Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Sastanak s pepelom“ Žakline Kiš - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Sastanak s pepelom“ Žakline Kiš

Beogradska Laguna objavila je nedavno četvrti roman pančevačke književnice i umetnice Žakline KišSastanak s pepelom“. Roman je mešavina lične i kolektivne drame, nežne ljubavne priče i psihološkog trilera, a priča je bazirana na stvarnom dokumentu.

Naime, autorka je spletom okolnosti naišla na originalni dnevnik preživele zatvorenice iz Aušvica i sa Sajmišta, i životnu priču Marte N. pretočila je u priču o ljudima koji su preživeli pakao nacističkih logora i o njihovom potonjem životu koji nije bio lak.

Ovaj epistolarni roman je priča o Natali, mladoj ženi koja je detinjstvo provela u posleratnoj Francuskoj i koja posle majčine smrti počinje da oseća posledice trauma koje je kao dete doživela u Aušvicu.

Iznenadni nestanak starijeg industrijalca sa kojim je bila u tajnoj vezi (na kraju romana će se ispostaviti koliko je duboko sezala ta veza) podstiče je da se vrati u Jugoslaviju i potraži svoje korene.

Iako je obećala majci da neće, Natali čita njene dnevnike i pisma koja bacaju drugačije svetlo na događaje koje pamti i otvaraju brojna pitanja na koja odgovor dobija tek na kraju, posle više decenija provedenih u Beogradu i nekoliko nervnih slomova.

Osim što je autorka, Žaklina Kiš je i muzičarka i slikarka, ali i član Asocijacije istraživača Britanije i saradnik vladinog odeljenja Australije nadležnog za upravljanje ostavinama za koje nisu poznati naslednici.

Upravo taj hobi – pronalaženje i spajanje ljudi koji su izgubili kontakt iz različitih razloga, koji je ubrzo postao (jedna od) karijera – Žaklina Kiš vrlo vešto i delikatno koristi u „Sastanku s pepelom“, spajajući ljude i pronalazeći naslednike.

Potresni delovi dnevnika zatvorenice koji je pronašla, autorka sa mnogo pijeteta koristi da ispriča stravičnu priču o Aušvicu ali i Sajmištu, o sirotištima i zemlji razorenoj ratom, o pokušajima preživelih da posle rata žive sa sobom i senkama onih koji nisu preživeli.

„Sastanak s pepelom“ je omaž svim tragičnim žrtvama užasnog rata, posveta i „spomenik“ jednoj hrabroj ženi i mnogim drugim, nama nepoznatim hrabrim preživelima i podsetnik da nikad ne zaboravimo šta se desilo.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik



Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.