Laguna - Bukmarker - Prikaz romana Trejsi Ševalije „Novi učenik“: Otelo i nasilni dečaci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana Trejsi Ševalije „Novi učenik“: Otelo i nasilni dečaci

U okviru Hogart Šekspir edicije, savremeni pisci, poput Margaret Atvud, En Tajler ili Jua Nesbea, obrađuju Šekspirove dela.

U romanu „Novi učenik“, Trejsi Ševalije smešta radnju „Otela“ – priču o ljubomori koja se vrti oko mletačkog Mavara, njegove uklete ljubavi prema Dezdemoni i manipulacije zloćudnog Jaga – u sedamdesete godine prošlog veka, u osnovnu školu jednog pregrađa, i govori o rasnim razlikama u Americi.

Napisan 1603. godine, „Otelo“ ima fascinatnu istoriju adaptacija – od crnog Lorensa Olivijea, koji je imao glavnu ulogu 1965. godine, pa do 2001. godine i filma „O“, čija se radnja odvija u ekslukzivnom internatu na krajnjem jugu, gde je jedini Afroamerikanac, Odin, košarkaška zvezda. Svaka od ovih adaptacija zadržala je kao suštinu rasne probleme i obradila temu marginalca.

Odbačeni su osnovna tema kroz nekoliko romana Trejsi Ševalije, uključujući i najprodavaniji – „Devojku sa bisernom minđušom“, u kom šesnaestogodišnja Holanđanka Grit postaje sluškinja u domu slikara Vermera i „Plameni sjaj“ u kome oživljava odbačenog pisca Vilijema Blejka.

U romanu „Novi učenik“, autsajder je mladi crni dečak po imenu Osei, čiji je otac diplomata iz Gane. Osei je drugačiji samim tim što je novi učenik, a i zbog činjenice da je jedini crnac u beloj školi.

Iako smešten u samo jedan školski dan, „Novi učenik“ je povezan sa vekovima američke istorije rasnih konflikata. Deca u Oseijovoj novoj školi su imala veoma malo rasnih interakcija pa ga posmatraju na izrazito nehuman način, poredeći ga sa životinjama (njegova boja kože podseća Di – Dezdemonu u ovom romanu – na „crne medvede“ koje je viđala u zoološkim vrtovima) i predmetima (njegova glava je „kao glineni lonac“).

„Mada je u Vašingtonu živelo toliko crnaca da je dobio nadimak Čokoladni grad“, nije bilo crnih učenika u Diinoj školi ili crnih stanovnika u njenom komšiluku. Njeni susreti sa crnim ljudima su ograničeni na svega nekoliko kulturnih referenci – gledanje takmičenja „Soul Train“ u prijateljičinoj kući i ples uz muziku grupe „Earth, Wind and Fire“ – jer joj „majka ne bi dozvolila da gleda crnce kako igraju i pevaju na televiziji“. Kada je Di dodeljeno da vodi računa o Oseiju, njihovo prijateljstvo počinje da se razvija.

Igralište škole je mesto za testiranje granica i Ševalijeova, na sebi svojstven način, razvija konflikte i tenzije. Ijan (Jago u ovom romanu) vidi igralište kao svoj „teren“ i tu vređa Oseija. Igralište postaje mesto ljute ljubomore. Možda neki od sporednih likova deluju dvodimenzionalno, ali Oseijeva „borba da nađe sigurno mesto“ u ovom neprijateljskom okruženju je veoma dirljiva.

Talismanska moć predmeta je takođe jedna od odlika romana Trejsi Ševalije, kao što su biserna minđuša i slika u njenom najpoznatijem romanu. U romanu „Novi učenik“, pernica preuzima ulogu maramice koja nas povezuje sa originalnim delom i Ševalijeova oko nje gradi ovu priču.

Jedan od najfascinantnijih aspekata „Otela“ je pitanje motiva – zašto je Jago tako zao? To je nešto o čemu oni koji izučavaju Šekspira polemišu vekovima – kako bi opisao Jaga, Semjuel Tejlor Koleridž je upotrebio frazu „zloban bez motiva“ – a ovo pitanje se često postavlja i u „Novom učeniku“, dok roman galopira ka svom razornom zaključku.

Izvor: inews.co.uk
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.