Laguna - Bukmarker - Poznati pisci koji su umrli istog dana - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Poznati pisci koji su umrli istog dana

Dok čitate ovaj članak, imajte na umu sledeće: ovde nismo izlistali samo pisce koji su umrli istog dana i meseca, već i iste godine (osim prvog primera)! Ima li to neko značenje? Da li zbog toga treba da potražimo sličnosti među ovim književnicima? Ili samo da ih prihvatimo kao činjenice koje je zabavno ubacivati u ležerni razgovor? To je već na vama!

Foto: Pixabay
 
23. april 1616*:

Vilijam Šekspir
, najpoznatiji pisac svih vremena, umro je na 52. rođendan u Stratfordu na Ejvonu.

Migel de Servantes, autor „Don Kihota“, umro je u Madridu u 69. godini života, verovatno od ciroze.

* Važno je napomenuti da Šekspir i Servantes zapravo nisu umrli istog dana, ali jesu istog datuma. Šekspir je, naime, umro deset dana ranije, ali je zbog razlike u upotrebi julijanskog (Engleska) i gregorijanskog kalendara (Španija) ostalo zabeleženo da su obojica umrla 23. aprila.
 
26. jun 1957:

Bruno Alfred Deblin
, autor romana „Berlin Aleksanderplac“, preminuo je u Emendingenu u Zapadnoj Nemačkoj posle duge borbe sa Parkinsonovom bolešću. Imao je 78 godina.

Malkolm Lauri, autor romana „Ispod vulkana“, umro je u iznajmljenoj kolibi u selu Rajp u Saseksu u 48. godini života. U zvaničnom izveštaju patologa navedeno je da je piščeva smrt bila posledica „nesrećnog slučaja“, ali ima i onih koji veruju da se zapravo radilo o samoubistvu ili čak ubistvu.
 
22. novembar 1963*:

Oldos Haksli
, autor „Vrlog novog sveta“ i „Vrata percepcije“, umro je u Los Anđelesu u 70. godini od raka grla.

K. S. Luis, autor Letopisa Narnije, preminuo je u Oksfordu od posledica otkazivanja bubrega samo nedelju dana pre svog 65. rođendana.

* Istog dana izvršen je atentat na Džona F. Kenedija.
 
18. jun 1982:

Đuna Barns, američka umetnica, novinarka i autorka romana „Šuma noći“, umrla je u Njujorku, šest dana nakon što je proslavila 90. rođendan.

Džon Čiver, čuveni „Čehov iz predgrađa“, izgubio je borbu sa rakom u gradiću Osing u državi Njujork u 71. godini života.
 
11. april 1987:

Primo Levi
, italijanski naučnik i pisac koji je preživeo Holokaust, umro je u Torinu nakon pada niz stepenice u zgradi u kojoj je živeo. Imao je 67 godina.

Erskin Koldvel, poznat po romanima „Duvanski put“ i „Mala božja njiva“, preminuo je u 84. godini od posledica raka pluća u gradu Paradajs Veli u Arizoni.
 
27. januar 2010:

Dž. D. Selindžer
, autor „Lovca u žitu“, umro je u svom domu u Nju Hempširu u 92. godini života.

Hauard Zin, istoričar, dramski pisac i autor „Narodne istorije SADa“, umro je u 87. godini od srčanog udara u kalifornijskom gradu Santa Monika.
 
15. maj 2012:

Karlos Fuentes
, jedan od najznačajnijih predstavnika savremene meksičke književnosti, napustio je ovaj svet u Meksiko Sitiju u 84. godini života.

Džin Krejghed Džordž, poznata američka autorka knjiga za decu i mlade, umrla je od srčanog udara u gradiću Valhala u državi Njujork. Imala je 92 godine.
 
13. april 2015:

Ginter Gras
, autor „Limenog doboša“, umro je u 88. godini od upale pluća u nemačkom gradu Libeku.

Eduardo Galeano, autor knjige „Otvorene vene Latinske Amerike“, preminuo je od raka pluća u Montevideu. Imao je 74 godine.
 
19. februar 2016:

Umberto Eko
, čuveni autor „Imena ruže“ i „Fukoovog klatna“, umro je od raka pankreasa u Milanu u 84. godini.

Harper Li, autorka romana „Ubiti pticu rugalicu“, preminula je u snu, u svom domu u Alabami, na pragu 90. godine života.
 
16. septembar 2016:

Edvard Olbi
, autor čuvenog komada „Ko se boji Virdžinije Vulf“, preminuo je u svom domu u gradiću Montok u Njujorku u 89. godini.

V. P. Kinsela, autor romana „Bosonogi Džo“ (po kome je snimljen film „Polje snova“), prekinuo je svoj život uz asistenciju lekara u gradu Houp u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija. Imao je 81 godinu.
 
Autor: Emili Templ
Izvor: lithub.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više
kako bez ekrana akcija lagune i malog pozorišta duško radović  laguna knjige Kako bez ekrana!? – akcija Lagune i Malog pozorišta „Duško Radović“
16.04.2024.
Sjajnu akciju „Kako bez ekrana!?“ pokrenuli su Laguna i Malo pozorište „Duško Radović“ sa ciljem podizanja svesti o štetnosti prekomerne upotrebe tehnologije, i skretanja pažnje mališanima da je stvar...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.