Laguna - Bukmarker - Pomen zlikovcu kog smo obožavali da mrzimo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pomen zlikovcu kog smo obožavali da mrzimo

Konačno je došao dan koji su obožavaoci serije „Igra prestola“ čekali od prve sezone kada je lord Petir Beliš, poznatiji kao Maloprstić, stavio bodež pod vrat Edarda Starka, rekavši mu: „Upozorio sam te da mi ne veruješ“. Došao je dan kada je Petir Beliš kleknuo u holu Zimovrela moleći za milost.

Milost je došla u vidu valerijskog čelika koji je trebalo da prereže vrat Brendonu Starku. Sečivo koje je tada okusilo krv Kejtlin Stark, u finalnoj epizodi sedme sezone napilo se Maloprstićeve krvi.

Poetično.

Ali, ko je bio Petir Beliš? Šta je oblikovalo čoveka koji je na svoj porodični grb stavio pticu rugalicu i  doveo na ivicu propasti čitav jedan kontinent? Kako je Maloprstić postao beskrupolozni gad kog smo upoznali u seriji i knjigama? Da li se takav čovek jednostavno rodi, ili ga je surovi život u Vesterosu oblikovao?

Ovim tekstom odajemo pomen ovom genijalnom zlikovcu. Nećemo nabrajati i opisivati sve užase koje je Maloprstić izazvao tokom svog dugog života u „Igri prestola“. Svi koji su gledali/čitali priču znaju šta je činio. Pošto je Martin  stvorio svet u kojem ništa nije crno i belo, mi ćemo pokušati da u Maloprstićevoj prošlosti pronađemo neku nijansu bele, bilo kakvu, koja bi mogla malo da omekša našu mržnju prema njemu.
Bio je toliko dobar negativac da je zaslužio makar toliko. Dakle...

Kuća Beliš je jedna od najbeznačajnijih lordovskih kuća u Vesterosu. Imali su nekoliko hektara zemlje, zamak koji se jedva mogao nazvati zamkom, i ne više od toga.
Maloprstićevi preci zapravo uopšte nisu vesterošani. Njegov pradeda je bio ratnik, plaćenik, u Bravosu. Doselio se u Vesteros nakon su ga unajmili Kordbeji, lordovska kuća iz Erinovog dola. Pradeda Beliš se zakleo na vernost Kordbrejima, odrekavši se života plaćenika i o njemu se ne zna ništa više. Petirov pradeda je takođe bio ratnik, lutajući vitez. Svojim delima je zaslužio titulu lorda, i dobio je imanje severozapadno od Erinovog dola, na najmanjem od četiri poluostrva koji se zovu Prsti.

Malo se zna i o Petirovom ocu, izuzev da je bio ratnik koji se borio u Ratu kraljeva za devet groša. Tokom rata je postao veliki prijatelj sa lordom Hosterom Tulijem. Zahvaljujući tom prijateljstvu, Petir je kao dečak poslat u Brzorečje, da ga podiže i vaspitava lord Tuli, što je bila velika čast za malu kuću.

Hoster Tuli je imao troje dece, Kejltin, Lizu i Edmura. Petir je odrastao zajedno sa njima, bio je deo njihove porodice. Tulijeve ćerke su bile poznate širom kraljevstva kao prave lepotice, i Maloprstiću nije trebalo puno da se ludo zaljubi u Kejtlin. Na njegovu žalost, Kejtlin ga je doživljavala samo kao brata. Međutim, Lisa ga je doživljavala drugačije.

Kada je Kejtlin stasala, verila se sa Brendonom Starkom, što je u potpunosti slomilo srce mladom Petiru. U noći kada je veridba ozvaničena, Petir je smatrao da treba nešto da uradi. Počeo je intenzivnije da se udvara Kejtlin, na proslavi su plesali čak šest puta! Na kraju poslednjeg plesa, pokušao je da je poljubi, ali mu se Kejtlin nasmejala u lice i odgurnula ga od sebe. Petir se posle toga toliko napio da su morali da ga odnesu u njegovu sobu. Liza, koja se zaljubila u njega koliko se on zaljubio u Kejtlin,  iskoristila je priliku i ušunjala se u njegovu sobu.

