Laguna - Ostrvo na dva mora - Grupa autora - Knjige o kojima se priča
Ostrvo na dva mora
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 393
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
31. oktobar 2010
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Priče

/

Talasi

Alberto Moravija, Šulamid Lapid, Tenesi Vilijams, Dino Bucati, Viktor Staford Rejd, Hose Donoso, Raimondas Kašauskas, Isak Baševis Singer, Dilen Tomas, Žan-Mari Gistav Le Klezio, Italo Kalvino, Klarisa Lispektor, Žan-Fransoa Samlon, Rut Praver Džabvala, Migel Delibes, Ivan Bunjin, Ana Zegers, Erl Makenzi, Džerom Dejvid Selindžer, Amar Belhasan, Vitold Gombrovič, Mario Benedeti, Edvidž Dantika, Hulio Kortasar, Džubran Halil Džubran, Horhe Luis Borhes, Mišel Grizolija, Jurij Kazakov, Antonio Tabuki, Žoze Saramago.

Tamno more je Haronova plovidba ali i kolevka iz čije se pene rodila čulna boginja Afrodita. Zar nije čudno da se ljubavni plam javlja baš iz vode?! Ženska čulnost se prikazuje kroz morske vile, sirene, utvare i utopljenice koje, poput Ofelije ogrnute belim velovima, čaraju i vuku u zagrljaj. U noćima strave iz mora se čuje pesma, glasovi nastradalih mornara, škripa potopljenog brodovlja...

Raznolike emocije toplih i hladnih mora prikazane u ovim čarobnim pričama ublažavaju njegovo svojstvo neljudske vode koja, pošto ne utoljava žeđ, ne ispunjava dužnost svakog elementa da neposredno služi ljudima. Priče o moru najvećih savremenih pisaca sa svih kontinenata utoliće žeđ svakog ljubitelja lepe književnosti!

 
04.10.2012.

Ostrvo na dva mora

Katarina Radonjić Kosanović
ocenaocenaocenaocenaocena
Priče nisu loše,knjiga opušta.
0 0
07.07.2011.

Острво на два мора : приче о мору, пр

ocenaocenaocenaocenaocena
Међу корицама књиге Острво на два мора на којима мирно плови бродић од папира, књижевница Љубица Арсић је сабрала 31 причу о мору из пера најзначајнијих светских приповедача XX века. Овај тематски избор инспирисан морем и његовом вишезначном симболиком, објављен у едицији Таласи издавачке куће Лагуна, на најбољи начин отвара Тајанствено острво, проза Јована Христића издвојена из књиге Тераса на два мора. Након ње, шум таласа до нас допире у изврсним преводима приповедака најзначајнијих приповедача XX века, чија су имена, већ сама по себи, довољна препорука за читање ове књиге: Алберто Моравија, Шуламид Лапид, Тенеси Вилијамс, Дино Буцати, Исак Башевис Сингер, Дилен Томас, Жан-Мари Гистав Ле Клезио, Итало Калвино, Мигел Делибес, Иван Буњин, Џером Дејвид Селинџер, Витолд Гомбрович, Марио Бенедети, Хулио Кортасар, Хорхе Луис Борхес, Антонио Табуки, Џубран Халил Џубран, Жозе Сарамаго... Њихове приче о мору, заправо су приче о животу и његовој променљивости, о страстима и преображајима, о најдубљим људским посвећењима и страховима, о вртлогу ероса и танатоса, о свеоухватној чежњи и меланхолији која нас обузима док гледамо непрегледно плаветнило, покушавајући да докучимо где престаје море, а где почиње небо, и обратно. Зато је море у приповеткама великих мајстора много више од кулиса, више чак и од амбијента којим се дочарава одређена атмосфера. Оно је симбол људске узбуркане душе, њене истовремене склоности и ка неверину и ка бонаци, али и тежње за утехом коју обећава обала. Читајући приповедна остварења писаца који су у овој сажетој форми исказали врхунско мајсторство, сигурно ћемо се на појединим местима снажно борити за дах, покушавајући да главу држимо изнад запењене површине, биће и оних текстова кроз које ћемо се кретати као да ходамо кроз густу, морску воду, али и оних пасуса над којима ћемо застати како бисмо их заувек понели са собом, као одшкринуту шкољку или пужа тајанствене спирале. Зарањајући у чудесне приповедне светове које је за нас изабрала Љубица Арсић, у сваком од њих препознајемо неко сасвим ново море, али и његове обале које још увек нису уцртане ни на једној мапи света. Када склопимо корице Острва на два мора, бићемо пријатно исцрпљени, али и окрепљени у исти мах, баш као да смо се добро искупали у бескрајној, модрој води. И осећаћемо како са наше коже на сунцу нестају крупне капи воде, чак и ако прочитану књигу нисмо спустили на врео, побелели песак, него далеко, далеко од њега, где не допиру ни крици галебова, ни шапат таласа, ни неизрециви мирис мора.
0 0

Prikaz zbirke „Ostrvo na dva mora: priče o moru“, priredila Ljubica Arsić

23.01.2020.
Među koricama knjige „Ostrvo na dva mora“ na kojima mirno plovi brodić od papira, književnica Ljubica Arsić je sabrala 31 priču o moru iz pera najznačajnijih svetskih pripovedača XX veka. Ovaj tematsk...
više
Iz iste edicije
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.