Laguna - Gospođa Engels - Gavin Makrej - Knjige o kojima se priča
Gospođa Engels
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 384
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
7. mart 2017.
ISBN: 978-86-521-2344-5
Prevodilac: Milica Cvetković
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
9
4
1
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

/

E-knjige

„Intrigantni istorijski roman o Lizi Berns, ljubavnici, a kasnije i supruzi koautora Manifesta komunističke partije.“ 
– O: The Oprah Magazine

Veoma malo se zna o Lizi Berns, nepismenoj Irkinji i dugogodišnjoj ljubavnici Fridriha Engelsa. Ovim romanom ona će napokon dobiti glas koji neće biti zaboravljen.

Lizi je siromašna radnica u fabrici u Mančesteru u Engleskoj, čiji je vlasnik Fridrih Engels. Kada se zajedno sa Engelsom preseli u London da bi bili bliži porodici i Karlu Marksu, Lizi mora da nauči kako da se kreće u kompleksnom viktorijanskom društvu. Ona nam poverava svoj iskrivljen pogled na Marksovu i Engelsovu misiju o podsticanju revolucije u radničkoj klasi, kao i svoju ambivalentnost u novim okolnostima u kojima se našla. Uprkos ogromnim razlikama, Lizi i Fridrih neće moći da se odupru svojim osećanjima u ovoj smeloj ljubavnoj priči.

„Impresivno… nezaboravan portret žene koja traži svoju svrhu, nezavisno od one koju je imala zahvaljujući slavi svog muža.“ 
– The Wall Street Journal

„Lizi je oživela u ovom delu poput najmoćnije sile.“ 
– The New York Times

„Makrej u svom romanu dočarava Lizin vatreni temperament, živi glas i složen odnos s Engelsom, za koga istovremeno čezne da se uda i žudi da ga se oslobodi. Dirljiv, pun finih pojedinosti, ukusa, portreta istorijskih ličnosti i dinamično ispripovedan, ovaj roman treba u dahu pročitati.“
– Booklist
19.11.2017.

Gospođa Engels

Danica
ocenaocenaocenaocena
Baš mi je bilo čudno što bi neko pisao o ljubavnom životu Fridriha Engelsa. Za mene je uvek bio samo strogi lik na slikama čije mi ime ide odmah iza Marksovog, kao četvrtak i petak. Ali, po preporuci, pročitah i ovu knjigu. Interesantno je da me je baš držala, pre svega zbog turbulentnog vremena u kojem se odvija, a ne zbog likova za koje se uopšte nisam vezala. Sve u svemu, prijalo mi je mnogo više zbog te svoje istorijske, a ne ljubavne komponente.
0 0
21.11.2018.

Nije lako pronaći čoveka koji nema ničeg šro mu se može zameriti

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Istorijsko biografski roman o sestrama Barns – Meri i Lizi – koje su obeležile privatni život Fridriha Engelsa. Lizi je bila nepismena Irkinja siromašnog porekla, rad u Engelsovoj fabrici joj je oštetio plućno krilo, a posle sestrine smrti je postala njegova ljubavnica i životna saputnica. S njim je krenula u London, tu pokušava da se snađe u vrtlogu političkih dešavanja i da se prilagodi odnosima sa Marksovom porodicom. Lizi je obična žena puna strasti, volje i hrabrosti da ostvari svoje ciljeve. Ima smelosti da uđe u pab pun muškaraca i da traži bivšeg ljubavnika u ozloglašenom delu grada. Ona je prava proleterka, komunista, ali i irska pobunjenica. Engels je prikazan sa svim svojim vrlinama, manama i porocima. Lizin odnos prema njemu je ambivalentan – želi da se uda za njega ali i da pobegne od njega, da bude slobodna. Teško prihvata da mu je Marks uvek na prvom mestu, to što ga stavlja ispred svog života, ali nije lako pronaći čoveka koji nema ničeg što mu se može zameriti.
0 0
17.05.2017.

