Laguna - Otrovani Balkanom - Petar Zec - Knjige o kojima se priča
Otrovani Balkanom
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 239
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2010.
ISBN: 978-86-521-0325-6
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Istorijski

/

Domaći autori

Svojim efektnim i modernim načinom pripovedanja koji korespondira sa filmskom naracijom i dramaturgijom (u najatraktivnijem smislu tih odrednica), reditelj i dramatičar Petar Zec učinio je ono što je za mnoge generacije domaćih prozaista bilo ravno nemogućem – dovršio je Andrićevu hroniku Omer-paša Latas ispisujući roman koji čitaoca ostavlja bez daha. Stilska odrednica roman-film koju daje autor dovoljno govori o komunikativnosti ovog romana, čime nimalo nije narušena složenost postavke velike i sveobuhvatne tragedije smeštene u Bosnu sredinom devetnaestog veka. Poslat od sultana da dovede u red prilike u Bosni kojom kabadahijski upravlja zloglasni Ali-paša, Mihajlo Latas, Srbin iz Like, najpre austrijski oficir a potom sultanov serasker pod novim imenom i u novoj veri – Omer-paša Latas – svojom kaznenom ekspedicijom otvara čitav pandemonijum bosanskih a time i balkanskih (ne)prilika. Omer-pašina „volja za moć“ i opčinjenost silom ovu priču čine neverovatno aktuelnom. Rečju, pred nama se otvara balkanski karakazan u kome je sve moguće. Roman Otrovani Balkanom se čita u jednom dahu i, verujem, u potpunom šoku, poput dinamičnog filmskog epa koji postavlja ozbiljna filozofska pitanja.

– Iz recenzije Miomira Petrovića

Sva energija pričanja „velike priče“ u romanu Petra Zeca Otrovani Balkanom uložena je u dijalog i sliku (prizor). Pripovedanje je, kako logično proishodi, nužno raščlanjeno, fragmentizovano. Svi ti fragmenti, međutim, moraju da imaju punu dinamiku sa-činilaca volšebnog, zamašnog kaleidoskopa.
Nedovršeni, posthumno objavljen roman iz zaostavštine Ive Andrića Omer-paša Latas inicijalna je kapisla, poetička, stilska i dramaturška okosnica romana Petra Zeca - Otrovani Balkanom. U dinamičnoj fabuli prožetoj prokletstvom balkanskih karakteroloških i istorijskih tmina i sukoba, Petar Zec uspeva da okupi sve karakteristične i prepoznatljive junake Andrićevih proza.

– Iz pogovora Srbe Ignjatovića
04.04.2011.

POZNATO,A DRUGAČIJE

ocenaocenaocenaocenaocena
Tako poznato,a opet drugačije.Andrić je za mene neprevaziđen pa nisam očekivala da ću se oduševiti ovim delom,ali sam se prevarila. Gospodin Petar Zec nam je podario jedno drugačije viđenje Andrićevog sveta.Sve se odvija u slikama,kratkim scenama,poput nekog filma koji se odvija pred nađim očima.Zbog takvog načina pisanja u podnaslovu i stoji film-roman.Autor je oživeo Andrićeve junake iz raznih dela,naterao ih da progovore i da se udruže u cilju izbacivanja Omer-paše Latasa iz Bosne.Jer Omer-paša Latas je čovek koji je izdao jednu veru za drugu,jednu narodnost za drugu,jednog poverenika za drugog,svlačeći svaku situaciju sa sebe kao zmija košuljicu...A on sam i sve oko njega zaraženo je ubijanjem,ludilom,lažju i bludom... Jednom rečju,gospodin Petar Zec je maestralno odradio posao završivši hroniku o Omer-paši Latasu,a Andrićevi junaci su uspešno izvršili svoju misiju.
2 0
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.