog žanra