Laguna - Bukmarker - Najveći trendovi u ljubavnim romanima za 2024. godinu - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Najveći trendovi u ljubavnim romanima za 2024. godinu

Ljubavni romani su decenijama jedan od najpopularnijih žanrova u izdavaštvu. Međutim, prodaja ljubića je počela vrtoglavo da raste tek poslednjih nekoliko godina. Uprkos očiglednoj popularnosti, ostatak književne zajednice često popreko gleda na ljubavne romane ili ih prosto ignoriše. Neke osobe iz mog okruženja ili koje pratim na internetu imaju mišljenje da se oni „ne računaju“ ili da to nisu „prave knjige“. A ljubitelji ljubića su već uveliko navikli na to da veći deo recenzija ljubavnih romana u mejnstrim novinarstvu pišu oni koji ih očigledno ne čitaju. To je jedan od razloga zašto toliko uživam da čitam (i pišem!) na ovu temu.

Foto: Freepik

Kod ljubavnih romana, baš kao i kod svih drugih književnih žanrova, postoje trendovi u vezi sa onim šta izdavači žele da objave, i šta čitaoci žele da čitaju. Međutim, ove dve kategorije se ne podudaraju uvek. Ljubitelji ljubića obično u toku godine pročitaju više knjiga od prosečnog čitaoca. Samostalno objavljeni ljubavni romani takođe nastavljaju da dominiraju u samoizdavačkim vodama, što znači da se nezavisni autori ne oslanjaju uvek na tradicionalne izdavačke kuće. To takođe znači da knjige mnogo brže idu ukorak sa novim trendovima. Ljubavni romani stoga često reflektuju vreme u kome su nastali, kao i ono za čime čitaoci žude.

Kao dugogodišnji obožavalac ljubavnih romana, volim da razmišljam o tome koje promene i trendovi se dešavaju u okviru žanra. Prošle godine sam pokušala da predvidim najveće trendove – za neke sam bila u pravu, a neki od njih nisu uopšte zaživeli. Iako sam usput napomenula da postoji izvestan uspon u pisanju romantične fantazije, nisam mogla ni da predvidim koliki hit će postati „Četvrto krilo“ Rebeke Jaros. Niti sam mogla da zamislim način na koji će romantazija (romantasy, izraz koji nije ni postojao prošle godine) obuzeti i zajednicu onih koji vole ljubavne romane, ali i mene samu.

Trendovi u ljubićima u 2024. godini

Koje trendove ćemo imati u ljubavnim romanima u 2024. godini? I ovoga puta ću pokušati da ih pogodim. Vreme će pokazati da li sam bila u pravu ili ne… jer sve što vam je zaista zagarantovano u ljubićima jeste srećan kraj.

Romantazija! Romantazija! Romantazija!

Kada mi je prijateljica poslala poruku sa pitanjem da li sam pročitala „Četvrto krilo“, odbacila sam njenu preporuku jer nikada nisam bila zainteresovana za fantaziju koja je namenjena odraslima. Ali kada mi je ovaj roman preporučilo još pet prijatelja, i kada sam videla da moja omiljena knjižara organizuje ponoćnu žurku zbog izlaska nastavka (Iron Flame), više nisam mogla da ga ignorišem. I desilo se da sam se momenatalno zaljubila u ovu knjigu... zajedno sa većinom čitalaca ljubića koje poznajem.

Pročitala sam obe knjige dva puta. Sada, nakon toga, oko 90% onoga što sam pročitala poslednja četiri meseca je romantazija, podžanr u kome se u zapletu daje jednak prostor romansi kao i aspektima fantazije. Jasno je da nisam jedini ljubitelj ljubića koji prolazi kroz ovu veliku promenu. I želimo još, još i još dok čekamo treću knjigu iz serijala. Sara Dž. Mas i Dženifer L. Armentraut su već učinile ovaj žanr veoma popularnim. Već vidim kako ovaj podžanr postaje sve popularniji u ljubićima koji su namenjeni kako odraslima tako i mladima.

Paranormalni ljubići (naročito oni sa vampirima)

Verujem da će 2024. biti godina vampira u paranormalnim ljubićima. Na neki način ovo kao da je predodređeno. Početkom 2000-ih dominantni čiklit žanr direktno je doveo do manije za vampirima zbog Sumrak sage. Pošto su savremene romantične komedije neverovatno popularne u poslednjih 4–5 godina, svi znamo šta sledi.

