Laguna - Bukmarker - „Voli bez zadrške“, poručuje nemački autor Fajt Lindau - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Voli bez zadrške“, poručuje nemački autor Fajt Lindau

Obazri se oko sebe. Našao si se na majušnoj planeti, staroj više od četiri i po milijarde godina. Verovatnoća da u tom svemiru pronađeš život zanemarljivo je mala. Svaki tvoj susret s drugim čovekom graniči se s čudom.

Nemoj da zabrljaš.
 
Ako hoćemo da u vezama živimo slobodno i ispunjeno, moramo da se oprostimo od kula u vazduhu i prinčeva iz bajke. Prečesto smo, naime, vezani za svoje želje i predstave o tome kako bi naše partnerstvo trebalo idealno da izgleda, umesto da se u njega egzistencijalno upustimo. Pojmovi kao što su dominacija, ljubomora, sloboda, vernost, pažnja i poštovanje ovde se javljaju u novom svetlu. Fajt Lindau nas na očigledan način ‒ pomoću priče iz svog ličnog iskustva i praktično, s mnogo delotvornih vežbi ‒ poziva na put ljubavi bez zadrške.
 
Ova knjiga sastoji se iz dva dela. U prvom se sve vrti oko izbora da se upustimo u egzistencijalan odnos. U drugome Fajt, zajedno s nama, istražuje šest kvaliteta „žive“ veze: uobličavanje, povezivanje, jačanje, isceljivanje, buđenje i voljenje.
 
Voleti bez zadrške je aktivan izbor. To je tvoja spremnost da se celim srcem i jasnog uma uživiš u drugog čoveka i da vezu s njim pretvoriš u jedno živo polje koje vas osnažuje. Voleti bez zadrške je i imperativ. Tvoje srce ti neće dati mira sve dok ga potpuno ne pokloniš.
 
„Jedan od suštinskih ciljeva u mom radu je da pojedinca podržim u njegovom vlastitom procvatu. Ova knjiga se sada bavi logičnim posledicama radikalne ljubavi prema sebi: onaj ko sebe potvrđuje, u sebi nalazi pravo blago. A njega mora i sa nama da podeli, jer smo svi stvoreni kao bića upućena na veze. Tek nam veza s drugim dopušta da se uzdignemo do onoga što možemo da budemo“, kaže autor.
 
„Ako hoćeš da ustanoviš koliko si zaista snažan, složen, čudesan i lep, potreban ti je sagovornik i partner. Moraš da se upustiš u odnose sa svojim bližnjima. Naravno, i u samoći možeš mnogo da doznaš o sebi. Ali u nekom trenutku ćeš hteti da znaš da li je ono što si u sebi otkrio stvarno, ili je to možda samo varljiva iluzija. Za to ti je potrebno ogledalo u kome sebe možeš da prepoznaš. To smo mi drugi. Zaista se u nešto upustiti i nekome posvetiti znači hrabro pogledati u to ogledalo i ne bežati ni od svetlosti ni od tame koje ćeš videti u njemu.

Šta za tebe konkretno znači upustiti se u egzistencijalni odnos, to samo tvoje srce zna. Kada sve daš, ono će se umiriti. Ako nešto zadržavaš, ono pati. U jednom trenutku ćeš umreti. U jednom trenutku ću i ja umreti. U svojim poslednjim minutima verovatno se nećemo baviti svojim uspehom ili slavom, već će se naše srce pitati: 'Jesam li stvarno volelo?', 'Jesam li se potpuno i celo dalo?' i 'Jesam li dalo sve?'“, nastavlja autor.
 
Da bismo srećno živeli i mirno umrli, moramo da volimo. Nismo ovde da bismo dobili ‒ ovde smo da bismo poklanjali.
 
„Dakle, otvori se i istinski se prepusti, sebi za ljubav“, poručuje Fajt Lindau.
 
Izvor: liebe-radikal.de


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.