Laguna - Bukmarker - Vodič nervoznog knjižara kroz prazničnu kupovinu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Vodič nervoznog knjižara kroz prazničnu kupovinu

Napomena: ovaj tekst je objavljen da bi vas zasmejao. Autor teksta je američka knjižarka i tekst je preuzet i preveden sa sajta crimereads.com


 
Kako se kalendarska godina bliži kraju, udarna sezona u knjižarama počinje. Već od početka novembra, pa sve dok se radnja ne zaključa 31. decembra, svaka knjižara će biti prepuna i užurbana, gužvi će biti i uprkos dodatnom osoblju koje se angažuje ne bi li tokom praznika sve proteklo glatko. Kao i u svim prodavnicama, kvalitet atmosfere u knjižari ne zavisi samo od osoblja, već i od ponašanja svih onih koji uđu u nju. Većina posetilaca je već svesna neoprostivih grehova pri kupovini – „ne ostavljajte prljavu pelenu na odeljku sa dečjim knjigama“, ili podjednako nečuveno – „ne ostavljajte pištolj u toaletu“ (to što ste morali da ga skinete, nije dovoljan razlog da ga ostavite tamo, gospodine Nisam-na-dužnosti policajče), tek da pomenem neke istinite priče koje su se desile na mom bivšem poslu.

Ponekad se ipak pristojno ponašanje baš i ne poklapa sa kapitalističkom ekstravagancijom u koju se pretvorila novogodišnja kupovina. Tri godine u nizu radila sam u knjižari tokom najprometnijih prazničnih kupovina, uključujući i posebnu božićnu smenu, sastavljenu samo od dobrovoljaca. Nedostaju mi energija, užurbanost rada tokom praznika, zajedništvo koje spaja knjižare i koje nas je izvuklo iz najvećih gužvi i najnapornijih smena. Nedostaje mi i najzabavniji deo posla – pomaganje ljudima da pronađu pravi poklon za svoje voljene. Ono što mi ne nedostaje jesu neprijatne situacije koje kupci umeju da stvore. Kao nekadašnji knjižar, prikupila sam nekoliko saveta kako bi vam praznična kupovina prošla sa što manje frustracija za sve aktere tog svečanog čina.



Ne pitajte zašto radimo na Badnje veče. Ako knjižar radi na Badnje veče, to je zato što je sam tako odlučio. Najčešće rade ljudi koji uopšte ne slave ovaj praznik. A oni su tamo samo zato što ste baš vi dolazite u knjižaru na Badnje veče.
 
Potražite i naslov i ime autora željene knjige pre dolaska u knjižaru. Ili makar budite u stanju da prepričate zaplet na zabavan način, dajući nam, na taj način, neke smernice.
 
Niste sigurni da imamo to što je vama potrebno? Pozovite i proverite. Tako već znate da li imamo ono što tražite kada dođete u knjižaru.


 
Ne pitajte imamo li aritkle koje smo sklonili u magacin. Ako ste u potrazi za poslednjim književnim hitom ili popularnim aritklom iz gift programa, a to ne vidite izloženo u radnji, znači da knjižara to nema. Ne, niko nije ništa sakrio specijalno za vas, saberite se. Niste specijalni, a nije ni vaša nećaka, nije ni taj spiner koji ste odlučili da joj kupite umesto da saznate šta zaista voli. Tako nećete biti u problemu kada otkrijete da smo već prodali sve spinere.
 
Ne trošite dragoceno vreme knjižara koji će vam dati brojne preporuke samo da biste na kraju izjavili da ćete ove naslove kupiti negde drugde. Specijalno je bitno da ne pominjete ime te druge knjižare. Svi znamo na šta ste mislilli kad ste rekli „negde drugde“, nema potrebe to da naglašavate.



Nemojte gomilati sitne predmete, pa ih kriti iza većih kad odlučite da ih ipak ne želite, ne biste li ih sačuvali ako se predomislite. Nemojte ovo raditi nikad i nigde, a posebno nemojte ovo raditi u knjižari u vreme praznične sezone.
 
Nemojte pitati knjižare da li su dovoljno plaćeni za to što se bave napornim mušterijama jer ne želite da znate odgovor.
 
Nemojte preuređivati police na vama zabavan način samo da biste zeznuli prodavce. Vama je možda smešno ako gomilu romana o vampirima ćušnete na deo o biologiji ili knjige samopomoći na ozbiljnu esejistiku. Ali ipak nemojte to da radite u vreme Božića. Zašto? Knjižari treba da pronađu stvari, a one nasumično ispremeštane se teže nalaze.

Ne pokušavajte da poklon koji ste dobili vratite bez računa, a onda se užasno uvredite što ne možete dobiti novac, nego samo zamenu za neku drugu knjigu ili artikal iz knjižare. Sve što je u knjižari može se posmatrati kao poklon, pa se nemojte praviti da ste na bilo koji način oštećeni.
 
Poslušajte savet knjižara. Posebno kada je reč o knjigama za decu. Nigde nećete naći tako informisane ljubitelje dečje knjževnosti kao u knjižari.



Nemojte dolaziti u poslednjih pet minuta radnog vremena sa listom od 12 knjiga koje su vam potrebne istog trenutka jer već kasnite na porodično okupljanje. Jednostavno nemojte.

Dođite nam obavezno u knjižaru na Badnje veče. Ako je knjižara otvorena na Božić, to znači da ste dobrodošli. Obavite svoju kupovinu ranije da biste rasterećeno proveli praznik na najprijatnijem mestu na svetu – u knjižari.
 
Izvor: crimereads.com
Prevod: Dušica Milićević
 


Podelite na društvenim mrežama:

svako ima svoju priču čuvarka priča sali pejdž u prodaji od 16 aprila laguna knjige Svako ima svoju priču – „Čuvarka priča“ Sali Pejdž u prodaji od 16. aprila
15.04.2024.
Divna, emotivna i saosećajna, knjiga „Čuvarka priča“ Sali Pejdž je pravo malo blago sa raskošnom lepezom junaka od kojih se teško rastajemo. Kada Dženis počne da radi za gospođu B – prepredenu deve...
više
nagrada grada beograda za književnost branku anđiću laguna knjige Nagrada grada Beograda za književnost Branku Anđiću
15.04.2024.
Privremeni organ Grada Beograda doneo je odluku o Nagradi grada Beograda – „Despot Stefan Lazarević“ za rad i stvaralaštvo u više kategorija, zaslužnim pojedincima koji su svojim radom u prethodnoj go...
više
dečja knjiga nedelje neka plastično postane fantastično  laguna knjige Dečja knjiga nedelje – „Neka plastično postane fantastično“
15.04.2024.
Za svoje članove Laguna uvek ima dobre vesti! Svake nedelje jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Dečju knjigu nedelje. To znači da će naši članovi samo te nedelje moći da kupe Dečju knjigu ned...
više
knjiga nedelje heroji i gubitnici  laguna knjige Knjiga nedelje – „Heroji i gubitnici“
15.04.2024.
Za svoje članove Laguna uvek ima dobre vesti! Svake nedelje jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu nedelje. To znači da će naši članovi samo te nedelje moći da kupe Knjigu nedelje sa spec...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.