Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Božićna knjižara“ Dženi Kolgan: Sindrom „haotične Pepeljuge“ u zimskom ruhu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Božićna knjižara“ Dženi Kolgan: Sindrom „haotične Pepeljuge“ u zimskom ruhu

Božićna knjižara“ je preslatka, praznična knjiga o ženi koja pronalazi svoje mesto koje joj je oduvek bilo suđeno. Ljubitelji Dženi Kolgan prepoznaće poneke motive, ali i neke od njenih pređašnjih likova. Dakle, ništa vas ne može sprečiti da uživate u ovoj knjizi.

Karmen Hogan radi u robnoj kući Daunston još od vremena kada je išla u školu. Iako je već duže vreme svesna da je radnja u problemima, ipak će se mnogo razočarati kada dobije otkaz. Pošto nema ušteđevinu i ne može da nađe posao u malom gradu u kome živi, Karmen je prinuđena da se vrati kod svojih roditelja. Oni je obožavaju, ali se majci ne dopada sudbina ćerke koja je ostala i bez kuće i bez posla. U očajanju, moli svoju stariju ćerku Sofiju, koja je uspešan advokat, da pronađe Karmen nov posao.

Sofiji nije jasno šta njena majka očekuje od nje da uradi. Karmenina karijera u maloprodaji teško da bi mogla da je kvalifikuje za posao u advokatskoj kancelariji. A onda joj je sinula sjajna ideja: gospodin Makredi, njen klijent koji poseduje staru knjižaru, mora da poboljša poslovanje svoje radnje u narednih nekoliko meseci ili će izgubiti sve. Karmenino iskustvo, koje je stekla radeći na blagajni u Daunstonu, sigurno može poslužiti i pri prodaji knjiga, čime će pomoći starcu da spase svoj biznis.

Karmen nije baš oduševljena što će se preseliti u Edinburg, u Sofijinu savršenu kuću, što će morati da pomaže sestri oko troje savršene dece i što će morati da izigrava bebisiterku starijem čoveku sa propalim preduzećem. Ubrzo otkriva da se ipak odlično slaže sa svojim nećakinjama i nećakom, da ima dara za prodaju knjiga – i da zapravo postoje trenuci u kojima se skoro pa slaže sa svojom savršenom sestrom. Karmenin nekadašnji život je razbijen u paramparčad, a da li će uspeti da iskoristi drugu šansu?

Ljubitelji romana Dženi Kolgan već znaju da je glavna karika u njenim romanima tip heroine koji ja nazivam „haotična Pepeljuga“ – to su devojke čije priče počinju strašnom nedaćom, da bi na kraju našle spas u tome što pronalaze svoje mesto, koje im je od samog početka bilo namenjeno. U slučaju Karmen, knjižara gospodina Makredija je upravo to. Upoznavši dušu koja je još izgubljenija od nje same – i shvativši da zaista mora nešto da preduzme ili će zauvek služiti Sofiji kao pomoćna dadilja – ona se hvata ukoštac sa pretvaranjem prašnjave, vlažne, neuredne prodavnice u šarmantnu, neobičnu, malu radnju koja (baš na vreme za praznike) u ponudi ima jedinstvene i prelepe božićne knjige. Ispostaviće se da će joj junak knjige „Mala knjižara na obali“ Remzi Erkart biti od velike pomoći u ovom poduhvatu. Prilikom kupovine imanja Remzi pronalazi predivne božićne klasike koje baš Karmen može da proda. Te knjige su prožete duhom nostalgije, i samim tim su savršene za imućne klijente koji posećuju živopisni kraj u kom se nalazi Makredijeva knjižara.

