Laguna - Bukmarker - Predstavljena knjiga „Montevideo, Bog te video!“ Vladimira Stankovića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljena knjiga „Montevideo, Bog te video!“ Vladimira Stankovića

U prijatnom ambijentu Delfi Caféa u SKC-u, 25. marta, beogradskoj publici predstavljena je knjiga „Montevideo, Bog te video!“ autora Vladimira Stankovića.

„Montevideo, Bog te video!“, knjiga koja je poslužila kao inspiracija za izuzetno uspešne filmove i seriju, zapravo je priča o razvoju fudbala u Srbiji pre Drugog svetskog rata i odlasku jugoslovenske reprezentacije, u kojoj su igrali samo fudbaleri iz Srbije, na Svetsko prvenstvo u Urugvaju.
 

O drugom, dopunjenom izdanju knjige sportskog novinara Vladimira Stankovića, pored autora, govorili su i nekadašnji fudbaler Dušan Dule Savić i sportski komentator Milojko Pantić.

Čast da otvori ovaj skup imao je poznati sportski komentator Milojko Pantić, koji je istakao da je ova knjiga omaž srpskom građanskom društvu 20. veka i nemerljiv doprinos oživljavanju tog srpskog građanskog društva, oslikavajući sve što se u to vreme događalo, i to ne samo u fudbalu.

„Nažalost, tonski ili video zapis iz Montevidea ne postoji i sve što sam koristio bili su novinski tekstovi, pre svega Politike, a ono ’meso’ koje mi je nedostajalo našao sam u svojoj mašti kombinujući imaginarne likove sa stvarnim i kroz priče tih izmišljenih likova, od fudbala do politike, pokušao sam da čitaocima približim Beograd i Srbiju tridesetih godina“, rekao je Stanković.

Sve prisutne pozdravio je fudbaler Dule Savić koji se prisetio svog detinjstva, kada je na televizoru u mesnoj zajednici gledao prvenstvo u Čileu 1962. godine, koje ga je podsetilo na događaje iz Montevidea, i rekao da je „Montevideo“, u poplavi „svinjaca, farmi i drugih budalaština“, pokazatelj da u Srbiji postoji i neki pismen, pristojan i kulturan svet. „Vladina knjiga je ’uhvatila’ taj veliki entuzijazam u stvaranju nove igre koja će tada okupirati omladinu“, rekao je Savić.

Autor je na kraju promocije Duletu Saviću poklonio repliku dresa koji je naša reprezentacija nosila na Svetskom prvenstvu u Urugvaju.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.