Laguna - Bukmarker - Jedno – da li i jedino? – ubistvo u Patrijaršiji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jedno – da li i jedino? – ubistvo u Patrijaršiji

Da je Beograd iz perioda nakon Prvog svetskog rata nepresušna inspiracija savremenim tvorcima detekrivskih zapleta, dokaz je i roman Nenada Novaka Stefanovića „Jedno ubistvo u Patrijaršiji“ (Laguna, Beograd 2018), čiji je glavni junak, islednik Krsta Pavlović, čitaocima već poznat iz prethodnog Stefanovićevog romana – „Ubistvo u Kapetan Mišinoj“ (2016).

Svakako da ima mnogo razloga što je međuratni Beograd idealan izbor mesta za kriminalističke romane. Prošlo je tek nekoliko godina otkako je prestonica Kraljevine Srbije pretvorena u prestonicu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Ratnici još uvek vidaju rane sa Solunskog fronta, a činovnici se otimaju o položaje u tek uspostavljenim ministarstvima. Novu državu već potresaju međunacionalne razmirice i međupartijski sukobi, a sâm Beograd se još uvek nije oporavio od razaranja i stradanja u Velikom ratu. Koliko do juče tipičan srpski grad, koji se razvio iz turske čaršije, Beograd postaje evropska metropola u koju ne dolaze samo stanovnici iz nekada austrougarskih pokrajina, nego i cvet ruskog društva izbegao pred boljševičkom revolucijom. Ministar policije i potpredsednik kraljevske vlade u Beogradu je slovenački jezuit Anton Korošec. Već se naslućuje afera zbog famoznog Konkordata između Kraljevine SHS i Svete stolice. Srpska pravoslavna crkva se odjednom našla u državi gde pravoslavlje nije dominantna religija kao u nekadašnjoj Kraljevini Srbiji. U mirnodopskim uslovima nekako opstaju ostaci tajnih ratničkih udruženja čiji su članovi spremni da u ime Boga prekrše šestu Božju zapovest.

Ima u međuratnom Beogradu nečeg gotskog kao u viktorijanskom Londonu, a to je i te kako pogodno za priču punu misterije i teorije zavere, pa sve i kad bi savremeni pisac najpre stvorio kriminalistički zaplet ne razmišljajući o tačnom vremenu i mestu radnje – ne bi mu bilo teško da radnju, bez mnogo izmena, prilagodi beogradskom ambijentu iz prve decenije nakon završetka Velikog rata.

Već je sâm naslov Stefanovićevog romana pomalo kontroverzan – jer smestiti zločin u samo središte crkvene hijerarhije može delovati i provokativno – ali prave kontroverze tek će uslediti kako se bude čitala stranica za stranicom, pogotovo kad se ispostavi da je profesor Najdan Lukić, u monaštvu nazvan Sava, ubijen zbog otkrića jedne tajne koju su duhovni poglavari vekovima čuvali iz, uslovno rečeno, plemenite namere: da bi kod Srba bio stvoren jedan kult oko kojeg će se narod okupiti i u ime koga će izvojevati slobodu.

Osim u nekoliko poglavlja, čitalac gotovo sve vreme prati islednika Pavlovića kako otkriva jedan po jedan trag ne bi li došao do kjuča misterije, a pošto se radnja dešava na dobro poznatim lokacijama, nije teško da se ulice i zgrade koje Pavlović pohodi zamisle do samih detalja tako da se stvori tačna slika islednikovog kretanja kroz tadašnje beogradske sokake, pa i po onim kućama, podrumima i prolazima koji jesu izmaštani za potrebe romana, ali su savršeno uklopljeni u stvarni Beograd da se uopšte ne mora postaviti pitanje njihovog postojanja.

Pored islednika Krste Pavlovića, u romanu se pojavljuje prava galerija zanimljivih likova, što je i očekivano za kriminalistički žanr, jer veći broj likova otežava razrešenje zagonetke, pri čemu svaki novi osumnjičeni skreće pažnju sa dotadašnjih osumnjičenih – i upravo u tome i jeste draž detektivskog zapleta, da čitaocu uopšte ne bude lako ako sâm želi da otkrije krivca.

S obzirom na završetak romana, može se očekivati da islednik Pavlović bude junak bar još jedne knjige, jer iako je glavna misterija rešena, u islednikovom privatnom životu kao da je tek počeo novi zaplet.

„Jedno ubistvo u Patrijaršiji“ jeste roman koji pruža uživanje, ali i nova saznanja o istoriji, religiji, tradiciji, politici, a možda najviše o Beogradu prepunom kontrasta u sudaru dveju epoha i dva sveta. Naravno, neće nedostajati ni uzbuđenja, jer ne treba uopšte sumnjati da ono jedno ubistvo iz naslova romana – neće biti jedino!

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.