Gospođa Engels

Veneta
ocenaocenaocenaocenaocena
Radnja je smeštena u hladni i kišoviti London.Povremena sećanja vraćaće nas u bolnu prošlost otkrivajući nam deo po deo slagalice zvane Liza Berns.Liza je prvenstveno devojka koja nije odrasla u luksuzu.Često se pitala slušajući Marksa i Engelsa kako govore o radnicima šta uopšte oni znaju o njoj,kada nisu bili prosti radnici sa 12hradnim vremenom.Nakon smrti svoje sestre odlučiću da svoj život provede uz Engelsa.Iako sa njim ostaje zbog finansijske sigurnosti rodiće se nešto mnogo dublje što nije mogla ni da zamisli.I u tom svetu bogatih,svetu kome ne pripada,osetiće samoću,odbačenost,strah.Ali uz svako to osećanje od koje je podilazila jeza ostaće do poslednjeg daha sa njim.Iako je sebe uveravala da je materijalno ono zbog čega je tu gde jeste,potajno se nadala da će postati njegova žena.Noćima je sanjala o tome da ljubav može pobediti sve pa čak i provaliju koja ih je delila.Plašila se da prizna da nije samo telesno ono što oseća.
0 0
13.04.2017.

Gospođa Engels

Kristina
ocenaocenaocenaocenaocena
Muškarce niko ne razume bolje od žena kojima se oni nisu oženili.Sa prvim stranicama pomislićete da je Liza hladna i pragmatična žena.Ona ne veruje u brak iz ljubavi,za nju je veza finansijska i seksualna a'ljubav bez interesa ne postoji'.Ali kada zakopate dublje uvidećete da je ona žena koja voli i pati. Njena seksualnost izbija iz svake njene pore,njeni apetiti prevazilaze Engelsovu nezaineresovanost.Često se seća svoje setre i njene ljubavi sa Engelsom.Tada je ostala,a sada želi da pobegne,ali će opet ostati.Rastrzana,potlačena,ismejana je na raznim proslavama jer pripada radničkoj klasi.Na polasku za London prijateljica će joj poručiti da pronadje slične sebi,da ne bude sama.Između revolucionarnih ideja i nabujale seksualnosti Liza želi da živi.Iako u njenoj vezi nije želela da ničega osim koristi,ona je nesvesno unela svoje srce,unela je sebe.Ipak je bila samo žena!
0 0
10.04.2017.

Gospođa Engels

Radoslav
ocenaocenaocenaocenaocena
Iako je Makrejev roman pozicioniran u krugove Marksa i Engelsa, ovo nije njihova priča, ova priča im nikako ni ne laska. Karl Marks i Fridrih Engels su ostavili obimne zapise za sobom, ali nisu mogli da opišu kako bi se oni sami pojavili kao pripadnici radničke klase, a još manje sa ženom te klase. Niti su mogli da kažu istoriju dve prostodušne sestre irskog porekla rodjene u Mančesteru (Meri i Lizi), iako su obe sa njima bile usko povezane dugi niz godina. Verovatno čak nisu ni smatrali da je to bilo kome potrebno, i na bilo koji način svrsishodno. Ali u Gospodji Engels, bosonoge sestre istupaju korakom napred, i kroz lik one mladje, Lizi, dominiraju živom i smelom naracijom. Hvala Gavinu Makreju što nam je omogućio da čujemo i njihov glas, i obogatio nam pogled na u mnogo čemu prelomne godine za oblikovanje savremenog društva.
1 0

Trgovište 563

28.03.2017.
Sanja
ocenaocenaocenaocenaocena
Portret jedne siromasne zene prikazan kroz lik ljubavnice. Njeno shvatanje koje se ne podudara sa misljenjem Engelsa o podsticanju revolucije u radnickoj klasi. Pokusaj prilagodjavanja Lizi u viktorijanskom drustvu. Hoce li ona pronaci svoju svrhu i da li ce ljubav pobediti...ove i jos mnoge tajne o njihovoj ljubavi saznajte u ovom romanu koji cete procitati u jednom dahu.
0 0

Koncarevo

28.03.2017.
Suzana Klickovic
ocenaocenaocenaocenaocena
Tesko cete pronaci coveka koji nema niceg sto mu se moze zameriti.Ovako pocinje jednom realnom recenicom istorijski roman hrabre zene koja zna da se preda svojim osecanjima.Niko nije savrsen,pa ni ona.I ljubavnica i supruga,Liza Berns je cvrstog stava,mackastog temperamenta.Ovo je roman koji cete citati sa uzdasima,zagotivicete Lizu i uzivati u svakoj recenici zaista divne knjige.
0 0

