Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Pogasite sve i zasijaće život“: Dašak svežeg vazduha - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Pogasite sve i zasijaće život“: Dašak svežeg vazduha

Adela Glimps je na brodu koji plovi ka destinaciji gde će se odigrati jedan tužan događaj: sahrana ljubavi njenog života – Đanija.

Džeremi je na istoj plovidbi – on ne beži već je u potrazi za boljim životom na drugoj strani sveta.

Jedno od njih je putnik prve, a drugi treće klase (ju, na koji li vas to čuveni film podseća?). Nije bilo nikakvog sudbonosnog znaka da njih dvoje treba da se sretnu, pa ipak…

Ostali putnici su tu bili samo iz nužde, da bi stigli iz jedne luke u drugu, dok je Džeremiju putovanje bilo važnije od odredišta, premda je i ono bilo deo sna.

Putevi ove dve izgubljene duše nenadano će se ukrstiti. I premda sve ukazuje na suprotno, uspostaviće snažnu vezu. Džeremi je orguljaš, Adela majstor časovničar, pa će čitaoci moći da dobiju bolji uvid u ove dve ne tako česte profesije. Posebno su mi se dopali segmenti u kojima su opisivani njihovi zanati.

Adela je neverovatno dopadljiva junakinja, a njeno putovanje je i putovanje u prošlost jer je i dalje preplavljena sećanjima. Postepeno ćete otkrivati parčiće njenog života sa Đanijem, o njihovoj ljubavi, tako jakom i stvarnom. S druge strane, Džeremi je veoma povučen, sa tragovima na duši koje je odrastanje na njega ostavilo, jer nije hteo da se ističe već stopi sa masom, da bude nevidljiv. Njegov lik me je veoma ganuo, kao i odabir karijere i način na koji sagledava sopstvenu budućnost.

Mark Levi nam je podario bezbrižnu i pitku priču koju ćete lako pročitati u jednom sedenju. I garantujem da će vam oterati sve brige, pružiti utočište od svih muka ovog sveta. Ovo je roman koji preispituje smisao života, sreću i šta nam je zaista u životu potrebno. Ovo je roman koji tera čitaoca da upotrebi maštu u punom kapacitetu. Jer malo je toga što zaista znamo. Odakle su Adela i Džeremi? Koji je period u pitanju? Autor time svoje čitaoce ostavlja u nepoznanici, što smatram da je odličan potez jer nam to pruža mogućnost da sagledamo radnju iz različitih uglova. Tako potvrđuje da za dobar roman nije potrebno mnogo informacija. Tokom čitanja sam sama domaštavala delove koji su meni bili potrebni, što doprinosi veoma interesantnom čitalačkom iskustvu.

Iz samog naslova možete naslutiti kakav je ton romana, a upravo to me je njemu i privuklo. U ovom suludo povezanom modernom svetu sve više postaje nužno da napravimo predah, da pobegnemo od digitalizacije, ponovo osetimo protok vremena, prisetimo se kako je to biti u tišini. Upravo je to Mark Levi postigao romanom „Pogasite sve i zasijaće život“. U romanu nema pametnih telefona i interneta – samo život, i to onaj stvarni! Osećaj koji ovaj roman pruža je zato neverovatan!

Autor sjajno konstruisanim dijalozima dublje povezuje čitaoce sa emocijama svojih junaka. Zbog toga ćete u priču potpuno uroniti, kao da se i sami nalazite na putovanju s Adelom i Džeremijem. Stil Marka Levija je vedar i pitak. Roman nije zakukuljen, nema previše ukrasa, zbog čega lako dolazi do srži. Ovo je jedna oda ljubavi i poziv da se oslobodite okova koje nam društvo nameće.

„Pogasite sve i zasijaće život“ je ljubavna priča koja zaceljuje srca i pruža nadu. Preko potreban dašak svežine! Ovo je knjiga koju preporučujem svakome ko poželi da napravi predah od svakodnevnih briga.

S njim se nije plašila da se promeni, naprotiv, promena je bila obećanje da će nastaviti zajedno da pišu svoju priču. Ljubavnici su pisci, tvrdio je, mastilo im je život, papir im je njihova koža, ljubavnici izmišljaju priču koju će samo oni čitati.
 
Izvor: soniaboulimiquedeslivres.fr
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.