Laguna - Bukmarker - Prikaz: „Mačka i miš“ Gintera Grasa - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz: „Mačka i miš“ Gintera Grasa

O Ginteru Grasu izgovoreno je mnogo toga, možda i previše. I ime i čovek iza njega, postali su praktično nedodirljivi. Želite da ga napadnete, zaista to želite – ali na kraju vam ne uspeva. Čak i kada uz lagani uzdah zaklopite „Mačku i miša“, jedno od njegovih ranijih dela, jedno se ne može poreći: dobro je.

Gras nam predstavlja Malkea, na prvi pogled neuglednog, jednostavnog momka, koji je dobar učenik, ali nikako štreber. Tih je, rezervisan, pomalo čudan. Ne bavi se sportom, ne ume da pliva, devojke ga verovatno i ne primećuju. On je autsajder koji pokušava da se uklopi, da učestvuje, da pliva do broda na kom njegovi školski drugovi provode leto. Oni ga, delimično iz sažaljenja, pozivaju da im se pridruži.

Odjednom na scenu stupa novi Malke, obdaren neobičnom Adamovom jabučicom, „mišem“. On postaje najbolji plivač i heroj grupice koja se okuplja na potopljenom brodu, okruženom galebovima. Pošto je u stanju da roni duže i dublje od ostalih, Malke počinje da izvlači iz olupine čudesne predmete: otvarač za konzerve, limenke sa žabljim batacima i druge sitnice. On na razne načine pokušava da pokrije ogromnu Adamovu jabučicu, koja neumoljivo poskakuje gore-dole i neprestano privlači pažnju – prvo mačke koja mu je skače za vrat, zatim drugova, a naposletku i samog čitaoca.

„Miš“ je, baš kao i njegov vlasnik, istaknut i nezaobilazan. On posmatrača istovremeno iritira i fascinira, tako da naratoru Pilencu ne preostaje ništa drugo nego da zapiše priču o „Velikom Malkeu“, kako ga često zove. To nije obična priča.

Malkeov otac, po zanimanju mašinovođa, gine u železničkoj nesreći. Majka i tetka dečaku dodeljuju ulogu glave porodice. U školi, on izaziva i podsmeh i divljenje. Ozbiljniji je i zreliji od drugova iz razreda. Devojke počinju da mu dobacuju u prolazu. Malke za to ne mari. Nastavljajući usamljenički život, on u svojoj mašti ocu daje status heroja. Zahvaljujući upornosti, jedino je Pilenc u stanju da dopre do njega.

Malke je usamljen. Utehu pronalazi u jedinoj ženi koja je vredna njegove pažnje, Devici Mariji. On za nju živi i zna da ona budno prati svaki njegov postupak. Ona je jedina do koje mu je stalo, jedina kojoj može da se obrati i kojoj je spreman da pogleda u oči. Sa njom na umu, on odlazi u rat, i vraća se samo zbog nje. Inače, Malke ostaje usamljenik. Možda do kraja života.

U jednom trenutku, knjiga se završava, baš kao i sve knjige. Grasovi likovi ostaju kao pomalo nejasne, nedovršene skice. Pritajena mačka i bojažljivi miš ponekad nerviraju čitaoca. Ne dobijamo odgovore na pitanja o Malkeu. Ko je on? Zašto se ponaša baš tako, a ne drugačije? Zašto? Ne znamo.

Ne bi se moglo reći ni da je priča naročito zanimljiva. Tu su leteće promene perspektive, nabrajanja raznih ratnih brodova, podrobni opisi lokacija i ulica. Ostercajle, Vestercajle, da li uopšte iko zna i da li je ikoga briga? To zapravo nije ni bitno. Gras pripoveda, a čitalac ga sluša. Sluša ga i ne očekuje od romana ni napetost ni romansu. I bez obzira na sve, on uživa. Lepo je slušati. To je posebno iskustvo. Čovek se lako navikne na tempo, na jezik, na likove, koje kao da posmatra iz senke i nikako nije u stanju da odvoji pogled od njih, iako ih ne prepoznaje u potpunosti.

Kada pročitate poslednju rečenicu, obuzima vas melanholija i osećanje čežnje. Kao i kod svake dobre knjige, ostaju pitanja, utisci. Ne izgovarate ih, zadržavate ih u sebi. Možda da ne biste narušili predstave koje ste stvorili u mašti. Možda da biste se prepustili tišini koju ova knjiga ostavlja za sobom. Tišini, koja je čini vrednom čitanja.

Izvor: neon.de
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.