Laguna - Bukmarker - Paralelni univerzumi, Marko Vidojković gostovao u Čačku - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Paralelni univerzumi, Marko Vidojković gostovao u Čačku

Jedan od najtiražnijih pisaca u regionu Marko Vidojković predstavio je u petak, 16. marta, u kafeu „Moment“ u Čačku, svoj novi roman „E baš vam hvala“, koji je punih pet meseci bio na prvom mestu najprodavanijih Laguninih knjiga.

Marko Vidojković je apsolutni književni fenomen u Srbiji u novom, XXI veku. Nakon strave i užasa, kako Marko naziva vreme devedesetih i perioda vlastitog traženja i preispitivanja, kada je utehu i smisao našao u pisanju, u vreme demokratije, posle dvehiljadite, objavljuje čak 11 knjiga (devet romana i dve knjige priča), a roman „Kandže“ se prodaje u ukupnom tiražu od 25.000 primeraka.

U vreme nestanka velikog tržišta za knjigu, kada su tiraži mali i jedva prelaze tri stotine primeraka, kada je nekad jedinstveni kulturni prostor razbijen i uloga pisca u savremenom društvu postala nebitna, Vidojković postaje čitan i uticajan u izvesnom smislu, pored pisanja bavi se i novinarstvom i društvenim aktivizmom. Međutim, sve ovo nije dovoljno ovom četrdesettrogodišnjem piscu. Njegova radoznalost i visprenost prosto su morali da zavire i u paralelne univerzume, koji istovremeno postoje sa ovim našim, što je i tema novog romana, naučnofantastične parodije „E baš vam hvala“.

U ovoj knjizi, za autora, pored našeg, čistog horor univerzuma, postoji i onaj drugi, u kom i dalje postoji SFRJ, koja je jedna, bogata, razvijena i srećna zemlja sa razvijenom ekonomijom i moćnom armijom, četvrtom na svetu. U ovom svetu i dalje postoje jugoslovenski, prepoznatljivi, brendovi, „Obod“, „Gorenje“, „EI Niš“, sada znatno tehnološki unapređeni i dalje vlada Savez komunista, postoji JNA i bratstvo i jedinstvo, domaća proizvodnja, ekonomija cveta, a svi se i dalje oslovljavaju sa druže. Saobraćajnice su najmodernije moguće, vozi se svuda u šest traka, Beograd ima metro i dobro organizovan sistem podzemnih garaža, naselja su briljantno planirana i savršeno arhitektonski uređena, ulice čiste i sa puno zelenila, fasade starih zgrada okrečene i sređene, ma raj božji na zemlji. Ups, u novoj SFRJ nema pominjanja religije, ona je kao što se zna, opijum za narod. A kad smo već kod opijuma, u SFRJ je još devedesetih legalizovana  marihuana, a i mnoge druge droge su veoma dostupne, a njihov promet kontrolisan. E sad, šta je tu onda problem, rekao bi neko naivan. Problem je upravo u tome što dolazi do cepanja univerzuma, na dva paralelna univerzuma i to se događa u presudnim istorijskim trenucima, takozvanim kvantnim skretnicama. Istorijskog datuma, 13. juna 1989. godine, građani SFRJ i njihov mudri vojni vrh, odlučili su, da je  za budućnost zemlje najbolje da pobiju kompletan politički vrh SFRJ i politička rukovodstva republika, obaranjem aviona u kom su putovali na još jedan od jalovih razgovora o budućnosti države. Nakon ove tragedije, svi su proglašeni Novim narodnim herojima, podignutim je veličanstven spomenik, a SFRJ je nastavila dalje, na čelu sa predsednikom Saveznog izvršnog veća, koji je jedini pošteđen stradanja. Brzo su prevaziđeni svi međunacionalni, društveni i ekonomski problemi i država je mogla slobodno da zakorači putem razvoja i prosperiteta za sve svoje građane.

