Laguna - Bukmarker - „Mala knjižara na obali“: Sjajan roman da ne može biti sjajniji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Mala knjižara na obali“: Sjajan roman da ne može biti sjajniji

Sjajno, sjajno, sjajno, sjajno, sjajno!

Romani Dženi Kolgan oduvek su mi predstavljali idealnu destinaciju za beg od stvarnosti, i zaista nema onog u kome nisam uživala, ali u „Maloj knjižari na obali“ pronašla sam novog favorita.

Glavna junakinja romana je Zoi, mlada žena koja se na samom početku priče nalazi u nimalo zavidnoj situaciji: uskoro će biti izbačena iz bedne garsonjere, radi u obdaništu za decu bogataša, preskupom da bi upisala vlastitog sina, ne može da pronađe nikoga ko bi joj objasnio zbog čega četvorogodišnji Hari još uvek ne progovara ni reč, a Harijev otac je beskorisni zgubidan koji joj ne pruža nikakvu podršku.

Prilika da se zaposli kao dadilja u škotskom gorju i vodi lokalnu knjižaru na točkovima dok je njena vlasnica na porodiljskom bolovanju zvuči suviše dobro da bi se propustila – jer budimo realni, Zoi nema drugih opcija.

Stigavši sa Harijem u Škotsku, ona shvata da pred sobom ima ozbiljan izazov: u kući u kojoj će živeti i raditi vlada haos, a deca o kojoj bi trebalo da se stara su pravi mali divljaci. Zoi već prilikom upoznavanja dobija podrugljivi nadimak „Dadilja broj sedam“, jer njeni novi štićenici očekuju da će, kao i sve njene prethodnice, uskoro pobeći glavom bez obzira.

Ali nova dadilja je odlučna i očajna, i jednostavno odbija da odustane. Iako joj naruku ide što se Hari odmah sprijateljio sa petogodišnjim Patrikom, ona ubrzo shvata da će oko devetogodišnje Meri i dvanaestogodišnjeg Šekltona morati pošteno da se potrudi.

Zoi u međuvremenu preuzima vođenje mobilne knjižare od vlasnice Nine i zahvaljujući iznenađujuće dobrom smislu za biznis počinje da privlači novu klijentelu – ne baš onu koju bi Nina želela, ali šta je tu je, Zoine ideje donose profit.

Iako se na osnovu sažetka na koricama stiče utisak da je ovde reč o prilično standardnom predstavniku žanra, verujte mi, ovaj roman je nešto zaista posebno! Mladi članovi porodice Erkart su prilično nezgodni, ali za to postoji dobar razlog, a njihovo ponašanje nije uvijeno u oblande niti prikazano kao simpatično. Među njima verovatno je Meri pomoć najpotrebnija.

Mora se priznati da Zoi pomalo podseća na magičnu kombinaciju Meri Popins i Marije iz mjuzikla „Moje pesme, moji snovi“ – ona ulazi u život ove porodice naoružana zdravim razumom i optimizmom, s lakoćom prelazi preko uvreda i zajedljivih komentara i, protivno njihovoj volji, uči decu da se zdravije hrane, provode vreme u prirodi, čiste za sobom i rade gomilu drugih stvari koje na njih utiču pozitivno – ali mi često imamo priliku da vidimo i njenu ranjivu stranu, što ovaj lik čini realističnim i uverljivim.

Deca s vremenom prihvataju Zoi, a njeno prisustvo vraća mir i radost u život ove nesrećne porodice. Ovakve knjige, naravno, teško je zamisliti bez ljubavne priče, ali ona u ovom slučaju zaista nije sladunjava i razvija se krajnje prirodno.

Iako se Dženi Kolgan u većini svojih romana pridržava slične formule – nezadovoljna glavna junakinja želi da okrene novi list, seli se u zabit, upoznaje gomilu ekscentričnih lokalaca, pronalazi svoje mesto pod suncem i pritom se zaljubljuje – njena nova priča mi prilikom čitanja ni u jednom trenutku nije delovala ni šablonski niti predvidivo.

Svideli su mi se i lokacija na kojoj se odigrava veći deo radnje, i junaci, i autorkina posvećenost građenju dečjih likova, i način na koji Zoi, Hari i Erkartovi menjaju jedni drugima život nabolje. A kao zagriženog knjigoljupca posebno me je oduševilo što gotovo svi junaci vole da čitaju: u ovoj knjizi se, kao i u „Maloj knjižari srećnih krajeva“, stalno razgovara o knjigama.

Kada već pominjem „Malu knjižaru srećnih krajeva“, moram da naglasim da je radnja ponovo smeštena u isti svet, ali da „Mala knjižara na obali“ nije nastavak te priče i može se čitati samostalno.

Ukoliko već niste, obavezno pročitajte ovu sjajnu knjigu. Garantujem vam da nećete zažaliti.

Izvor: bookshelffantasies.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.