Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Pravilna linija ishrane: Naučite da živite zdravi, vitki i slobodni“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Pravilna linija ishrane: Naučite da živite zdravi, vitki i slobodni“

Tokom prethodnih godina neprestano su se pojavljivale nove dijete koje su brzo postajale popularne, ali su isto tako i nestajale sa scene. Takva brzina prihvatanja i odbacivanja određenih načina ishrane iznedrila je poslednje dve vrste koje su veoma zaživele, posebno u Americi, a ujedno i postavile jedno važno pitanje: zašto naši pokušaji da se zdravo hranimo uključuju tako ekstremne stvari kada je balans upravo ono što je najbolje po naše zdravlje?

Reč je o paleo i ishrani sirovom hranom, dve najpopularnije vrste ishrane u SAD. Ali kako je moguće da su ove dve dijete najpopularnije, a predstavljaju potpune suprotnosti?

Kako smatra Suzan Pirs Tompson, profesorka kognitivnih nauka, specijalista za psihologiju ishrane i autorka knjige „Pravilna linija ishrane: Naučite da živite zdravi, vitki i slobodni“, privlačnost ove dve dijete se može svesti na dve stvari. Prva je činjenica da su obe zasnovane na naučnim narativima („Ljude zaista zanima da znaju ’zašto’ rade određenu stvar“, rekla je Tompsonova), nije važno da li su ti narativi istina ili ne.

Druga je to što se ljudi zaista bolje osećaju kada su na ovim vrstama ishrane. Oko 60% tipične američke ishrane potiče od veoma procesuirane hrane. Paleo i sirova ishrana odbacuju takvu hranu i zamenjuju je neobrađenom – što je samo po sebi osnovni recept za uspeh zdrave ishrane. „Ako prestanete da jedete procesuiranu hranu i unosite više povrća, osećaćete se bolje bez obzira na kojoj ste ishrani“, kaže Tompsonova. A ljudi koji prelaze na sirovu ili paleo ishranu, drastično povećavaju unos povrća, a izbacuju upotrebu procesuirane hrane, pa obe ove dijete dobijaju sjajne ocene i prenose se od usta do usta.

Problem je u tome što je teško pridržavati se „dijeta“ i postavlja se pitanje zašto se onda ljudi u tolikom broju odlučuju za jednu od dve najekstremnije vrste ishrana u spektrumu?

Autorka Suzan Pirs Tompson tvrdi: „Ekstremni pristupi su odlični za neke ljude“. Kada je ova tema u pitanju, ljudi se najčešće dele na dva tipa ličnosti: apstinente i modertatore. Apstinenti najbolje funkcionišu kada su im postavljene granice i znaju namirnice koje nikako ne smeju jesti, dok moderatori shvataju da povremeno udovoljavanje sebi zapravo učvršćuje njihovu odluku i povećava zadovoljstvo. „Apstinenti će zapravo bolje proći ako se odluče za neku ekstremnu dijetu. Moderatori postižu bolje rezultate ako izbegavaju striktnu ishranu“, objašnjava Tompsonova u svojoj knjizi.

U jednom slučaju ipak apstinencija – ekstremna ishrana – zapravo daje bolje rezultate kod oba tipa ljudi, a to je ukoliko imate slučaj zavisnosti. „Ako je nečiji mozak zavisnik od šećera i brašna, na primer, izabrati da se potpuno uzdržava od toga je zapravo izbor moderatora“, savetuje Tompsonova u knjizi.

Dakle, ako shvatite da ste najsrećniji i najzdraviji dok koristite neku vrstu dijete, u tome nema nikakve sramote – najbolje je da se hranite onako kako vašem zdravlju odgovara. Ali ukoliko vam sve te zabrane i ograničenja prave problem i čine da se osećate psihiški loše, možda je za vas najbolje da primernite modertatorski pristup. Dokle god jedete neobrađenu hranu, mnogo povrća i izbacujete iz ishrane previše obrađene namirnice, vaše telo će sve podneti kako treba. „Ne postoji univerzalno rešenje za sve“, zaključuje autorka.

Izvor: shape.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
snimljena serija konstantinovo raskršće međunarodna promocija niša koja grad ne košta ni dinara laguna knjige Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“ – međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara
08.05.2024.
Prva sezona serije „Konstantinovo raskršće“, rađena po bestseleru pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića, snimljena je i u toku je postprodukcija, kaže nagrađivani autor. Misterioznu istorijsku dramu...
više
naučni piknik misli zeleno 17 i 18 maja na šumarskom fakultetu u beogradu laguna knjige Naučni piknik „Misli zeleno“ 17. i 18. maja na Šumarskom fakultetu u Beogradu
08.05.2024.
U prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta, na Banovom brdu, održaće se treći Naučni piknik u trajanju od dva dana. Prvog dana Naučnog piknika, u petak 17. maja od 13.00, o naslovima „Tajni život dr...
više
promocija knjige naše priče gorice nešović i jelice greganović 15 maja laguna knjige Promocija knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović 15. maja
08.05.2024.
Nastavak bestselera „Priči nikad kraja“, knjiga „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović biće predstavljena u sredu 15. maja od 18 sati u knjižari Delfi SKC. O ovoj knjizi će govoriti au...
više
zoran kostić cane predstavlja ukrštene reči u novom sadu 10 maja laguna knjige Zoran Kostić Cane predstavlja „Ukrštene reči“ u Novom Sadu 10. maja
08.05.2024.
Promocija zbirke pesama Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“ održaće se u petak 10. maja u 18 sati, u novoj zgradi Studentskog kulturnog centra „Novi Sad“ (Ulica Vladimira Perića Valtera 5). &nbs...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.