Gospođa Engels

27.03.2017.
Вања Сушић
ocenaocenaocenaocenaocena
Oво је прича о једној храброј жени, која је својим начином размишљања била испред других жена свог времена. Иако неписмена, припадница радничке класе, имала је велики утицај на свог партнера, Фридриха Енгелса, која му је указала на тадашње услове рада у фабрикама. Ово је прича о љубави двоје људих између којих стоје велике баријере, најприје класне, јер она као припадник радничке класе, а он припадник високог друштва, успијевају да сачувају оно што је најважније у животу једног човјека, а то је љубав.
0 0

Gospođa Engels

24.03.2017.
Tijana
ocenaocenaocenaocenaocena
Intimna istorija ženske romaneskne misaonosti − ona koja subjektivizuje Njenu čulnost, nagone, smisao za estetiku i apstrakciju − sada biva oplemenjena jednim nadasve neobičnim portretom. Iza sveprisutne političke stvarnosti pomalja se prijemčiv, oštrouman, gotovo hirurški precizan pogled na zbivanja o kojima se do sada moglo čitati samo iz istorijskih pamfleta. Ali, to nije sve: Liza Berns ne ostaje upečatljiva isključivo zbog sopstvene sklonosti ka slobodoumlju, već i zbog nepogrešivog instinkta koji željenu slobodu suprotstavlja njenim osjećanjima prema Fridrihu, te društvenim očekivanjima − uzavreloj krvi tako dalekim i stranim, a ipak zaduženim za kontrolu nad njenim bićem i ambicijama (koje sežu mnogo dalje od uloge pokorne supruge i ljubavice). Otvaraju se vrata čitavog jednog univerzuma u kojem ona postoji sama po sebi, nezavisna od imovne ili društvene moći muškarca u čijoj je milosti. Iznijansirana, prefinjena, u isti mah nježna i strastvena priča iz devetnaetog vijeka
0 0

Gospođa Engels

17.03.2017.
Ivana Zajic
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je istoijski roman o Lizi Berns. Proučavajući delove iz njenog života, kroz ovu priču saznajemo o njenoj ljubavnoj vezi sa Fridrihom Engelsom, koja, uprkos mnogobrojnim razlikama, pokušava da opstane. Iako nepismena, Liza nastoji da se uklopi u tadašnje viktorijansko društvo, ali i pored toga prema tom istom društvu kao i prema podsticanju revolucije gaji ambivalentnost.
0 0

Gavin Makrej o tome kako je otkrio gospođu Engels

21.06.2018.
Gavin Makrej je rođen u Dablinu 1978. godine i od onda putuje širom sveta. Živeo je u Japanu, Italiji i Španiji i drugim zemljama. Živi između Velike Britanije i u Španije. „Gospođa Engels“ je njegov ...
više

Prikaz romana „Gospođa Engels“ Gavina Makreja

29.03.2018.
Većina posvećenih čitalaca može da izdvoji onu jednu knjigu, koja ih je još u mladosti usmerila i u njima probudila ljubav prema čitanju. Za mene je to Dikensova „Priča o dva grada“, koju mi je u drug...
više

Prikaz „Gospođe Engels“Gavina Makreja – simfonija nastala iz istorijske tišine

15.03.2018.
Priča o dve sestre iz Irske, koje u vrtlogu političkih zbivanja i velikih imena, dele svoje živote sa Marksom i Engelsom. Retko koja porodica poseduje papirni trag o svom poreklu koji seže vekovima...
više

Prikaz knjige: „Gospođa Engels“ Gavina Mekreja

06.02.2018.
Gavin Mekrej je inspiraciju da napiše ovaj romaneskni prikaz života Lizi Berns dobio zahvaljujući Tristramu Hantu koji je povremeno spominje u biografiji o Engelsu. Relativni nedostatak informacija, k...
više

Gavin Mekrej: Šta zaista znači – posedovati nešto

22.05.2017.
„Gospođa Engels“, prvi roman mladog irskog pisca Gavina Makreja je intrigantna istorijska priča o Lizi Berns, ljubavnici, a kasnije i supruzi koautora „Manifesta komunističke partije“ Fridriha Engelsa...
više
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.