Te noći su prvi put vodili ljubav. Doduše, Petir je bio toliko pijan da je mislio da je sa Kejtlin.

Ubeđen da ga Kejtlin krišom ipak voli, izazvao je Brendona Starka na dvoboj. Pet godina stariji od njega, Brendon, odrastao je u Zimovrelu i trebalo je da postane lord Severa. Osim toga bio je borac bez premca. Bezuspešno je pokušao je da ubedi Petira da mu ne staje na put. Kako Petir nije odustajao, Brendona je toliko obuzeo bes da je malo falilo da se Maloprstićeva priča tu završi. Kejltin je uspela da smiri svog verenika i tako spasila Maloprstićev život.

Tuli je odlučio da pošalje Petira nazad na Prste, ali mu je dozvolio da se prvo oporavi od povreda zadobijenih u dvoboju. Liza je ponovo ugrabila priliku.

Zatrudnevši, Liza se nadala da će joj otac dozvoliti da se uda za Petira. Umesto svadbe, dao joj je da pije mesečev čaj koji je izazvao pobačaj i umalo je nije koštao života.

Liza se potom udaje za Džona Erina.

Vrlo je verovatno da su upravo ovi događaji probudili u Petiru zlikovca koji će kasnije postati. Petiru Belišu je bilo slomljeno srce, bio je osramoćen, ranjen, proteran.

U godinama koje su usledile, ostao je u kontaktu sa Lizom. Ona ga je i dalje ludo volela, a on ju je manipulisao, koristio je kako bi uticala na svog muža Džona Erina, i zahvaljujući tome je napredovao munjevitom brzinom.

Džon Erin je postavio Maloprstića na bitnu poziciju u gradu Galebovo. Za vrlo kratko vreme, Petir je udesetostručio prihode gradu, zbog čega ga je Erin pozvao u Kraljevu luku, gde je Maloprstić brzo stekao moć. Postao je član kraljevog saveta i gospodar kovnica. Otvorio je niz javnih kuća, uspešno koristeći prostitutke da bi saznao tajne moćnih ljudi.

Foto: „Igra prestola“, HBO, Ejdan Gilen kao Maloprstić

Koristio se manipulacijom, lažima i prevarom. Za njega ništa nije bilo sveto osim moći i osvete. On je razumeo igru prestola bolje nego iko drugi. Možda bolje i od Varisa. Nepredvidiv i surov, praznog pogleda prijateljski se smešio svima koje je smatrao svojim neprijateljima. Nudio im savete, pomoć, navodio ih na greške. Proračunat, njemu je bilo svejedno da li će izdati ljude koji mu veruju, ako je to značilo da će napraviti korak koji bi ga doveo bliže svom cilju. Bez sumnje bio je neverovatno inteligentan, vešt sa novcem, još veštiji sa ljudima.

Iskoristićemo ovu priliku da mu zahvalimo što je postojao. Da nije bilo njega, pitanje je da li bi priča bila toliko zanimljiva. On se poigravao sa ljudima, onako kako se lutkari igraju sa svojim lutkama, i nikako se ne možemo oteti utisku da je njegova jedina ambicija bila da iz prikrajka gleda svet kako gori u požaru koji je on potpalio.
 
Možemo mrzeti Petira Beliša zbog svega što je učinio tokom priče u seriji i knjigama, ali ne možemo da mu se ne divimo i znajući za sramotu koju je doživeo kao dečak (iako zasluženo), ne možemo bar malo da saosećamo sa njim.

Želeo je moć, igrao je igru, i morao je da zna rizik; u igri prestola možeš samo da pobediš ili umreš.

Foto: HBO
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.