U onoj drugoj dimenziji, desilo se sve suprotno, Jugoslavija se raspala u krvavom ratu, a pripadnici svih naroda i narodnosti, postali su robovi domaćih tajkuna, kriminalaca, korumpiranih političara i međunarodnog korporativnog kapitala, prosto rečeno, beda i jad. Do obrta dolazi kod paranja šava između dve stvarnosti, i kada se otvara portal (prolaz) između dva univerzuma i kada se najednom u SFRJ pojavljuju pijani četnici i ustaše iz onog drugog sveta, a u Jugoslaviji su davno likvidirani. U jedan svet sređenih odnosa, društva koje funkcioniše, prodiru međudimenzijski toksini, podmukli virus pakla sa druge strane portala. Onda na scenu stupa glavni junak romana Mirko Šipka, zaposlen u Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove, kao istraživač u „Upravi za analizu neobjašnjivih fenomena“. Njegov zadatak je da, uz pomoć operativaca iz elitne vojne jedinice, reši i zaključi slučaj. Uz niz komičnih i fantastičnih obrta, kojima potpuno upravlja i vlada pisac, koji je napravio uspešan stilski i tematski zaokret, čitalac se susreće sa apsurdnošću dva paralelna univerzuma, ali otkriva sa bolom i da svako od nas živi paralelno u dva univerzuma. U jednom su snovi, ideali, principi, uzvišene vrednosti i želje, a u drugom stvarnost ispunjena užasom koji ledi krv u žilama. Vidojković vešto zabavlja čitaoca apsurdnostima dva sveta, ali i suočava tragikom svakodnevlja, koju smo živeli i živimo, a da li ćemo je živeti i dalje, zavisi od nas i od naših odluka. Do cepanja univerzuma može doći u nekim istorijskim trenucima, a do cepanja ličnosti, ako nemamo dovoljno lične i građanske hrabrosti, da živimo svoj život punim plućima i da se borimo za vrednosti do kojih nam je stalo.

Dokaze o postojanju dva univerzuma, posetioci promocije romana „E baš vam hvala“, u kafeu „Moment“, pored knjige, mogli su osetiti i u gotovo svemu što se dešavalo te večeri. Promociju romana najtiražnijeg pisca u Srbiji nije organizovala neka kulturna institucija, već omladinsko udruženje „Alternativa za Čačak“ i DUK festival, čiji je koordinator Anđelka Matijević, koja je bila i voditelj programa. Po priznanju samog pisca, koji i sam živi dve paralelne stvarnosti (uspešan autor velikog izdavačkog sistema, ali i voditelj političkog špageti isterna „Dobar loš zao“ na RTV Šabac), njegove promocije isključivo, sem u dva slučaja (Kulturni centar Šabac i Gradska biblioteka u Somboru) organizuju pojedinci, lokali i pabovi, udruženja građana i NVO. Da čudo bude veće i da u potpunosti bude potvrđena teza o postojanju dve stvarnosti, u isto vreme, jedna biblioteka je organizovala promociju knjige jednog drugog autora koji i pripada jednom drugom univerzumu.

I kao što piše na koricama Vidojkovićeve knjige, ovaj roman nam pomaže da u vreme globalne apatije i opšteg osećanja bezizlaza jasnije sagledamo prošlost i vreme u kojem živimo, ali i mogućnost za bezbedan prolaz kroz portal u neku bolju i drugačiju stvarnost.

Veliki broj mladih na ovoj promociji, koji su strpljivo slušali  u prepunom kafeu i postavljali zanimljiva pitanja autoru, koji je dugo nakon promocije potpisivao svoju novu knjigu, ali i stare, koje su donosili čitaoci, samo je dokaz da nova generacija čita, ali pisce koji na briljantan način pišu o onome što im se dešava i što ih se tiče i da ih ne zanimaju klasična i prevaziđena predstavljanja pisaca, koji gotovo da nemaju nikakvog osećaja za stvarnost koju živimo i kojom smo okruženi. I sam Marko Vidojković je nezainteresovan za pisce i knjige inspirisane prošlošću i piše knjige kakve bi voleo da čita.

I na kraju pisac nam je šaljivo obećao da ćemo se videti 2028 godine, to je tačno deset godina i onoliko koliko mu je trebalo da dođe ponovo u Čačak, nakon promocije u „Zanzibaru“ 2008.

Autor: Dušan Darijević
Izvor: caglas.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.