Laguna - Zatvorenice - Milutin A. Popović - Knjige o kojima se priča
Zatvorenice
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 333
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
14. decembar 2017.
ISBN: 978-86-521-2798-6
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
6
4
0
3
0
2
0
1
0
Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda (1898)

Knjiga spasena od zaborava.

Album Ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda sa statistikom, objavljen 1898, prva je publikacija takve vrste u srpskoj kulturi. Knjiga sadrži predgovor Milutina A. Popovića, trideset pet priča o zatvorenicama, ilustracije i fotografije. Svedočanstva ovih „opasnih žena“ osvetljavaju jednu malo poznatu, tabuizovanu sferu o patnjama, ali i zločinima u drugoj polovini XIX veka.

Od ubistava muževa do čedomorstva, trovanja, silovanja, sodomije, žene su u prošlosti Srbije vršile različite prestupe. Činile su zločine protiv vlasti i vladara, krivotvorile novac, organizovale pljačke, skrivale hajduke, bile hajdučice... Kršeći krivične zakone, razbijale su i stereotipne predstave o ženama.

Ova knjiga deo je „kriminalne beletristike“ i vrsta „policijske književnosti“ koja je u Srbiji počela da se razvija krajem XIX veka. Čitanje ovog dinamičnog i uzbudljivog dela neminovno vodi ka uspostavljanju paralela sa današnjim kriminalitetom i položajem žena u društvu.
 
***
  
Edicija „Savremenice“ je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja iz XIX i s početka XX veka, kao i o istoriji privatnog života žena tog doba. Slika srpske književnosti i kulture ovog perioda postaće raznovrsnija i bogatija zahvaljujući novom tumačenju i prevrednovanju nezasluženo zaboravljenih dela.
14.06.2022.

Zatvorenice

Katarina Kovačević
ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga nije samo zbirka slučajeva izvršenja krivičnih dela. Ona je svedočanstvo jednog perioda, dato kroz mnoge običaje, odnose porodične, prijateljske i rodbinske, kao i kroz sliku policijskog i pravosudnog sistema. Možemo reći da su životi 35 žena zapravo samo periodi između njihove patnje i izvršenog zločina. Interesantno je i zastrašujuće posmatrati kako od neukih i poniznih žena u trenutku nastaje osoba sa dobro razrađenim planom: od krađe i jatakovanja do ubistva u samoodbrani, saučesništva i podstrekivanja na ubistvo, ali i podvođenja i dopuštanja silovanja maloletnika. Dobijamo prilično jasnu sliku u kojem, kako autor kaže, ,,moral (...) nije više na onoj visini na kojoj je nekad bio". Istina, navodi i spoljašnje uzroke, kao što je Prvi srpsko-turski rat, koji je pogoršao siromaštvo i život u predelima, pogodnim za hajduke i jatake. Nakon proćitane knjige ostajemo između žaljenja i osude, u neimenovanoj emociji koja je odličan svedok vrednosti i kvaliteta ove antologije.
0 0
01.07.2018.

Zatvorenice

Iva
ocenaocenaocenaocenaocena
Volim kada naiđem na ovakvu knjigu. Nekako me podseća na prašnjave arhive i prebiranje po tajnama prošlosti. „Zatvorenice“ je važna knjiga za sve koji vole istoriju, ali i malo pikanterije koja oslikava stanje u tadašnjem društvu. Svedoči o ženama i njihovim zločinima na osnovu kojih se saznaje kakav su težak položaj imale u pretežno patrijarhalnoj sredini koja ih nije mazila, niti im praštala.
0 0
31.07.2018.

