Laguna - Bukmarker - Promovisana knјiga Ružice Sokić „Strast za letenjem“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Promovisana knјiga Ružice Sokić „Strast za letenjem“

U okviru ciklusa „Promocije“, u sredu 16. marta, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu predstavljena je knjiga glumice Ružice Sokić „Strast za letenjem“ koju je objavila izdavačka kuća “Laguna”.

Napominjući da Muzej Narodnog pozorišta reprodukuje stvarnost ne da bi plasirao priču o njenoj autentičnosti, već o njenom značenju, kustoskinja Zorica Janković je ukazala da zbog toga nema ništa prirodnije nego da se promocija ove knjige održi pod krovom Nacionalnog teatra i njegovog muzeja.
– Radujemo se i što smo domaćini „Laguni“, renomiranoj beogradskog izdavačkoj kući osnovanoj 1998. godine koja je izrasla, prvenstveno po kvalitetu, ali i sa preko 200 objavljenih naslova godišnje, u jednog od najvećih izdavača u državi i regionu – rekla je Jankovićeva.

Operativni direktor „Lagune“ Žarko Jokanović istakao je da je posebno lepo u ovoj knjizi to što je Sokićeva „za svakog pronašla pregršt lepih reči“.
– Ta njena istinoljubivost mnoge je predstavila u pravom svetlu i na način na koji to niko do sada nije tako uradio. Zbog toga je ovo jedna od enciklopedija srpske kulturne scene i jedno od najdragocenijih sećanja na najuspešnije periode kulture ove zemlje i na velikane među kojima, i sa kojima, Ružica Sokić stoji rame uz rame. Od nje očekujem da nastavi da piše, jer ima sasvim sigurno još mnogo toga da kaže. Do sada nas je svaki put podjednako znala da iznenadi svojim briljantno odigranim ulogama, a ovoga puta nas je iznenadila jednim raskošnim talentom za pisanje s kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogi pisci, ni oni koji sebe nazivaju piscima. Zbog toga je ova knjiga pravi biser u našoj literaturi – ocenio je Jokanović i kazao da je „Strast za letenjem“, u svega nekoliko meseci, „doživeo i drugo izdanje, pošto je prvo prosto razgrabljeno“.
Prema njegovim rečima, knjiga je postala pravi hit ne samo u Srbiji i regionu, već i u našoj dijaspori zahvaljujući mogućnostima onlajn kupovine.
– Time Ružica Sokić pokazuje da ona, kao što je svojom glumom ceo život plenila, uspeva i da svojim književnim prvencem, praktično, pokori celu planetu i mi smo joj na tome beskrajno zahvalni – istakao je Jokanović.



Teatrolog Vesna Krčmar je naglasila da postoji veoma malo glumaca koji imaju tako izraženu potrebu za pisanjem.
– Ružica Sokić ima strast za letenjem, ali i strast za pisanjem. Umetnik glume i pisane reči prava su retkost. Ovde su stopljeni u jedno. Glumac u centru zbivanja, veoma izražajna percepcija neophodna za glumačku umetnost, ovde se pretvara u romanesknu ispovest i mi čitamo istoriju glumišta Ateljea 212, njegovog takozvanog zlatnog perioda u kojem su se okupljali vrhunski intelektualci – rekla je ona.
 
- Ovo je romansirana ispovest i istorija ne u prvom licu, već u obliku zatajnog naratora Ružice Sokić koja kroz ličnosti svojih kolega i prijatelja priča beskrajno zanimljive pozorišne ili životne priče. Teško je razlučiti gde počinje pozorište i prestaje život ili obrnuto. Ovde je to sve sliveno u jedno, samo zavisi od ugla posmatranja – kazala je Vesna Krčmar.



Podsećajući da je ona, pre svega, glumica, a ne spisateljica, Sokićeva je objasnila da je ovu knjigu napisala „kao nešto što mi je bila obaveza i dug prema božanstvenim ljudima sa kojima sam imala sreću da radim, da se družim i koju su, nažalost, napustili sve nas“.
– Eto, to je nešto što mi je bio motiv da počnem da pišem i da svedočim o vremenu koje je bilo izuzetno i u kome sam učestvovala, jer sam smatrala da će samo ono što je zapisano, ostati i upamćeno - dodala je popularna glumica.



Knjiga je sačinjena od niza priča koje oslikavaju jednu bogatu i plodotvornu poluvekovnu karijeru, od uspomena iz detinjstva do početka 21. veka. Bogato opremljena fotografijama poznatih ličnosti iz javnog života, prijatelja i kolega Ružice Sokić (Mira Trailović, Branko Pleša, Aleksandar Popović, Miloš Žutić, Liv Ulman, Bata Stojković, Danilo Kiš, Zoran Radmilović, Bela Ahmaduljina, Marina Vladi, Mira Banjac, Bora Todorović...), ove uspomene istovremeno su priča o jednoj epohi, od vremena siromaštva i preživljavanja za vreme i posle Drugog svetskog rata, do godina uspeha, uspona „Ateljea 212“, putovanja i turneja, živo dočaravajući zakulisne i mnogima skrivene prilike i neprilike glumačkog zanata.

Odlomke iz knjige, osim autorke, čitale su glumice Dobrila Stojnić, Ana Stojanović i Milica Milša.


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.