Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Jednom u gradu ko zna kom“: Alternativna budućnost - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Jednom u gradu ko zna kom“: Alternativna budućnost

Ne preciziravši da li se radnja dešava u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, Veroslav Rančić utemeljio je zaplet svog romana na činjenici koja se još uvek nije dogodila, ali koja se svakako može dogoditi, a to je da na čelu Srbije bude – predsednica.

Pošto je srpska istorija ionako prožeta atentatima na krunisane i nekrunisane državnike, ne treba da čudi što roman „Jednom u gradu ko zna kom“ upravo i započinje – atentatom na predsednicu.

A s obzirom na istorijsko iskustvo, predsedničino preživljavanje atentata deluje pomalo kao utopija, ali i kao nada da će iz toga pouku izvući i naručioci atentata i nesuđena žrtva – makar se to desilo ko zna kog dana i u ko zna kom gradu.

Neuspeli atentat ipak je samo povod za prodiranje u zakulisne političke radnje, ali i za rasvetljavanje porodičnih tajni koje naizgled nemaju veze sa državnim pitanjima, mada će sudbinski uticati na nekolicinu moćnika koji iz senke vode ekonomiju zemlje u tranziciji.

Vrativši radnju unazad nekoliko meseci uoči atentata, pisac postepeno sklapa mozaik i kroz slikovite scene i dijaloge iznova se približava ključnom trenutku, i iako je ishod poznat, ne umanjuje napetost i uzbuđenje koji su svojstveni trilerima u kojima se misterija ne razrešava do poslednje stranice.

Osim istrage povodom pokušaja ubistva predsednice, uveliko teče i istraga povodom nestanka mladog bogataša, a oba slučaja dospevaju do inspektora Konstantina Ćuka, koji će svojim metodama pokušati da razmrsi činjenice koje na prvi pogled ne deluju uopšte povezano.

Tako se radnja razvija u više tokova, pa se podjednaka pažnja posvećuje i predsednici i njenim političkim protivnicima, ali i inspektoru kome će se tokom istrage uzburkati i intimni život.
Pišući o ličnom životu predsednice, o njenim bračnim problemima, o njenoj porodici i prijateljima, Rančić je njen lik načinio tako da bude bliska svakom čitaocu i da se svako može sa njom poistovetiti, bez obzira na njen visok politički položaj.

Nasuprot tome, beskrupulozni tajkuni mnogo su otuđeniji od običnog sveta nego što je to predsednica, premda su mnogi od njih koliko do juče i sami pripadali tom običnom svetu. Možda su baš zato toliko i udaljeni od njega, ili se bar svim (najčešće finansijskim) sredstvima služe da stvore takav utisak.

Iako je pisac u posebnoj napomeni naglasio da ga je za izbor naslova romana podstakla davna opaska profesora književnosti, ipak se može odnositi i na mesto u kome se dešava najveći deo radnje, jer i Beograd u Rančićevom romanu kao da je poseban lik za sebe, ili pak plod fikcije.

Upravo je kroz svoj fiktivni Beograd pisac dao naličje realnosti i na površinu izvukao zakulisne likove i događaje koji vrebaju na svakom koraku, premda ih je teško odmah uočiti i shvatiti opasnost koju sa sobom nose.

Pitanje šta bi bilo da je bilo spada u alternativnu istoriju, a Rančićevo viđenje Beograda i Srbije, pa i Evrope, moglo bi se formulisati kao pitanje šta će biti ako bude. Zato ovaj roman predstavlja svojevrsnu alternativnu budućnost, i to ne samo jednog grada i jedne zemlje nego svakog čoveka ponaosob.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
kad filmske priče uplove u književnost majski broj časopisa bukmarker u svim delfi knjižarama laguna knjige Kad filmske priče uplove u književnost – majski broj časopisa Bukmarker u svim Delfi knjižarama
08.05.2024.
Majski broj časopisa Bukmarker, koji možete pronaći u svim knjižarama Delfi, doneće vam mnoga zanimljiva saznanja o knjigama „Buntovnice s razlogom“, „Sva siročad Bruklina“, „Od šapata do vriska“, „Sl...
više
kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.