Laguna - Bukmarker - Prikaz sedmog romana iz serijala „39 tragova: Zmijsko gnezdo“ - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz sedmog romana iz serijala „39 tragova: Zmijsko gnezdo“

Ovo više nije igra. Broj žrtava raste. Uzdrmani poslednjim događajima, Ejmi i Den lete u egzotične predele idući tragom svog najopasnijeg suparnika do sada: vojnog zapovednika mitske reputacije. Tek što su brat i sestra počeli da ovladavaju veštinom drevnog ratovanja, suočavaju se sa opasnim neprijateljem kojeg ne mogu poraziti mačem: sa istinom. I dok je ulog veći nego ikad, Ejmi i Den razotkrivaju strašnu tajnu koja će sve promeniti.
 
Samopoštovanje i poštovanje drugih:

Zdravo rodbinsko rivalstvo poput „ja sam taj koji se toga setio“ se nastavlja, što nam likove Ejmi i Dena čini realističnim, dok njihove avanture nastavljaju da ispunjavaju snove čitalaca! Ejmi se ranije borila sa svojim sećanjima na vatru koja je ubila njihove roditelje i njena oprečna osećanja prema stricu Alisteru proizilaze iz toga. To dalje vodi do razgovora koji pokazuje kako deca treba da se nose sa oprečnim osećanjima: iskreno i otvoreno. Ejmi se bori sa željom za osvetom jer u sebi zna da je odmazda hladna i bezosećajna, što stvara njen unutrašnji sukob. Na kraju, naš omiljeni tim koji čine brat i sestra, nastavlja da donosi mudre odluke uzimajući u obzir posledice po druge, i iskazujući kajanje zbog počinjenih grešaka.

Naročito Den, kada sazna o aparthejdu, pokazuje saosećanje prema Južnoafrikancima koje sreće.

Ejmi je zabrinuta što uzimaju ono što nije njihovo: „Ali u ovom lovu, reč je o znanju a ne posedovanju“. Ona svesno stvara situaciju koja će stvoriti mogućnost da zlikovci učine dobro delo.

Prikaz autoriteta:

Pisac stvara avanture u kojima Ejmi i Den koriste svoje veštine i instinkte, a ne manipulaciju ili maltretiranje drugih uključujući tu i autoritete. Oni pokazuju poštovanje prema svakoj odrasloj osobi koju sreću. U borbi sa odraslim zlikovcima ispoljavaju dostojanstvo.

Državljanstvo i patriotizam:

Od samog početka knjige, vidi se da je  odanost koju Ejmi i Den osećaju prema svojoj baki njihov glavni podsticaj da se uključe u lov. Isto tako, njihovo međusobno sporazumevanje pokazuje uzajamnu bliskost. Ova porodica koju čine Ejmi, Den, njihovi pokojni roditelji i baka, definitivno čini pravi tim. U razgovorima i opisima događaja, osećaju se porodični ponos i ljubav. Kod porodica njihovih suparnika, oseća se nedostatak tih kvaliteta, pogotovo u porodici Izabel Kabre.

Pravda i krajnji ishod:

Kao što smo i navikli, u ovom serijalu dobri momci uvek pobede a loši uvek izgube! Bez obzira na to koji član porodice pokuša da zarobi, otme, uhapsi ili na bilo koji način omete Ejmi i Dena, na kraju ostane pometen kombinacijom njihove hitre dovitljivosti i čiste sreće koja ih prati. I stavovi kao što je Denov: „Mama i tata bi bili ponosni na tebe. Oni poštuju život“, ponovo potvrđuju razliku između dobrih i zlih. Čak i kada se dvoume koju odluku da donesu, jasno je da su njihova rešenja usmerena u pravcu pobede dobra.
 
Kako napredujemo kroz serijal, čitalac počinje da shvata da dobro i zlo nisu određeni pripadnošću nekom klanu; nijedan ogranak Kahilovih nije ni gori ni bolji od ostalih. Ejmi i Den moraju da prevaziđu stereotipe o svakom klanu i da shvate da su ljudi ti koji se dele na dobre i loše.
 
Estetski vidovi doživljenog:
 
Usredsređeni na dijaloge, nismo videli mnogo opisa prelepih afričkih pejzaža ili gradskog života. Međutim, autor je uspeo da dočara nešto od života u predgrađima Durbana. Pored rečenog, dijalozi u knjizi su puni detalja i činjenica o Africi  koji bi trebalo da zainteresuju čitaoca da sazna više.
 
Rasprava o rasizmu u Južnoj Africi i SAD se drži istorijskih činjenica i iznosi na videlo sve zlo rasizma.
 
Glavni likovi nastavljaju da ispoljavaju klasične vrline junaštva i iskrene brige za druge. Akcione scene su uzbudljive a da nisu pretrpane bespotrebnim nasiljem i krvlju.
 
Sve u svemu, upotreba afričkog jezika i običaja, obogaćuje priču aromom nove kulture, ne zaglibljujući se previše u nju.
 
Sve u svemu, ovo je još jedna odlična priča Pitera Lerandžisa, koji nastavlja da razvija likove našeg omiljenog avanturističkog serijala. Topla preporuka!
 
Izvor: litland.com
Prevod: Vladimir Martinović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.