Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „Odakle sam bila, više nisam“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „Odakle sam bila, više nisam“

Kako opisati roman/ zbirku priča / knjigu Dejana Tiago-StankovićaOdakle sam bila, više nisam“ koju je nedavno objavila beogradska Laguna?

Kao lenjo nedeljno prepodne, osunčano i puno smeha? Kao prvo jutro po dolasku na more, dok pijuckate jutarnju kafu i gledate u veliko plavo? Ova knjiga je sve to i mnogo, mnogo više, a Tiago-Stanković brzim i odlučnim korakom grabi ka vrhu moje liste omiljenih pisaca, ikad.

„Odakle sam bila, više nisam“ je književni prvenac Tiago-Stankovića, prevodioca nobelovaca – Žozea Saramaga na srpski i Ive Andrića na portugalski, koji je autor za Lagunu preradio, dopričao, pojasnio, dopisao i izbrusio u romaneskni kaleidoskop priča, ljudi, zvukova, mirisa, boja jednog grada.

Tiago-Stanković je napisao roman o svom Lisabonu, gradu u kom živi više godina. Deo priča je objavljen na portugalskom pa ih je autor „preveo“ na „maternji jezik“, deo priča je na srpskom.

Pisac je vrlo šarmantno, beskrajno duhovito, i vešto čitaocima ponudio vinjete iz viševekovne vrlo interesantne istorije prestonice nekada svetske sile.

Od priče o Direrovom nosorogu i dedi koji se zbabio, preko priča o prijateljima, prolaznicima, rumenim krovovima lisabonskim, ulicama i stepenicama do kocke za supu, Tiago-Stanković maestralno priziva sve boje jednog fascinantnog grada bogate istorije i kulture, na momente vrlo sličnog Beogradu a zapravo potpuno različitog.

Kao vešt posmatrač sa vrsnim smislom za humor, Tiago-Stanković je u ovoj predivnoj, prelepoj knjizi uspeo da prizove i zvuke fada i mirise okeana i nedeljnog ručka i žamor glasova i veš koji se suši, začine, sunce i sve te (ne)obične ljude koji čine jedan grad onim što jeste.

Osim referenci na drage mu pisce, zanimljivosti iz istorije grada i zemlje, isečaka iz života stanovnika „Lišboe“, Tiago-Stanković nudi čitaocima nešto što nam je svima nedostajalo i što se sve ređe sreće – istinskog uživanja u čitanju i onaj dobar osećaj zadovoljstva i mira kada pročitate knjigu.

Ne mogu dovoljno da preporučim ovu knjigu. Svaki put kada mi u ruke dođe Tiagova knjiga, pomislim da je njegova najbolja i onda pročitam sledeću i shvatim da je ta bolja. Tako sam išla od Zamaleka preko Estorila i evo sada do „Odakle sam bila, više nisam“. Izdvojte vreme, ušuškajte se ispod ćebeta i zaronite u Lisabon Tiago-Stankovića. Biće vam to najbolje putovanje u životu.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik

 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
priča o neraskidivom prijateljstvu jačem i od smrti jelica greganović o gorici nešović i srcu koje se od tuge stegne kao grašak laguna knjige Priča o neraskidivom prijateljstvu jačem i od smrti: Jelica Greganović o Gorici Nešović i srcu koje se od tuge stegne kao grašak
08.05.2024.
„Svaki put kad vidim lonče na tufne, korpu, starke, ešarpu koja na nju liči, ja ću poželeti da joj ih kupim. I živeću sa njom u sebi. Jer idemo dalje.“ Jelica Greganović je nedavno objavila nov...
više
srdačan gost i zadovoljni čitaoci huan pablo eskobar potpisivao svoju knjigu laguna knjige Srdačan gost i zadovoljni čitaoci – Huan Pablo Eskobar potpisivao svoju knjigu
08.05.2024.
Ne događa se svaki dan da imate priliku da sretnete sina jednog od najozloglašenijih kriminalaca u istoriji. I pre nego što do susreta dođe, sigurno imate očekivanja i pretpostavke kako će se ponašati...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
08.05.2024.
„Provincijalac“ Mome Kapora doživeće peto izdanje. Niko N. Herceg, uspešni tridesetsedmogodišnji televizijski reporter, zaronio je sedmog avgusta 1974. godine u blizini ostrva Saplun, u potrazi za pot...
više
piter s bigl uvek je važno preduzeti akciju laguna knjige Piter S. Bigl: Uvek je važno preduzeti akciju
08.05.2024.
Sa Piterom S. Biglom, autorom „Poslednjeg jednoroga“, razgovarali smo, pre svega, o inspiraciji za nastanak romana koji je ganuo milione čitalaca širom sveta, kao i o tome šta to mogu deca da vide a n...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.