Laguna - Bukmarker - „Leonardo da Vinči“ na Festivalu „Pazi šta čitaš“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Leonardo da Vinči“ na Festivalu „Pazi šta čitaš“

U okviru 4. Festivala humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“, u petak 24. maja od 13 sati u Kombank dvorani biće održana tribina posvećena knjizi „Leonardo da Vinči“ Voltera Ajzaksona. O knjizi i Leonardu će govoriti Goran Skrobonja, prevodilac i pisac, i Igor Rill, istoričar umetnosti i urednik srpskog izdanja magazina National Geographic. Razgovor će voditi Tanja Vučković.
 
Volter Ajzakson, autor bestselera „Stiv Džobs“ i „Ajnštajn“, u knjizi „Leonardo da Vinči“ donosi nam podrobnu priču o najkreativnijem geniju otkad je sveta i veka. Na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu autor nam razotkriva velikog umetnika i naučnika.
 
Leonardo je naslikao dve najslavnije slike u istoriji, „Tajnu večeru“ i „Mona Lizu“. Ali je sebe podjednako smatrao naučnikom i tehnologom. Sa strašću koja je povremeno prelazila u opsesivnost, bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja. Sposobnost da ukršta društvene i prirodne nauke, koju simboliše crtež „Vitruvijev čovek“, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji.
 
Proučavao je matematiku optike, pokazao kako svetlosni zraci padaju na rožnjaču, i u „Tajnoj večeri“ izveo iluzije izmenjene perspektive. Gulio je meso sa lica leševa, crtao mišiće koji pomeraju usne, a onda naslikao najpoznatiji osmeh u istoriji. Da Vinčijevo oduševljenje pozorištem uticalo je na njegove slike i izume.
 
Leonardovo uživanje u kombinovanju raznorodnih interesovanja ostaje najbolji recept za kreativnost. Nije mu smetalo ni to što je bio neprilagođen: nezakoniti sin, homoseksualac, vegetarijanac, levoruk, rasejan, i ponekad jeretičan. Njegov život nas podseća na to koliko je važno da se usvojeno znanje dovodi u pitanje – da budemo maštoviti, strastveno radoznali, da razmišljamo drugačije i brižljivo posmatramo svet.
 
Dobro došli!


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
 mračne tajne beogradskih vračara šimona a đarmatija u prodaji od 30 aprila laguna knjige „Mračne tajne beogradskih vračara“ Šimona A. Đarmatija u prodaji od 30.aprila
29.04.2024.
Šimon A. Đarmati, pisac „Mračnih tajni beogradskih vračara“, ukazuje na drevni poriv u čoveku da, svesno ili nesvesno, svoju sudbinu lakoverno u ruke predaje opsenarima, verujući da će se izbaviti iz ...
više
 moć i nemoć organizma novo dopunjeno izdanje dr staniše stojiljkovića u prodaji od 30 aprila laguna knjige „Moć i nemoć organizma – novo dopunjeno izdanje“ dr Staniše Stojiljkovića u prodaji od 30. aprila
29.04.2024.
Staniša Stojiljković, autor čudesne knjige o ljudskom zdravlju „Moć i nemoć organizma“, u novom dopunjenom izdanju pažnju posvećuje jačanju imuniteta i daje praktične savete o tome kako se izboriti sa...
više
dvadeset ranih priča jednog od najvoljenijih svetskih pisaca potez perom terija pračeta u prodaji od 30 aprila laguna knjige Dvadeset ranih priča jednog od najvoljenijih svetskih pisaca – „Potez perom“ Terija Pračeta u prodaji od 30. aprila
29.04.2024.
U zbirci „Potez perom“ jednog od najvoljenijih svetskih pisaca Terija Pračeta nalaze se izgubljene, pa ponovo nađene priče koje je pisao za novine sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. Pr...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.