A nije teško predvideti ni da će veštice, vile i duhovi i dalje biti izuzetno popularni i u ovoj godini. Takođe mislim da ćemo, uz smešne, komične paranormalne priče, ove godine dobiti više knjiga koje predstavljaju mešavinu horora i ljubića, koje se nadovezuju na trend mračnih romansi.

Ružičaste naslovnice

Film „Barbi“ je ružičastu boju učinio dominantnom bojom 2023. godine. Nije iznenađujuće što dizajneri naslovnica knjiga prate ovaj trend – posebno za savremene ljubiće. Na društvenim mrežama ste ih već sigurno primetili, a ja sam sasvim uzbuđena što će još ružičastih rikni krasiti moje police za knjige!


Sportski ljubići (P. S. ima i drugih sportova osim hokeja)

Hokejaški ljubići su uzeli maha u 2023. godini. To je čak dovelo i do kontroverze na BookToku o kojoj su na kraju izveštavali i mejnstrim novinari, pa čak i Njujork tajms. Mislim da će i dalje biti mnogo hokejaških ljubavnih romana, ali i drugi sportovi bi takođe mogli da se nađu u centru pažnje. Pošto trenutno svi prate romansu Tejlor Svift i Trevisa Kelsija, očekujem da će doći do procvata ljubića koji se tiču američkog fudbala. Suzan Elizabet Filips, koja je u suštini izmislila sportske ljubiće, uskoro objavljuje novu fudbalsku romansu. Neki drugi, opskurniji sportovi mogli bi postati popularniji u ljubavnim romanima. A novi ljubić Tese Bejli koji je smešten u svet golfa izlazi ove godine. Ako neko može da učini golf seksipilnim, to je upravo ona.

Samoizdavaštvo i uticaj fanfikcije

Tradicionalno izdavaštvo sa velikim interesovanjem prati uspeh samoobjavljenih romana i onlajn fanfikcija. Mislim da će tradicionalno izdavaštvo nastaviti da preuzima najuspešnije nezavisne i internet autore... čineći da cene knjiga koje volimo rastu, sve više i više. Ljubići inspirisani ljubavnom vezom između junaka „Ratova zvezda“ i dalje će biti popularni među romanima koji govore o neprijateljima koji postaju ljubavnici i o suprotnostima koje se privlače. Stoga, umesto da u 2024. godini tradicionalno izdavaštvo postavlja trendove u ljubićima koje će svi pratiti, mislim da će autori koji sami objavljuju svoje knjige i pisci fanfikcija uneti inovacije i napraviti neke promene u žanru ljubavnih romana.

Da spomenemo još ponešto...

U redu, zaustaviću se pre nego što se rasplinem. Jer mogla bih da pričam o ljubavnim romanima ceo dan... i noć... pa i sledećeg celog dana. Evo još nekoliko trendova za koje smatram da će opstati ili da će možda biti još dominantniji u narednoj godini.

– Naslovnice sa generičkim ilustracijama: Znam da se mnogi od nas gnušaju takvih korica, ali mislim da trend neće prestati u skorije vreme. Jeftinije je i čini se da su privlačnije mejnstrim čitalačkom tržištu.

– Ljubići o drugim prilikama: Postali su još popularniji 2023. godine i mislim da će ove godine nastaviti da raste njihova popularnost.


– Veoma pikantni ljubići sa likovima koji imaju između 18 i 29 godina (new adult ljubići).

– Ljubići u kojima glavna junakinja ostaje u drugom stanju i oni sa temom „zašto se odlučiti na poliamoriju/više partnera“.

– Puniji i različito građeni heroji: Ovo možda potajno priželjkujem, ali upravo to volim!

I za kraj...

Za godinu dana znaćemo koliko sam bila u pravu ili u krivu. Toliko toga se izmenilo proteklih godina da je zaista teško predvideti šta bi moglo da oduševi publiku. Bez obzira na sve, spremna sam za sve ljubiće koji nas čekaju u ovoj 2024. godini!

Autor: Alison Doherti
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.