Svetogorski kuvar
Odlomak
Format: 23.8x22 cm
Broj strana: 240
Pismo: Ćirilica
Povez: Tvrd
Godina izdanja:
23. jul 2015.
ISBN: 978-86-521-1860-1
Cena:
Srbija i ostale države

Cena: 2599.00 din

Sa članskim popustom i do:
1871.28 din

Crna Gora

Cena: 22.80 €

Sa članskim popustom i do:
16.42 €

Bosna i Hercegovina

Cena: 48.70 KM

Sa članskim popustom i do:
35.06 KM

DODAJ U KORPU Dodaj na listu želja

Pored svakog artikla nalazi se dugme „Dodaj u korpu“ – kliknite na njega i artikal će automatski biti dodat u Vašu korpu.

Artikle u korpu možete na isti način dodati i sa svoje liste želja. U svakom trenutku pogledom na korpu u gornjem desnom uglu ekrana možete da vidite koliko artikala imate u korpi.

Kada ste odabrali sve artikle koje želite da kupite, kliknite na korpu u gornjem desnom uglu ekrana i otvoriće vam se obrazac za kupovinu.

Odabrane knjige možete platiti karticom, pouzećem ili uplatom na račun.

Troškovi dostave su 100 dinara za plaćanje karticom i uplatom na račun, i 150 dinara za pouzeća.

Troškovi isporuke za inostranstvo su 1800 dinara – pakete isporučuje DHL.

Rokovi dostave su 2 do 3 radna dana.
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
1
2
0
1
0
Kategorije:

Kuvari

Kulinarske priče o svetogorskom životu.

Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe.
Jeromonah Onufrije

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.

Priče iz istorije Svete Gore i monaške svakodnevice upoznaće nas s malo poznatim odlikama atoske kulture, a više od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjige otkriće nam univerzalno primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.

Nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.

*    *    *

Recept: Keliotske ćufte s prelivom

150 g konzervirane tunjevine
1 glavica crnog luka (narendanog)
3 čena belog luka (sitno iseckanog)
peršun (sitno iseckan)
1 šolja prezli
2 belanca
biber
so

Za preliv

0,5 l mleka
1 kašika maslaca
1 kašika brašna (ne prepuna)
žumanca od jajeta
prstohvat soli
sok od jednog limuna

Izgnječite tunjevinu viljuškom, a zatim je pomešajte sa crnim i belim lukom i peršunom. Dodajte u smesu prezle, so, biber, belanca, i sve dobro izmešajte. Oblikujte ćufte i pržite ih u vrelom ulju. Kada porumene, izvadite ih iz ulja i ređajte u činiju nalik dubokom tanjiru.
Zasebno pripremite preliv na sledeći način: kratko propržite brašno na maslacu. Lagano sipajte mleko, uz neprestano mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Ne paničite ako vam se ipak stvore grudvice. Procedićete smesu kroz cediljku za čaj, a grudvice razbijte pritiskom kašike. Posolite i neka se malo kuva. Kada sos provri i malo se zgusne, dodajte sok od limuna.
U posebnoj činiji umutite žumanca i lagano ih prelijte tek skuvanim sosom. Sve vreme dobro mešajte. Budite pažljivi da sos ne postane previše gust, jer kada se ohladi postaće još gušći.
Ovako pripremljenim sosom prelijte ćufte od tunjevine.
24.07.2015.

ипак је ту

Павле
ocenaocenaocenaocenaocena
Рецепт поменутог тахини соса се налази под именом Тахини.
2 0
23.07.2015.

Svetogorski kuvar

Премудри
ocenaocenaocena
Ова, од Бога дата књига, представила се као ваистину добра литература. Обрадовах се када видех да је брат Онуфрије уврстио и моју омиљену, спанакопиту са тахинијем. Оно што ми се, додуше, не свиђа, је то што ћу и даље морати да пазарим на Био Шпајзу када се ужелим свог омиљеног гурманлука (куповина тахини соса, јер горе наведени није оставио рецепат, мада не кривим Га). Такође ми се не свиђа што је у пићe уврштена и нес-кафа, која, не сумњам, садржи кофеин. Сви знамо да кафа може изазвати зависност, што је велики грех међу православним хришћанима. Мада, ништа што мало добре воље не може победити. Занемарујући мане, свиђа ми се што је уз сваки рецепат дато и историјско објашњење, порекло итд. Такође волим што је брат искористио моћ молитве како би нас још дубље увео у зидине манастира, те се заиста осећам као да сам на Том Грчком острву. Одличан повез, као и квалиет папира. Три звездице. ''Оче наш, који јеси на небесима...''
0 3
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i