Laguna - Bukmarker - Hari Vitaker o romanu „Ubistva u Flit Hausu“: Prvi i jedini kriminalistički roman Lusinde Rajli - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Hari Vitaker o romanu „Ubistva u Flit Hausu“: Prvi i jedini kriminalistički roman Lusinde Rajli

Hari Vitaker, najstariji sin Lusinde Rajli, govori o tome kako je objavljena knjiga „Ubistva u Flit Hausu“, šesnaest godina nakon što je njegova majka napisala ovaj svoj prvi i jedini kriminalistički roman.

U junu 2021. godine porodica Lusinde Rajli objavila je tužnu vest o njenoj smrti nakon četvorogodišnje borbe sa rakom.

Lusinda je dotakla živote svih onih koje je srela, kao i onih koji su upijali stranice njenih knjiga – a takvih ima zaista mnogo. Pripadnici različitih kultura širom sveta i dalje se emotivno vezuju za njena dela, jer njeni su romani prevedeni na trideset sedam jezika i prodati u preko 30 miliona primeraka u inostranstvu. Serijal Sedam sestara je postao globalni fenomen i doprineo stvaranju potpuno novog književnog žanra.

Nažalost, Lusinda je preminula pre nego što je završila poslednju, osmu knjigu u svom čuvenom serijalu, ali je svoje tajne poverila najstarijem sinu Hariju, koji je dovršio poslednji roman („Atlas – priča Tate Solta“) kako bi omogućio njenim obožavaocima da završe putovanje na koje su se zajedno uputili.

Međutim, jedan rukopis ostao je neobjavljen – Lusindin prvi i jedini kriminalistički roman, koji je napisala pre šesnaest godina dok su joj deca bila mala.


Hari govori o tome kako je nastala knjiga „Ubistva u Flit Hausu“.

Nadam se da ste uzbuđeni koliko i ja što imate priliku da pročitate nov roman Lusinde Rajli. Možda ste strastveni obožavatelj serijala Sedam sestara i sa nestrpljenjem čekate da vas Lusinda odvede u neki nov i živopisan svet. Možda do sada niste ni čitali njene knjige, ali vas je zaintrigirao ovaj novi i uzbudljivi krimić. U tom slučaju, nažalost, moram da počnem od kraja, da kontekstualizujem stranice koje ćete bukvalno progutati. Za one koji nisu upoznati sa tim, Lusinda – moja majka – umrla je 11. juna 2021. godine, četiri godine nakon što joj je dijagnostikovan rak jednjaka. Ja sam Lusindin najstariji sin i njen koautor (ali ne na ovom projektu, moram to da naglasim). Zajedno smo napisali Anđele čuvare, serijal knjiga za decu, a meni je bio dodeljen zadatak da zaokružim njenu ogromnu književnu zaostavštinu, tako što ću dovršiti poslednji, osmi roman u serijalu Sedam sestara.

Iz tog razloga želim da vam ispričam kako je nastala knjiga „Ubistva u Flit Hausu“. Prvo, iako do sada nije ugledao svetlost dana, roman je napisan 2006. godine. Čim su sva njena deca pošla u školu, Lusinda je napisala tri romana, ali nije imala izdavača; kasnije su objavljena dva od ova tri romana i oba su postigla popriličan uspeh  – „U senci masline“ i „Soba leptira“. Oduvek je planirala da objavi i treći „Ubistva u Flit Hausu“ nakon što završi priču o sedam sestara.

U slučaju romana „U senci masline“ i „Soba leptira“, Lusinda je uradila neke veće izmene na tekstu (kao što bi to poželeo da uradi svaki autor koji se nakon deset godina vraća nekom projektu). Mama nije uspela da to uradi i sa romanom „Ubistva u Flit Hausu“. Pošto je to tako ispalo, kada sam odlučio da objavim ovu knjigu, suočio sam se sa dilemom. Da li je moja odgovornost da uredim, adaptiram i osvežim tekst, kao što bi ona želela? Posle dugog razmišljanja, osetio sam da bi očuvanje maminog glasa trebalo da ima prednost. Imajući ovo na umu, odrađen je minimalni uređivački rad na knjizi.
 
Dakle, ono što ćete pročitati je Lusindino delo iz 2006. godine.

Mama je bila veoma ponosna na ovaj svoj projekat. To je jedini kriminalistički roman koji je ikada napisala, ali odani čitaoci će odmah prepoznati njenu neprevaziđenu sposobnost da predstavi neko mesto i prostor. Siguran sam da će vam biti zanimljivo da znate da je, u vreme pisanja ovog romana, moja porodica živela u prostranom, misterioznom predelu u kom je priča romana smeštena. Štaviše, škola u Norfoku, koja je predstavljena u ovoj knjizi, bila je u velikoj meri inspirisana onom koju smo mi, njena deca, pohađali. Srećom, mogu da potvrdim da se ništa tako dramatično nije dogodilo u hodnicima učeničkih domova.

Kao što možete i da očekujete, skrivene tajne iz prošlosti snažno utiču na događaje iz sadašnjosti, a u knjizi se susrećemo sa sjajno osmišljenom junakinjom, inspektorkom Džez Hanter, za koju ćete se zasigurno složiti da ima potencijal da bude glavni lik u nekom novom serijalu.

Možda bi i bila lik u serijalu, u nekom drugom životu.


Autor: Hari Vitaker
Izvor: panmacmillan.com
Prevod: Kristijan Vekonj
Foto: © Boris Breuer


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.