Laguna - Bukmarker - Neobjavljeni dragulji F. Skota Ficdžeralda u zbirci „Umrla bih za tebe“ - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Neobjavljeni dragulji F. Skota Ficdžeralda u zbirci „Umrla bih za tebe“

Nijedan pisac nije toliko snažno romantizovao Ameriku dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka kao F. Skot Ficdžerald. Njegovi romani „Veliki Getsbi“ i „Nežna je noć“, koji istražuju teme o ranoj ljubavi i težnji ka novcu, klasici su svog žanra.

Međutim, ova zbirka prethodno neobjavljenih priča otkriva probleme sa kojima se autor susretao nakon što je svrstan u određeni tip pisca.

Obično kada neobjavljena dela velikih autora dospeju na police knjižara, shvatimo da zapravo postoji razlog zašto pre toga nisu ugledala svetlost dana. U ovom slučaju, kako je veoma informativno i zabavno objasnila En Margaret Danijel u uvodima u svaku priču, Ficdžerald je često pokušavao da stvori nešto drugačije od stila na kome je izgradio svoje ime.

Ali njegovi agenti i izdavači nisu želeli da skreće sa svoje stare, poznate i nesumnjivo uspešne staze. Drugi pisci su možda doživeli velike uspehe sa ovakvim pričama, ali Ficdžeraldovi izdavači su verovali da za njih ne postoji tržište.

Danijelova je uspela da razotkrije pravo bogatstvo materijala otkrivajući radne metode i književni razvoj F. Skota Ficdžeralda kao niko do sada.

Ako niste pročitali „Velikog Getsbija“ ili „Neobičnu priču o Bendžaminu Batonu“ (originalnu priču koja se veoma razlikuje od Finčerovog filma sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi), ova zbirka možda nije najbolji uvod u delo slavnog pisca – neke od priča ipak nisu toliko dobre koliko njegova proslavljena dela. Takođe, više ćete ceniti osvetljavanje Ficdžeraldovog kreativnog procesa ako poznajete njegova najbolja dela. Ali za prave obožavaoce ove priče i njihovi uvodi su pravi rudnik zlata.

Naslovna priča „Umrla bih za tebe“ predstavlja istraživanje samoubilačkih tendencija u filmskoj industriji i daje daleko sumorniji pogled na ljubav nego što je to slučaj u Ficdžeraldovim ostalim delima.

„Podignuti palčevi“ donosi priču o brutalnosti, mučenju i mladalačkoj ljubavi u američkom Građanskom ratu, a te teme se na sličan način pojavljuju i u priči „Kod zubara“.

Uključivanjem sinopsisa za scenario koji nikada nije napisan i dve priče za koje je sam Ficdžerald smatrao da je najbolje ostaviti ih nedovršenim, Danijelova otkriva i autorove zaslužene neuspehe kao i njegova zapostavljena dela.

Ali sve to zajedno čini fascinantan ekspoze o piscu, svetu izdavaštva, Holivudu i radostima i bedi Amerike u vreme Velike depresije.

Izvor: express.co.uk
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.