Laguna - Bukmarker - Arundati Roj govori o ljubavi, ratu i krhkosti sreće - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Arundati Roj govori o ljubavi, ratu i krhkosti sreće

Dvadeset godina nakon objaljivanja debitantskog romana „Bog malih stvari“, indijska spisateljica Arundati Roj objavila je „Ministarstvo neizmerne sreće“, ambiciozno delo koje istražuje pojmove polnog identiteta, nacionalnosti, nezavisnosti Kašmira i mnogih oblika nasilja i ljubavi.

U intervjuu koji je dala 1997. godine izjavila je da ne vidi sebe kao spisateljicu i da nije sigurna da će ikada napisati novi roman – iznenađujuća tvrdnja tadašnje tridesetpetogodišnjakinje čiji je debitantski roman osvojio Bukerovu nagradu (čime je Rojova postala prva Indijka kojoj je pripala ta čast) i prodat u više od osam miliona primeraka širom sveta. Poslednje dve decenije se bavila političkim aktivizmom u Indiji, pisala knjige i radila na dokumentarcima o sistemu kasti, korupciji vlade, iskorišćavanju životne sredine i drugim sličnim temama od kojih se većina našla u romanu „Ministarstvo neizmerne sreće“.

U nedavnom intervjuu autorka je govorila o mnogim temama vezanim za poslednji roman, a mi vam izdvajamo najzanimljivije delove.

Zapaljive granice

Na „Ministarstvo neizmerne sreće“ gledam kao na knjigu o zapaljivim granicama. Indija je društvo koje, kada je posmatrate sa Zapada, deluje anarhično i neposlušno. Zapravo, reč je o društvu koje živi unutar veoma fine gvozdene ograde kasti, etničke pripadnosti i religije. I nikome nije dozvoljeno da prelazi preko ograde. Postoji više od četiri hiljade kasti i veoma je malo onih koji će se venčati sa nekim van svoje kaste. Zato svaki od likova u romanu ima granicu unutar sebe koju prelazi – neko ko je rođen kao dečak postaje devojčica, član kaste nedodirljivih prelazi u islam i tako dalje. Ovi prelasci zamišljenih linija suprotstavljaju se striktnim malim samicama u koje su ljudi zatvoreni i prinuđeni da žive u Indiji.

Ratne traume

Širom sveta se odvijaju ratovi koji ne mogu biti dobijeni ili izgubljeni, ratovi koji samo uništavaju države i uništavaju ljude. Upravo to se događa u Kašmiru. To je zona koja ima najviše vojnika na svetu, a sukob traje preko 25 godina. Cela populacija živi pod vojnom čizmom, pod ljudima koji veruju da imaju moralno pravo da to rade i da za to ne preuzmu nikakvu odgovornost.

Shvatila sam da ovakvu priču ne možete ispričati nikako drugačije osim kroz roman. Nije tu reč samo o popisivanju neobeleženih grobova, prebrojavanju nestalih lica ili opisivanju užasa i mučenja u izveštajima o ljudskim pravima. Reč je o tome kako sve ovo utiče na ljude sa obe strane. Kako to utiče na Indijce koji u vestima svakoga dana vide ove stvari i treba da aplaudiraju velikom podvigu koji sprovodi naša vojska? Kako živimo sa tim hororom koji treba da svarimo svakog dana? Kako tolerišemo sve to, a zatim se protivimo nekoj nepravdi koja se sprovodi nad nama? Ovo su pitanja koja postavljam u romanu i gledam na njih iz različitih uglova.

Ljubav i iskupljenje

Mislim da je ljubav jedino iskupljenje koje imamo. Kao vrsta, znamo kako da mrzimo i kako da ubijamo, ali kako da volimo i koga da volimo i kako da se razvijamo pred izazovom je teško. Posebno danas u Indiji u kojoj se vlada drži manifesta mržnje, sa veoma javnim planom da promeni ustav – koji kaže da je Indija socijalistička sekularna republika – kako bi zemlju pretvorili u naciju Hindusa. Dakle, manjine se šikaniraju i potiskuju na dno lanca ishrane. Ljude linčuju javno, na putevima. Takve vesti možete da čujete svakoga dana. Zato jedna od stvari o kojima ova knjiga govori je kako stvoriti solidarnost. Sreća je veoma krhka, trenutna stvar. Kako se ujediniti, a ne razdvojiti, i pristati na naseljavanje tih šupica koje su za vas pripremljene?

Izvor: cbc.ca       
Prevod: Dragan Matković
Foto: jeanbaptisteparis - Flickr: Arundhati Roy / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia commons


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.