Laguna - Miris mraka - Miomir Petrović - Knjige o kojima se priča
Miris mraka
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 404
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2. april 2013.
ISBN: 978-86-521-1144-2
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
8
4
1
3
0
2
0
1
1
Uzbudljiva odiseja srpske i grčke porodice čije su se sudbine ukrstile na beogradskom Dorćolu...

Miris mraka je roman-reka, porodična saga, ali i svojevrstan istorijski roman o Dorćolu. Radnja romana prati hroniku porodice Maksimović, koja počinje u Trebinju, ali istovremeno i porodičnu sagu porodice Teodopulos koja počinje u Kastoriji u Grčkoj – obe će se završiti u Beogradu. Usponi i padovi ove dve porodične loze, odvijaju se na razrovanim putevima Kraljevine Srbije ali i Grčke i Makedonije, kroz vekove i godine, i sjedinjuju se na popločanim uličicama beogradskog Dorćola.

Kroz prisećanja glavnog junaka Maksima i živopisne detalje o poreklu njegove porodice, teče drugi, paralelni tok Mirisa mraka. Od sudbine Dimitriosa Teodopulosa koji zbog nehotičnog ubistva napušta rodnu Kastoriju i dolazi do Kilkisa u Makedoniji gde će postati čuveni „šaptač“ i trener trkačkih konja pa do današnjih dana, dve porodice, srpska i grčka, spojiće se na Dorćolu, prepoznavši jedna u drugoj sapatnike u kovitlacu istorijskog mraka.

Novi roman Miomira Petrovića je složena literarna freska koja govori o saživotu Srba, Grka, Cincara, Jermena, Arbanasa, Turaka i Nemaca na Balkanu tokom dvesta pedeset mračnih godina. Ovaj roman književnom imaginacijom pokušava da odgovori na pitanje: Kako se uopšte može preživeti Balkan?
20.08.2018.

Miris mraka

Milica
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovo je jedina knjiga koju sam poželela da pročitam dva puta!
0 0
21.09.2017.

Miris mraka

Ana A.
ocenaocenaocenaocenaocena
Roman govori o zajedničkom životu nekoliko nacija, tj. naroda na jednom tlu u teškom, mračnom periodu balkanske istorije. Dve porodice, porodica Maksimović i porodica Teodopulos dolaze iz različitih delova Balkanskog poluostrva u Beograd, na Dorćol, gde se njihovi životima sažimaju. I dok u rano proleće blaga svetlost obasjava pravougaono dvorište kuće broj 49, u Dositejevoj ulici, piščeve reči nas polako ali vrlo dinamično uvode u srce porodičnih istorija, opise rata, običaja, ljubavnih susreta, selidbi u želji za boljom budućnošću i davnim, prošlim, teškim vremenima čiji se miris mraka i dan danas oseća u dušama potomaka.
1 0
17.08.2017.

672 Leger Way NW

Mirko Dumanovic
ocenaocenaocenaocena
Knjiga je veoma dobra....malo fali pa odlicna....pogresna upotreba mnozine imenice tele...nije telici, vec teoci....Malo pobrkane godine ratova i dogadjanja, SFRJ je nastala 1963.......drob je zenskog roda.....rec prezervira, je nepotrebno i tuzno upotrebljena, mogla je da se upasuje standardna srpska rec....sacuva ili neka druga. "On buduci potomak....." trebalo je "On, buduci da je potomak..."......Vi na zalost, objavljujete samo hvalospeve.....Srdacan pozdrav
0 0
01.05.2015.

Miris mraka

MIrjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlican roman - procitan u jednom dahu, drzi paznju, intrigantan, nepredvidljiv, pitak.. Svaka preporuka!
0 0
17.05.2014.

