Laguna - Bukmarker - Vanja Bulić posetio Ivanjicu i predstavio svoja književna dela - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vanja Bulić posetio Ivanjicu i predstavio svoja književna dela

Pred oko stotinjak Ivanjičana u sredu, 25. februara poznati novinar i pisac Vanja Bulić promovisao je svoja književna dela posebno ističući svoju trilogiju koja je za kratko vreme stekla status bestselera: „Simeonov pečat“, „Jovanovo zaveštanje“ i „Dosije Bogorodica“.



Majstor dobre krimi-priče koji ume na najbolji mogući način da ukomponuje istorijske činjenice i imaginarne likove, često se igra čitaočevim doživljajem istinitog i fikcionalnog u ovim romanima.

„Sve što je vezano za regiliju i istoriju zaista jeste verodostojno. Ali da bi jedno delo bilo zanimljivo mora se dodati i malo trilera. U svojim knjigama se trudim da posvetim dovoljno pažnje pravoslavnoj veri, jer bi stvarno bilo loše ogrešiti se o veličinu svog naroda”, rekao je Bulić i dodao:
„Naime, desna ruka Jovana Krstitelja kojom je krstio Isusa Hrista i ikona Bogorodice Filermose znamenja su koja su pripadala nekada malteškim vitezovima i koja su data Romanovima na čuvanje. Oni su ih posle dali Karađorđevićima. Relikvije su zatim tokom rata bile sakrivene na Ostrogu, a kasnije su ih agenti službe OZNA zaplenili. Takva priča je sjajna poleđina za uzbudljiv roman”, ističe Bulić i dodaje da malteški vitezovi već neko vreme vrše pritisak na Crnu Goru da im vrate te relikvije.

Ovo je  samo deo sadržaja  Bulićevih romana u kojima se krije mnoštvo zanimljivih i manje poznatih istorijskih i religijskih činjenica.

Bulić je za Ivanjički radio govorio i o važnim trenucima u novinarskoj karijeri  koji su uslovili nastajanje čak  četiri knjige, a po najpoznatijoj  je snimljen kultni film „Lepa sela lepo gore“.

 „I da nije bio toliko uspešan film bio bih ponosan jer je to u stvari krik jedne generacije. Borba protiv mišljenja kako mladi ljudi Srbije u tom trenutku ne znaju šta se događa na prostorima bivše Jugoslavije. A mi smo upravo tim filmom pokazali suprotno. Sećam se na promociji  u Ljubljani, došlo je pet autobusa iz Zagreba i nisu smeli te 1996. godine da kažu kako  će na promociju filma, nego kao idu na koncert Plavog orkestra. Pamtim kao danas, film je završen, pale se svetla u sali, oni sede u petnaestom i šesnaestom redu, u suzama. Posle kad smo razgovarali rekli su nam da  Hrvati takav film ne bi snimili za narednih 20 godina, ali i da bi sve isto bilo da su Muslimani u tunelu, a Srbi na tunelu, ili Hrvati u tunelu, a Makedonci gore, što znači da smo napravili univerzalnu priču o ludilu rata”, priča Bulić.

Ocenjujući da je da je stanje morala usko povezano sa sveopštim stanjem u jednoj zemlji Vanja Bulić još jednom je podsetio na značaj razvoja kulture.

„Sve u jednoj zemlji zavisi od obrazovanja i kulture. E zato nama i jeste ovako. Vode nas oni koji su preskočili bitna mesta za obrazovanje, imaju lažne diplome i kako su obrazovani. A koliko je bitna kultura najbolje govori  1942. godina kada je Vinston Čerčil pogledao finansijski plan i  video da za kulturu nije izdvojena nijedna funta, upitao je: ’Čemu ova borba i rat ako ćemo dočekati slobodu sa nulom za kulturu?’  E sad mi upravo to živimo, krećemo sa nulom za film, za knjigu,  za kulturu… a čak nismo ni u ratu“, rekao je Bulić.



Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.