Zatvorenice

ABC
ocenaocenaocenaocenaocena
Kakva knjiga!
Ništa slično ovome nisam ranije čitala. Dopada mi se što je pisana autentično - srpskim jezikom sa kraja devetnaestog veka. I baš takav utisak sam stekla dok sam je čitala: da je sve vrlo autentično i jasno. Ovo je zbirka priča o ženama - zatvorenicama kaznenog zavoda u Požarevcu. Ženama iz različitih krajeva Srbije čije su fotografije u knjizi. Kao da ste uskočili u vremeplov ili kao da listate neke stare zatvorske spise - eto, takav je osećaj kada čitate ovu knjigu.
Zaista neobično, nesvakidašnje delo.
Preporučujem!
2 0
29.05.2018.

Zatvorenice

Milena DV
ocenaocenaocenaocenaocena
Junakinje knjige M. A. Popovića, koju je dr Svetlana Tomić otrgla od zaborava, objavivši novo izdanje ove zanimljive publikacije s kraja 19. veka u Laguninoj ediciji Savremenice, predstavljaju antipod idealu patrijarhalne žene. Trideset pet devojaka i žena između 18 i 60 godina potiču iz različitih delova Srbije, iz svih slojeva, počinile su zločin i obrele se na izdržavanju kazne u zatvoru u Požarevcu. Iako prilaže fotografije prestupnica i statistički pregled, Popović piše u stilu kriminalističkih romana, uverljivo i sa skoro dramskom kompozicijom. Osvetljavajući život prestupnica pre izdržavanja kazne, autor daje živu sliku društvenih odnosa i istorije privatnog i porodičnog života iz tog doba, neretko u devijantnom ponašanju sagledavajući posledicu neadekvatnog vaspitanja i nedovoljnog obrazovanja, a u zločinu odgovor na nasilje, siromaštvo i patnju. Knjiga nas obradom tabu teme podstiče na razmišljanje i opovrgava misao da su devijntna ponašanja isključivo odlika današnjice.
0 0
27.03.2018.

Zatvorenice

Ana Marija
ocenaocenaocenaocenaocena
Vrlo interesantna knjiga...
0 0

Zatvorenice

26.12.2017.
Igor
ocenaocenaocenaocenaocena
Pa sjajno fina knjigica i uvid u kriminal žena pre stotinak godina, inače sam iz Aleksinca i umro sam od smeha zbog načina odbrane jedne od dve Aleksinčanke iz knjige (obe se zovu Aleksije) vrlo zanimljivo i moram da priznam i danas u skladu s Aleksinčankama, velika preporuka, knjiga je na momente potresna na momente tera na smeh, ali dobar primer biografske literature, treba objaviti više ovakvih knjiga
0 0

Šta nam priče zatvorenica iz 19. veka govore o položaju žena u Srbiji

19.03.2018.
Priče „opasnih“ žena: tabuizovana sfera o ženskim zločinima, ali i patnjama. Žene u zatvorima su oduvek bile marginalizovana grupa o kojoj se retko priča i o kojima retko ko brine. Sa druge strane,...
više

Zašto su zatvarane žene u 19. veku – posle 119 godina ponovo objavljen „Album ženskog odeljenja Požarevačkog kaznenog zavoda“, koji sadrži ispovesti „opasnih” osuđenica

09.01.2018.
„Nekada krasan i primeran građanin, suprug Marte Ilić, rodom iz  Dubravice, odao se piću, pa u pijanstvu ne zna više šta radi. Čim bi se ispraznilo burence pobrinuo bi se da opet bude puno. Komši...
više

Svetlana Tomić: „Deca uče iskrivljenu sliku o prošlosti“

20.12.2017.
Problem je kada se sistematski eliminišu liberalne ideje, gde kanon, dakle autoritet kojem se veruje da ocenjuje kvalitet dela, u stvari nameće ideološku matricu, kaže u razgovoru za Danas Svetlana To...
više

Knjiga „Zatvorenice“ spasena od zaborava [video]

15.12.2017.
Jasmina Radojičić, urednica ove izuzetne knjige, na granici istorijske i kriminalističke proze, govori o tome kako je knjiga stara 120 godina spasena od zaborava. Iako sadrži 35 pisama žena na izdržav...
više
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.