Laguna - Bukmarker - Lusi Adams: Ponekad je prava ljubav upravo pred vama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lusi Adams: Ponekad je prava ljubav upravo pred vama

S autorkom Lusi Adams razgovarali smo o knjizi „Malo drugačiji hepiend“, o neobičnom podsticaju za nastanak romana, o preprekama s kojima se suočava njena glavna junakinja, kao i o spremnosti da se uhvati ukoštac sa životnim promenama.

Kako ste došli na ideju za roman „Malo drugačiji hepiend“ i šta Vas je inspirisalo da stvorite junakinju koja piše o svojim ljubavnim neuspesima?

Ironično, ideja za knjigu o devojci koja nema sreće u ljubavi došla mi je tokom odmora na kojem me je suprug zapravo zaprosio! Ali proveli smo nedelju igrajući karte sa špilom sa temom Diznijevih bajki i stalno sam razmišljala koliko bi smešno bilo da su ti junaci stvarni ljudi. Stvari su se odatle dalje razvijale.

Roman sadrži elemente bajke. Kako ste ih integrisali u priču i da li su Vam bajke bile izvor inspiracije?

Obožavam bajke. Odrasla sam opsednuta Diznijevim filmovima, a police sa knjigama su bile ispunjene svakovrsnim pričama o vešticama, princezama i žapcima. Uživala sam praveći listu omiljenih priča i pokušavajući da smislim kako da svaku od njih pretvorim u priču o izlascima i zabavljanju.

Da li postoji specifičan razlog zašto ste izabrali recepcionerku u izdavačkoj kompaniji za glavnu junakinju? Kojim ste se poslovima bavili pre nego što ste se opredelili za spisateljski poziv?

Provela sam godinu dana radeći u poreskoj oblasti, nekoliko godina u televizijskoj produkciji, godinu dana u marketingu, a poslednjih nekoliko godina radim kao analitičar podataka, tako da mi je karijera zaista bila raznovrsna. Jedina konstanta je da sam tokom svega toga uvek pisala u slobodno vreme. Što se tiče Bele, znala sam da želim da bude okružena ljudima koji žive njen san. Uvek je sanjala da postane pisac – i gde je bolje biti okružen novim talentima nego na ulazu u izdavačku kuću?

Kako biste opisali glavnu junakinju, i kako se njen život razlikuje od njenih snova i očekivanja?

Želela sam da Bela bude devojka koja je došla u London ispunjena ambicijama i romantikom, ali tokom godina su joj se motivacija i entuzijazam polako smanjivali i trošili, tako da je, kad je upoznamo, ona samo senka devojke koja je nekada bila. Našla se u životu u koji kao da je upala, umesto onog koji je oduvek zamišljala za sebe.



Koje su glavne prepreke i izazovi s kojim se Bela suočava tokom svoje potrage za ljubavlju i srećom?

Najveća prepreka u Belinoj glavi je Mark, verenik njene najbolje prijateljice. Ali nije toliko reč o njemu, već o onome što on predstavlja. Bela ne može da se pomiri sa činjenicom da se svi oko nje venčavaju i napreduju u karijeri, dok se ona oseća zarobljenom na istom poslu, bez viteza u sjajnom oklopu koji bi je odveo daleko. Tokom knjige Bela mora da shvati da tuđi uspeh nije njen neuspeh, i jedino što postiže borbom protiv toga je udaljavanje svih koje voli od sebe. Možda će čak otkriti da Mark i nije tako loš, ako se malo potrudi da ga bolje upozna...

Koje su ključne poruke ili lekcije o ljubavi i životu koje čitalac može izvući iz romana „Malo drugačiji hepiend“?

Možda, samo možda, ne bi trebalo da jurite bajkoviti završetak. Prava ljubav je upravo takva: prava, stvarna. I ponekad je ta ljubav upravo pred vama, sve vreme.

Kako junakinja nastavlja dalje: da li je za promene potrebno raspršiti iluzije ili pratiti snove dok se ne ostvare? Da li da od života uzmemo najviše što može da dâ, ili se treba zadovoljiti onime što dobijemo?

Malčice i jedno i drugo! Važno je ceniti sve što imamo, a Bela upada u čestu zamku fokusiranja na krajnji cilj, pa skoro propušta ono što je pred njom. Ali mi je upoznajemo u trenutku kada je gotovo odustala od pisanja. Rekla bih da je Beli potrebno samo malo podsticaja da povrati malo motivacije kako bi zaista mogla da sledi svoje snove.

Autor: Siniša Bošković
Izvor: časopis Bukmarker, br. 34
Foto: Richard Turner


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.