Laguna - Bukmarker - „Ostrvo pacova i druge priče“: Zbirka priča kao otrežnjujući podsetnik - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Ostrvo pacova i druge priče“: Zbirka priča kao otrežnjujući podsetnik

Nakon brojnih romana o inspektoru Huleu i željan da oproba ruku u kraćoj formi, popularni Ju Nesbe okrenuo se pisanju priča. I to kakvih priča – strašnih, uzbudljivih, uznemirujućih, neprikladno smešnih.

Beogradska Laguna već je objavila njegovu zbirku „Stručnjak za ljubomoru“, a sada su objavili i najnoviju zbirku priča „Ostrvo pacova“.

Klasa, porodica, moć, lojalnost, ljubav, strah – sve su to teme koje se kao crvena nit provlače kroz sva dela ovog skandinavskog bestseler autora, pa i u ovoj zbirci priča.

U pet priča smeštenih u budućnost (ili možda sadašnjost?), Nesbe čitaocu nudi pogled u svet 10–20 godina udaljen od nas. I, iskreno, prizor uopšte nije lep.

Horor priče, jer Nesbe je majstor saspensa i to vešto koristi i ovde, otrežnjujući su podsetnik na to gde smo i gde jurimo. No i pored sumornog predviđanja postpandemijske Zemlje, postoji neki tračak nade, svetlo na kraju tunela, da će ljudskost i ljubav i humanost prevladati. Možda.

Pet priča iz ove zbirke su istovremeno jezive i zabavne sa dobro skiciranim likovima i tempom koji čitaoca prosto tera da „guta“ stranice i nada se da ih ima još, iako su priče više novele nego standardne pripovetke.

U Ostrvu pacova Nesbe čitaoce vodi u postpandemijsku Ameriku gde elita čeka da ih evakuišu sa vrha nebodera dok se masa na ulici bori za goli život.

U Crnom skakaču upoznajemo psihologa koji je istovremeno i plaćeni ubica multinacionalnih kompanija.

U Cvrčcima dva najbolja prijatelja odlaze na trke bikova u Pamploni, gde se zaljubljuju u istu devojku.

Da li i zašto vam je potreban brisač sećanja? Saznaćete u Brisaču, gde muškarac koji proučava večni život aktivira brisač sećanja u nadi da će sve zaboraviti.

Otac i sin iz više britanske klase sreću se u Bocvani pošto se godinama nisu videli. Obojicu ujeda zmija. Kakve to veze ima sa njihovim odnosom, saznaćete u Protivotrovu.

Ako volite Nesbea, onda će vam „Ostrvo pacova i druge priče“ doći kao fina čaša pića na kraju napornog dana. Ako se prvi put srećete sa Nesbeom, onda će ova zbirka biti dobar pokazatelj zašto ga smatraju majstorom skandinavskog noara, karakterizacije likova i napetosti. Nećete pogrešiti ako se s njim otisnete na put u budućnost, koliko god ona delovala sumorno.

Autor: Ksenija Prodanović
Izvor: Nedeljnik


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.