Laguna - Bukmarker - Predstavljen roman Velika poplava Klajva Kaslera - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Predstavljen roman Velika poplava Klajva Kaslera

Najveći majstor klasicčnih avanturističkih romana Klajv Kasler pisac je "Velike poplave" u izdanju "Lagune" koja je stigla u pravi čas za čitaoce koji kreću na odmor - a pogotovo ako je njihova destinacija neka morska plaža!

Kasler je dobro poznat srpskim čitaocima koji uživaju da čitaju o uzbudljivim avanturama, borbi dobrih protiv zlih momaka, nekim misterijama, a posebno o istraživanjima tajni morskih dubina jer to je Kaslerova uža "specijalnost".

Njegovi romani bi možda bili manje atraktivni da su samo plod bujne mašte jer avanture kroz koje je prošao njegov najpopularniji junak Dirk Pit su delom opisi doživljaja samoga pisca. Naime, Kasler je uprkos doktoratu Njujorškog univerziteta iz biologije mora, odabrao, pre više od tri decenije, da se posveti traganju za potonulim brodovima i može da se pohvali da je pronašao i istražio šezdeset olupina brodova i podmornica, ali nije otkrio famozno blago.

Njegova je zasluga da je osnovana američka Nacionalna podvodna i morska agencija koja se bavi istraživanjem i zaštitom mora i u svetu je priznati autoritet za podvodna istraživanja a naučna studija na tu temu koju je objavio pre 13 godina " Morski lovci" osvojila je nagradu " Louel Tomas".

Bogatstvo je stekao pišući akcione romane u kojima se uvek traga za nekim blagom bilo da su to knjige iz antičke Aleksandrijske biblioteke, ostaci Atlantide, zlato Inka, ili, kao u slučaju "Velike poplave" dragocenosti iz pekinškog Zabranjenog grada nekadašnje rezidencije kineskih careva.

Kasler je napisao tridesetak romana ali u četrnaest su glavni junaci dvojica naučnika Dirk Pit i njegov večiti pratilac Al Ðordino koji su pre svega iskusni moreplovci, ali su sposobni da se pretvore za tren i u vrhunske ratnike.

Pit je Kaslerov alter ego jer i on, poput svog "oca", sakuplja stare modele automobila (Kasler ih ima 85) živi iznad hangara u kojima ih čuva i uvek je spreman da krene u potragu za nekom još neistraženom tajnom pod morem.

" Velika poplava" je napisana pre 12 godina ali je izuzetno aktuelna danas jer on je u tom romanu anticipirao vrtoglavi razvoj Kine i to da će kinesko podzemlje potkupiti američke političare da bi se uspešno bavilo ilegalnom tgovinom ljudima, oružjem, drogom kao i postepenim, neprimetnim infiltriranjem u američku privredu i finansije.

Pokušaj da se raskrinka jedan od glavešina kineske mafije odvešće Pita, Ala i naravno nezaobilaznu lepoticu (u ovom slučaju agenta koja radi u centru za borbu protiv ilegalnih imigranata) do tajne izgubljenog kineskog blaga a moraće da spreče i potapanje južnih delova Amerike da bi luka koju kineski mafijaš gradi duboko u kopnu postala najveća morska luka sveta.

Iako knjiga ima više od 500 strana, Kasler neverovatno vešto vodi priču stalno smišljajući nove obrte, da se čita veoma lako, a na nekoj od morskih plaža takva lektira može da ulepša letovanje.

Vera Kondev (TANJUG)

 


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.