Laguna - Bukmarker - Prikaz Koeljove knjige „Najviši dar“: Vrline ljubavi - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz Koeljove knjige „Najviši dar“: Vrline ljubavi

Šta je svrha života, verovatno je najstarije pitanje na koje tražimo odgovor, ono pitanje na koje većina nas ne očekuje da nađe odgovor, makar ne uskoro. Stavovi o tome zašto uopšte živimo veoma variraju, krećući se u spektru od ostvarenja jedinstvene sudbine do potpune besmislenosti i nihilizma.

Međutim, neki od najvećih mislilaca nikada ne odustaju i trude se da otkriju osnovni element koji stoji iza razloga našeg postojanja... i na sreću, mnogi od njih su pisci, poput čuvenog Paula Koelja.

U jednoj od njegovih najnovijih knjiga „Najviši dar“ Koeljo uzima pravac na koji nismo baš navikli; dok se njegova najpoznatija dela okreću ka mističnom i religioznom, ovoga puta prevazilazi te okvire u potrazi za jednim iskonskim elementom koji nas sve ujedinjuje.

Preciznije, ova ne preterano obimna knjiga fokusira se na Pavlovu poslanicu Korinćanima, koju većina onih koji su makar jednom čitali Bibliju verovatno dobro poznaje.

U pitanju je Koeljov osvrt na tu priču, i to na način koji je prikladan za formu romana, dopunjen autorovim ličnim životnim mudrostima koje su mu navrle nakon čitanja originalnog teksta.

Ukratko, pratimo priču o čoveku smeštenom u najneočekivaniju situaciju. Dok se masa okuplja kako bi čula govor poznatog propovednika, on od našeg protagoniste traži da umesto njega održi govor.

Iako su okupljeni možda u početku razočarani, možda čak i s osećajem da su prevareni, ipak će ga saslušati dok im on svojim rečima srca ispunjava mirom i mudrošću, razlažući život u samo dva koncepta koji imaju potencijal da sve ujedine u sreći: veru i ljubav.

Glavni junak nastavlja da diskutuje o značenju života, suštinski poučavajući ljude kako da svakodnevno pronađu zadovoljstvo birajući put ljubavi, onaj koji prevazilazi granice vremena i prostora... tvrdeći da je to možda jedino što našim životima može dati pravi smisao za kojim toliko žudimo.

Iako ova priča ima manje od 100 stranica, ona ipak nosi snažnu poruku koju vredi poslušati bez obzira na versko ili religijsko opredeljenje. Ukratko, slavni književnik veruje da bi ljubav trebalo da bude centar naših života, i da ćemo samo tako, bez obzira na to odakle potičemo ili šta nas čeka u zagrobnom životu, biti sigurni da smo svoje vreme na ovoj našoj Zemlji proveli na dobar i smislen način. On veruje da je to jedini put ka pronalaženju one vrste sreće koja sve pobeđuje.

Treba naglasiti da, kao religiozan čovek, Koeljo tekst boji sopstvenom verom, ali verujem da to nimalo ne utiče na suštinu njegove poruke.

Bilo da delite njegova uverenja ili ne, neće mnogo uticati na to koliko ćete toga naučiti iz knjige ili u njoj uživati – stečena mudrost definitivno ima praktičnu primenu u svakodnevnom životu.

Ovo je ona vrsta knjige kojoj se možete vraćati u različitim životnim dobima kako biste dobili malo drugačiju perspektivu na minule događaje.

S tim na umu, „Najviši dar“ nesumnjivo to i postaje nakon čitanja, prenoseći mudrosti koje greju srce i poruku čija snaga ne može biti potcenjena. Za poštovaoce Koeljovog stvaralaštva i sve one koji žele da otkriju moć ljubavi, ova knjiga zaista je neophodno štivo.

Autor: Dejvid ben Efraim
Izvor: quick-book-review.blogspot.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.