Laguna - Bukmarker - Predviđanja u svetu izdavaštva koja se nikada nisu obistinila - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predviđanja u svetu izdavaštva koja se nikada nisu obistinila

Kada je 2010. godine roman „Pedeset nijansi – Siva“ postao svetski fenomen, izdavači su bili inspirisani i počeli da sve erotske romane kroje u sličnom maniru. A kada su „Igre gladi“ ekranizovane, mnogi distopijski romani za mlade (YA) takođe su krenuli tim tragom. Izdavaštvo se, kako se čini, oslanja na hirove potrošača kako bi opstalo. U najboljem slučaju je sudbina izdavaštva nepredvidiva, u najgorem – promenljiva. Kao i svaka industrija, izdavaštvo je uostalom biznis. Kada god bi neka knjiga bila zapažena, izdavači bi pratili trend u stopu, bili u pripravnosti kada naiđe sledeći i iščekivali da se predviđanja ostvare. Ali većina predviđanja nikada se nisu obistinila.

Foto: Pixabay

Kada je Amazon stupio na scenu sa Kindlom kasnih 2000-ih, svi u izdavaštvu su se zabrinuli za budućnost knjiga, štampanih izdanja, sudbinu knjižara i celokupne industrije. Razna predskazanja su stizala od profesionalaca u izdavaštvu. Mnoga će se obistiniti, ali neka će se godinama kasnije ispostaviti da su bila potpuna budalaština.

Zato hajde da se osvrnemo na 2010. godine i predskazanja koja se u izdavaštvu nisu ostvarila. Ovo je izbor od nekoliko njih, i to onih u koje se najviše verovalo ili koja su bila najpopularnija, jer bilo ih je zaista mnogo.

„Elektronske knjige će štampana izdanja učiniti beznačajnim“ ili „95% stvari koje čitamo, čitaćemo preko ekrana“

Pojavom Kindla mnogi profesionalci iz sveta izdavaštva predvideli su smrt štampanih izdanja. Jer elektronske knjige su budućnost! Čitaoci će sigurno prestati da kupuju štampana izdanja. Štampa će postati stvar prošlosti.

Tih godina u izdavaštvu se javio neki vid histerije. Zbog neizvesne budućnosti pet najvećih izdavača na svetu zabrinuli su se zbog Amazonove kontrole cene elektronskih izdanja. U početku su e-knjige bile veoma jeftine i izdavačima se to nije svidelo. Kako bi preuzeli kontrolu od giganta onlajn kupovine, četiri izdavača su napravila ilegalni dogovor sa kompanijom Apple.

Međutim, deceniju i više kasnije, štampana izdanja knjiga se i dalje podjednako dobro prodaju – za razliku od većine izdanja dnevne štampe i časopisa koji su prestali da se objavljuju ili su prešli u digitalni format. Iako se opredeljivanje za e-knjige znatno poboljšalo, štampana izdanja knjiga i dalje su prvi izbor većine čitalaca.

„Interaktivne elektronske knjige postaće veoma popularne“

Strah od elektronskih knjiga takođe je sa sobom povukao i predskazanje da će one evoluirati u nešto čemu će biti pridodat multimedijalni i/ili interaktivni sadržaj. Iako ovakvi formati danas postoje, naročito kada se radi o akademskom štivu, interaktivne knjige nisu zaživele kao trend u komercijalnom izdavaštvu.

Izrada interaktivnih knjiga, bilo u ePub formatu ili u zasebnu aplikaciju, zapravo je neverovatno skupa. A sad zamislite da tako predstavljate svako pojedinačno izdanje. Pored toga što je to veoma zahtevan proces za izdavače, cena izrade je verovatno krucijalna zašto ovaj format nije zaživeo.

Današnje „obične“ elektronske knjige sastoje se od stubaca teksta i tu i tamo poneke slike. Izdanja koja obiluju ilustracijama, kao što su stripovi i mange, sastoje se samo od slika prenetih u digitalni format. Čak su i video i audio snimci retkost u digitalnom izdavaštvu, osim pojedinih knjiga za decu. Većina e-knjiga koje možete da pazarite na raznim portalima (uključujući i aplikaciju Eden Books) retko kada će imati neki interaktivni sadržaj kao bonus.

Eto, i tu su pogrešili.

„Amazon će preći na standardni ePub format“

Procvat e-knjiga je između ostalog učinio da izdavači pretpostave da će Amazon naposletku prihvatiti upotrebu ePub formata. Ovaj format je standard u digitalnom izdavaštvu. Kada pronađete neku knjigu za koju ne postoje prava za digitalno objavljivanje, verovatnoća je da ćete je dobiti kao ePub.

Amazonovo izdavaštvo (Kindle Direct Publishing), platforma za samizdat izdanja, počelo je sa upotrebom ePub formata tek 2021. godine.

Međutim, Amazon i dalje ne distribuira ePub format svojim korisnicima, za razliku od ostalih digitalnih platformi za kupovinu knjiga. Pretpostavlja se da Amazon tvrdoglavo koristi sopstveni format kako bi zadržao kontrolu.

„Kraj knjižara“ i „Pripremite se za masakr knjižara“

Amazon i elektronske knjige zaista jesu prouzrokovali pometnju u izdavaštvu i na sve ono što se do tada u ovoj industriji podrazumevalo. Mnogi profesionalci bili su zabrinuti od tadašnjeg porasta broja prodatih elektronskih knjiga koje je Amazon u tom periodu prodavao više od štampanih izdanja.

Premda su neke knjižare zaista zatvorene, predskazanje o nestanku nezavisnih knjižara ispostavilo se kao pogrešno. Uprkos dominaciji Amazona na tržištu, upravo knjižare održavaju duh zajedništva. Dakle, ni knjižare nisu pretrpele novine koje su se 2010-ih pojavile.

Jedno je ipak sigurno – Amazon i elektronske knjige uticale su na izdavaštvo kao industriju, koja će se neminovno menjati i u budućnosti. Promene koje će nastati verovatno će biti pod uticajem procvata audio-knjiga, virtuelnih književnih okupljanja, podkasta i veštačke inteligencije, a to su samo neki od njih. Međutim, iako postoje naznake za promene na tržištu, pitanje je koje će od ovih novina zaista zaživeti i uzeti maha. Verujete li da neke ipak neće zaživeti kao i ova predskazanja kojih smo se za džabe pribojavali?

Autor: Arvin Serezo
Izvor: bookriot.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.