Pipa, Fibi i Džek, deca Karmenine sestre, prilično vešto uspevaju da se uvuku u srce glavne junakinje, ali i srca čitalaca. Oni nisu savršeni, kako je to Karmen u početku mislila, već prava-pravcata deca: Fibi je poput uplašenog mačeta, Pipa je sveznalica koja voli svima da naređuje, a Džek je opsednut sportom. Njihove mane nisu iritantne, nego simpatične i veoma su bitne za Karmeninu transformaciju iz plačljive žene koja je opsednuta sobom, i koja se ponaša kao razmažena tinejdžerka, u manje cmizdravu i zreliju odraslu osobu.

Podjednako je važno i pomirenje između dve sestre. Karmen je oduvek mislila da je Sofija igrom sreće uspela u životu, ali sada shvata da je zaista naporno radila kako bi stekla sve to što ima. Prevazilaženje problema iz prošlosti i međusobno uvažavanje omogućuje im da pronađu bliskost koja im je uvek delovala nemoguće i nedostižno.

Autorka ima vedar, bezbrižan stil pisanja zbog kog uvek uživam dok čitam njene knjige. Savršeno opisuje život tokom praznika uz primesu svih onih nesavršenosti i užitaka koji su sastavni deo ovog doba godine. Zbog ove knjige sam dobila nezaustavljiv nagon da ukrašavam kuću i pijem kakao.

U priči se kriju dve potencijalne ljubavne priče. Bler Fening je guru za samopomoć čije knjige oduševljavaju publiku širom sveta, a za koga se ispostavlja da je mrzovoljna i narcisoidna osoba. Škotski ogranak Bi-Bi-Sija odlučuje da iskoristi Makredijevu knjižaru kao mesto za snimanje intervjua sa njim, i on počinje neobavezno da flertuje sa Karmen. A tu je i Oki, brazilski kveker koji drži predavanja o drveću na obližnjem univerzitetu. Izuzetno je pametan i šarmantan mladić, a to što je uvek staložen i ljubazan deluje kao savršena ravnoteža za Karmeninu mahnitost i naprasitost. S kojim će se od dvojice momaka Karmen upustiti u vezu, saznaćete tek na samom kraju.

Ovaj roman ima malo ciničniji ton za razliku od autorkinih prethodnih. Jer Karmen je pomalo podrugljiva i voli da kritikuje. Ona otvoreno priznaje da joj ogroman teret leži na ramenima, prvenstveno zbog izbora koje je napravila u životu, ali ima tendenciju da se radije istresa na drugima nego da se prepusti samopreziru. U jednom trenutku ona nekoga pita da li veruje u Boga sa istim nivoom skeptičnog prezira koji bi mogao da se primeni na odraslu osobu koja veruje u Deda Mraza. Knjige o samopomoći, zdrava ishrana za decu i joga dobijaju isti tretman. To je urađeno na duhovit način i, na svu sreću, ona se (malo!) menja, dok se polako miri sa lošim odlukama koje su je dovele u Edinburg, a ponosi dobrim koje je donela otkako tamo živi.

„Božićna knjižara“ Dženi Kolgan je roman koji odiše svim onim karakteristikama koje njeni čitaoci vole. Sasvim sam sigurna da ćete i vi biti oduševljeni. Oni koji nisu ranije čitali njene knjige mogu da se upoznaju i sa „Malom knjižarom na obali“, nećete omanuti.

Autor: Megi Bojd
Izvor: allaboutromance.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
dejan stojiljković za knjigu je bitno da živi laguna knjige Dejan Stojiljković: Za knjigu je bitno da živi
30.04.2024.
Za Dejana Stojiljkovića se sa punim pravom može reći da je jedan od vodećih književnika svoje generacije i jedan od najčitanijih srpskih pisaca u poslednje dve decenije. Od „Konstantinovog raskršća“ p...
više
branislav janković za razliku od filma, književnost je mnogo mirnija laguna knjige Branislav Janković: Za razliku od filma, književnost je mnogo mirnija
30.04.2024.
Posle premijere filma „Poslednji strelac“ scenarista Branislav Janković, novinar i pisac, priča o tome kako se osećao kada je jedno svoje delo prvi put video na velikom platnu. Ovih dana biosko...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.