Laguna - Bukmarker - „Seks i grad“ na madridski način - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Seks i grad“ na madridski način

Serijal o Valeriji je nešto kao „Seks i grad“ u Madridu. Za novu generaciju. Sa otkačenim Špankinjama. Trenutno je aktuelna ekranizacija na Netfliksu, ali vi budite pravi nerdovi i prvo pročitajte knjige.



Poneće vas užurbanost sa ulica Madrida, usplahireni izlasci sa drugaricama sa ledenim koktelima i znojavim frajerima i čarobni mali restorani u kojima naše devojke ne ostavljaju konobaru nijedan mohito da posluži drugima. A junakinje su ono što zapravo nosi serijal.

Valerija je spisateljica koja nikako da napiše svoj prvi roman. Pokušava da napiše nešto otkačeno i seksi, ali njen život je sve samo ne to. Za razliku od Keri, ona i te kako zna šta su finansijske poteškoće, dala je otkaz na svom dosadnom „od devet do pet“ poslu da bi napisala prvenac, zavukla se u stan u šortsu koji je poslednji put nosila na fizičkom u srednjoj i frizurom à la Ejmi Vajnhaus. Ali sem nekoliko otrcanih seks scena, u kojim ima i previše mesa i nimalo karaktera, ništa ne uspeva da napiše. Njen brak, da, ona je udata u svojoj dvadeset sedmoj godini za svoju prvu ljubav, sad je u krizi. Nema više strasti, ima mnogo netrpeljivosti. Upoznaje zanosnog Viktora, Lolinog prijatelja, misterioznog srcolomca, a to joj sad nikako ne treba. Ili baš naprotiv. („Viktor. Gospode bože, taj Viktor. Kad sam ga omirisala, prva reakcija mi je bila da stisnem butine. Stomak mi se vezao u čvor i osetila sam trnce u gaćicama. Njegovo telo, lice, parfem, sve... čitav on isijavao je moćnom seksualnom energijom.“)

Karmen živi sama na malenoj mansardi. Obožava svog kolegu Borhu, sa kojim ne uspeva ništa da uradi. Kada se konačno smotano spetljaju, on bi da to bude nešto posebno, a Karmen to tumači kao nezainteresovanost. Njemu je uvek potrebno još vremena, a ona je očajna da konačno ostvari svoju fantaziju.
Lola je seks predatorka koja ima svoju magičnu crvenu beležnicu u koju beleži sve same uzbudljive stvari koje radi: brojeve telefona momaka s kojima je bila, sate koje je nameravala da provede u teretani i oni koje je zaista tamo provela, koliko je čaša popila, potrošnju cigareta, sastanke sa Serhiom... Ima avanturu sa božanstvenim kolegom sa posla koji želi da njihov odnos to i ostane, prolazna avantura.

Nerea, princeza na zrnu graška, upoznala je svog princa iz bajke. Konačno je pomalo uštogljena i strogo principijelna Nerea, koja nikad ne popušta svojim slabostima, našla nekoga ko zavređuje njenu pažnju. Dotada je svim momcima koje su joj devojke nabacivale nalazila mane: ili je bio prenizak ili previsok, ili je ličio na nekog ko spava zagrljen s majkom kad se sruči nevreme, ili je prosti „je*ač“, ili sluša Luisa Migela... A onda se ispostavlja da je ta osoba zapravo Karmenin nadobudni i bezobzirni šef.
 
A onda Valerija počne da piše priču o njima. O svojim drugaricama, njihovim avanturama, vrlinama i tako šarmantnim slabostima. Brzi duhoviti dijalozi, ljubavne intrige, i onaj pravi kog devojke imaju negde u malom mozgu – ali dok ne dođe, malo su se zaboravile i zanele – sve je na svom mestu kao i u njujorškom pandanu.

„Lola... ali ti si laka“, smejala sam se.
„A ti si ispravna i frigidna fufa.“ Grohotom se nasmejala.
„Da mi tako nešto kaže neka druga, zalepila bih joj tiganj preko lica.“

Ovo nalikuje seriji „Seks i grad“, ali se po mnogo čemu i razlikuje. Sve imaju blekberi koji je tada još bio aktuelan, a u malo osavremenjenoj Netfliksovoj ekranizaciji Valerija volšebno snima audio-poruke svojim drugaricama dok jurca gradom; Karmen cunja po Fejsbuku i uhodi svoje prijatelje. U seriji Valerijin muž Adrijan  postaje Jutjub senzacija jer ume sve savršeno da spakuje tako da zauzme što manje mesta.

U svom najboljem izdanju „Seks i grad“ je socijalna studija savremenog života, i to važi i za Valeriju. Naravno, nije sve ni izbliza tako idilično kao devedesetih u Njujorku. Valerija jedva sklapa kraj sa krajem, Lola živi haotičnim životom od danas do sutra, pretrpava se obavezama ne bi li samozavaravanjem pobegla od svog straha od intimnosti. Kada Karmen dobije povišicu zbog koje će biti potencijalno odvojena od svog dečka sa posla, ne uspeva da mu saopšti a da ne uvredi njegov tanani muški ego. One su lepršave, šarmantne, ali nema ni naznake visoke mode. I to možda nije ni loše.
 
Nema potrebe da svoj retko glamurozan život u Srbiji mrcvarite fantazijama o Nedelji mode na Menhetnu i ekstenzivnim brančevima u podne. Potrebna nam je malo bliža, a ipak ulepšana stvarnost sa kojom možemo da se poistovetimo. I Valerija će se u jednom trenutku zapitati: kako pisati o onome što je stvarno?

Otkačene Špankinje su mnogo bliže nama. One, kao i „Seks i grad“, pružaju savremenu bajku o samostalnim ženama koje žive kako žele. U svojim avanturama junakinje olako gube sebe, ali su upravo prijateljice (a ne muškarci) uvek tu da im pomognu da iznova sebe i pronađu. Saga o Valeriji je prizemniji „Seks i grad“, najbliže idealu koji u haosu i gužvi savremenog života, iako je ulepšan, ipak pruža zavodljivu ideju da je moguće živeti i drugačije od prastarih i represivnih modela koje imamo u opticaju.

Autorka teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.