Miris mraka

Jelica Sunjevaric
ocenaocenaocenaocenaocena
Fantasticna knjiga.
0 0

Čovek je ono što mora a ne ono što hoće

01.12.2013.
Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Neverovatno snažan roman kome vredi posvetiti i vreme i pažnju. Autor polako tka složenu fresku o životu dveju porodica, njihovim usponima i padovima, u periodu od kraja XIX veka do današnjih dana, u periodu kad su sile istorije vukle i pojedince i društvo. S jedne strane imamo porodicu Maksimović koja je izbegla s Trebinja u Peć da bi se skrasila na Dorćolu u Beogradu, a s druge strane pratimo put porodice Teodopulos od Kastorije preko Makedonije i Niša do Dorćola u Beogradu. Tu su se obe porodice prepoznale kao sapatnice istorijskih događaja i političkih igara, prihvatile jedna drugu i sjedinile se. Polako saznajemo mnogo toga o prošlim vremenima, običajima, ratovima, ljubavima, selidbama... Uvek ostavljaju sagrađena ognjišta da bi ih na drugom mestu ponovo podizali, uvek je prisutan strah da će sve jednom ponovo propasti, ali i odlučnost da se preživi uz pravilno donete odluke... Roman krasi poetski stil pripovedanja, preplitanje stvarnog i onostranog, bogat arhaičan jezik.
0 0

Miris mraka

08.07.2013.
Lana
ocenaocenaocenaocenaocena
Dinamična, zabavna, tužna, divna. Odlična. Sve preporuke
0 0

Miris mraka

26.05.2013.
--
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlična knjiga!!! Dinamična, inteligentana, zanimljiva... Posle više pročitanih knjiga ovog autora, mogu reći da je Miomir Petrović moj omiljeni domaći pisac. Sve pohvale i preporuke za čitanje onima koji u moru kratkih rečenica, traže stil koji je zaista književni.
0 0

Miris mraka

18.05.2013.
Mirjana
ocenaocenaocenaocenaocena
Kakva knjiga!!!!Zaslužuje znatno više od 5 zvezdica.Izvinjavam se,ali u predhodnom komentaru potkrala mi se greška pa za prosečnu ocenu stoji jedna zvezdica.Prosto sam morala da ispravim nesvesno učinjenu "nepravdu" autoru i njegovom delu.Predivna knjiga,napisana nesvakidašnjim stilom pisanja.Obožavam je.
0 0

Miris mraka

13.05.2013.
Mirjana
ocena
Knjiga koja je ostavila snažan utisak na mene i još uvek sam opčinjena. Pročitala sam je pre dve nedelje u jednom dahu i na momente nisam znala da li se nalazim u trebinju, Peći, Skoplju, Nišu ili na Dorćolu i u kojoj sam godini. Knjiga bukvalno diše i kako se bližite kraju prosto vam je žao što je tako. Nekako se srodite sa sudbinom članova porodice Maksimović i doživite ih kao svoje. Odlično poznavanje prirode ljudi iz krševite Hercegovine ali i životnih prilika početkom prošlog veka. I kako autor reče : "smrt je za neke tren a za neke težak i mukotrpan posao...". Sve pohvale autoru na nezaboravnom delu!!!!
0 0

Intervju - Miomir Petrović: Topli zec naše stvarnosti iz ugla najboljih godina

10.12.2014.
Za početak, recite mi kako bi Miomir Petrović od pre 20 godina, ocenio današnjeg Miomira Petrovića? Kakav bi odnos imao prema njemu?   Da je to moguće, a to je sasvim zgodna, da kažem, kalkulac...
više

Miomir Petrović: Atak na umetnike je atak na stanovnike ove države

30.07.2014.
Dobitnik Oktobarske nagrade Grada Beograda za knjigu drama „Argivski incident“ Miomir Petrović ponosno može da istakne da je njegov dvanaesti roman „Miris mraka“ nedavno dožive...
više

Intervju - Miomir Petrović: Kolaboriranjem i kompromisom se ne postiže ništa u životu

30.05.2014.
Autor brojnih romana među kojima se ističu "Lisičje ludilo" , "Persijsko ogledalo", "Miris mraka" i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, Miomir Petrović, bio je novi gost rubrike "Na kafi sa...". Kro...
više

Intervju - Miomir Petrović

25.04.2014.
Prošle godine je izašao Vaš novi roman „Miris mraka“. To je priča o sudbinama porodica koje su se ukrstile na Dorćolu. Koliko je bogata prošlost Dorćola? „Miris mraka“ se mo...
više

Intervju sa Miomirom Petrovićem

17.04.2014.
Da krenemo od angažovanosti Vaših romana. Kako Vi vidite istu? Mislim da suštinsko pitanje - vezano za ozbiljnu literaturu, ozbiljnu kada je reč o filozofskim ali i umetničkim pretenzijama - nije pit...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.