Laguna - Moralni poremećaj - Margaret Atvud - Knjige o kojima se priča
Moralni poremećaj
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 249
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2009.
ISBN: 978-86-521-0159-7
Prevodilac: Aleksandra Čabraja
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Drama

Margaret Atvud je jedan od najznačajnijih pisaca našeg doba. Jedanaest priča koje čine delo Moralni poremećaj pletu pripovest o detinjstvu i odrastanju, zrelom dobu i starenju, zamršenim odnosima i životnim istinama. Zato ono liči na fotografski album – Atvudova niže jasno oslikane trenutke iz života glavnih junaka koji povezuju sve priče, ali i iz života njihovih roditelja, braće i sestara, dece, prijatelja, neprijatelja, nastavnika, pa čak i životinja. Kao i u albumu, vreme teče – od tridesetih godina XX veka sve do današnjih dana – i ređaju se raznovrsna mesta: veliki gradovi, predgrađa, seoska imanja, kanadske severne šume.

Naizmenično duhovit, potresan, lirski, neposredan, tragičan, svetovan, šokantan i duboko ličan, Moralni poremećaj u najboljem svetlu predstavlja slavni pripovedački dar i osobeni stil Margaret Atvud. Kako zaključuje Njujork tajms, „Atvudova ima direktan pristup ličnoj emocionalnoj istoriji ljudi, i sjajan uvid u njihovo srce i maštu“.

„Margaret Atvud zaslužuje poseban pridev – atvudovski – kao obeležje njenog virtuoznog duha i jedinstvenog stila.“
Čikago tribjun
01.12.2023.

Moralni poremećaj

Ivana Mitić
ocenaocenaocenaocenaocena
Šta bi bio 'moralni poremećaj' u današnje vreme?
Ova knjiga izaziva unutrašnju polemiku pažljivog čitaoca- šta je ispravno, a šta pogrešno? Imamo li unutrašnji kompas vrednosti u sebi bez obzira na trenutni društveni trend vrednosti koji nas ljulja? Bez obzira šta nam se nameće kao normalno?
Ovo je zbirka priča povezanih pripovedačicom, Nel, koja priča svoju životnu porodičnu istoriju. Prvi deo u prvom, drugi u trećem licu. Priča ne teče hronološki, prepliću se sadašnjost i retrospektiva. Sa razlogom.
Priče su tople, bogate rečima o kojima se razmišlja, značenjima. Sve se posmatra, analizira, jer sve i utiče na nas.Kroz detalje svakodnevnog života kriju se čitavi unutrašnji svetovi....
U svakom poglavlju govori se o priči, njenoj potrebi da postoji, uticaju, o sukobu individualnog i društvenog i srastanju i nadrastanju određene pojave.
Preporuka od ❤️, jer ovo je knjiga pisana više srcem nego raciom, a svaka priča prava riznica! Lagano, a duboko, pitko, a sadržajno- prava umetnost!

0 0
28.05.2020.

Moralni poremećaj

Aleksandra S.
ocenaocenaocenaocenaocena
Zamislite jedan lavirint priča: one se ukrštaju, stvaraju puteve i puteljke, navodeći vas da mislite da lako možete pronaći put iz lavirinta, ali, zapravo, to nije tako. Nalik stvarnom životu, većina tih puteva završi slepom uličicom ili, prosto, ti putevi ostaju nezavršeni, bivaju napušteni usled prekinutih odnosa, postavljenih prioriteta, promenjenih životnih ciljeva...
Ova knjiga predstavlja zbirčicu (stvarno, mogla je malo duža biti) kratkih priča dok je, sa druge strane, ovo niz portreta jedne osobe. Dakle, iako biste možda želeli, ne biste ih mogli "čitati" bez nekog reda. U pitanju je hronika života Nel, žene koja ima jako "klimav" odnos sa roditeljima i sestru koja je po svim načelima izuzetno krhka osoba. U vezi je sa Tigom, ocem dva dečaka koji ima jako komplikovan odnos sa svojom bivšom dragom. Zbirka jeste nekako mračna, ali je u isto vreme i topla i duhovita, ali, to je Atvudova - svojim jedinstvenim stilom ume da iznenadi, šokira, a onda razveseli svoje čitaoce.
0 0

„Biblioteka budućnosti“: šta će biti bestseleri 2114. godine? [video]

02.06.2016.
Za sto godina jedna šuma koja raste u Norveškoj postaće antologija knjiga... U šumi Nurmarka u Norveškoj 2014. godine zasađeno je hiljadu stabala namenjenih za specijalnu antologiju knjiga ogr...
više

Fasciniranost Margaret Atvud tehnološkim napretkom

05.07.2017.
Drugi deo intervjua sa Margaret Atvud Atvudovu prepoznaju u Torontu, bilo da je na ulici, u restoranu ili metrou. Saobraćajci joj klimaju glavom na pešačkim prelazima a svaki moj susret sa njom p...
više

Margaret Atvud: „Pisci moraju da daju svoj doprinos.“

26.06.2017.
Prvi deo intervjua Atvudova je rođena u Otavi ali je mladost provela u divljini – najpre u severnom Kvebeku, a potom severno od jezera Superior. Njen otac, Karl Atvud, bio je entomolog i sve dok ...
više
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.