Laguna - Bukmarker - Pisac sačinio tipologiju od 8 vrsta čitalaca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pisac sačinio tipologiju od 8 vrsta čitalaca

Švajcarski autor fantastike za tinejdžere, Žilijan Irt, pozabavio se tipologijom čitalaca. Njega je zanimalo da iz perspektive pisca pokuša da grupiše čitaoce kako bi jasnije sagledao svoj rad, ali i ustanovio svoje prioritete u pisanju.



Čitaoci imaju različite aspiracije i vole da čitaju iz najrazličitijih razloga, smatra on. I onda upozorava: i pored ovih 8 kategorija u koje je svrstao čitaoce, to ne znači da su one bogom date, upisane u kamenu, i da čitaoci ne mogu da  imaju karakteristike i drugih kategorija čitalaca. „Nije nam cilj da nalepimo etiketu svakom čitaocu kao da je neki redak primerak insekta“, kaže Irt.

„Pa ipak, to što postoje različiti razlozi koji nas podstiču na čitanje, i odgovaraju određenim načinima na koje zadovoljavamo svoje želje, važno je za autore“, navodi on. „Kada se posvetimo tome kako čitaoci razmišljaju, šta ih zanima, šta budi emocije u njima, lakše ćemo im pružiti to što žele ili pak izbeći ono što ne vole. Iako nije preporučljivo povinovati se uvek zakonima tržišta, nije loše ni voditi računa o tome šta podstiče publiku da bira određene naslove.“

Zato je Žilijen Irt sastavio listu od 8 tipova čitalaca, opisao ih, a onda i objasnio šta se svakom tipu naročito dopada, odnosno ne dopada, kako bi pomogao autorima početnicima da što bolje struktuiraju svoja dela.
 
Estete

Žilijan Irt je prvu grupu čitalaca ovako nazvao, ali vi ih možete krstiti drugačije. Njih prvenstveno privlači stil pisca.



„Ništa ih ne privlači tako kao izbrušen stil, lepo skovana rečenica. Estete dozvoljavaju sebi da štrbnu knjige iz svakog žanra, od klasika preko trilera i esejistike, pa do poezije, u potrazi za ugođajem koji im pruža lepo sazdana rečenica. Ovi zaljubljenici u jezik imaju vrlo čvrsto mišljenje o upotrebi glagola, tačke zareza, i manje ih zanima sadržaj onoga o čemu se pripoveda koliko sam način na koji je priča ispričana“, opisuje ih Irt.

Iako ih ujedinjuje ljubav prema stilu, estete se retko kad slažu oko bilo čega, smatra švajcarski autor. Jedni cene samo svedenost, drugi pompezan stil. Mogu se porediti sa ljubiteljima vina i oenolozima koji umeju da prepoznaju kvalitetana vina, ali baš zbog toga više vole neka običnija vina.

Kako im udovoljiti

Ne morate obavezno biti pesnik da biste zaveli čitaoca iz grupe esteta, ali je poželjno da mu tu i tamo udovoljite nekim čitalačkim užitkom. Čak i ako više volite sveden stil, i ne pišete kitanjaste rečenice, autori koji s vremena na vreme daju neku lucidnu opasku, dobro sročeni opis ili napišu besprekornu rečenicu mogu zaintrigirati estete.

Kako ih oterati

Žilijen Irt upozorava: kao ljubitelje jezika, estete se užasavaju pravopisnih i gramatičkih grešaka. Negujte formalni aspekt vašeg teksta tako da bude besprekoran, izbegavajte ponavljanja i poštapalice, i tražite uvek pravu reč kako ova porodica čistunaca ne bi s prezirom zaklopila vašu knjigu. 
 
Sanjari

Za jednog sanjara knjiga nije zbirka stranica, a ni puko književno delo; to je mašina za putovanja, sredstvo izlazak iz stvarnog sveta. „Sanjar je, ukratko, čitalac kome je važno da mu mašta radi. A to nije malo“, kaže irt.



Sanjare ne zavode reči, već ideje. Oni vole da ih pisac odvede daleko, u egzotične svetove pune iznenađenja i čudesa. Sposobnost autora da samo uz pomoć papira i mastila izmašta svetove po kojima čitaoci mogu da putuju i gustiraju bez prekida tu veoma preporučljivu drogu – čitanje.

Naravno, sanjari najviše vole fantastiku, fantaziju, naučnu fantastiku, i sve žanrove koji podstiču maštu. Sanjar neće lako pročitati triler sa elementima fantastike, to je za njega samo loša maskarada. 

Kako im udovoljiti

Sanjari vole originalne ideje. Ne morate obavezno da pišete žanrovsku književnost. Ukoliko je priča ispričana na originalan i oneobičen način, i realističan roman im se može dopasti. Dovoljno je setiti se romana Rejfa Larsena„ Izabrani radovi T. V. Spiveta“, u kome se pripoveda o inicijacijskom putovanju jednog dečaka po Americi, i koji sadrži razne grafikone i fus note, pa shvatiti da bilo koja tema može odvesti čitaoca u čudesni svet mašte. Magijski realizam koji je na pola puta između stvarnosti i mašte, mogao bi da se dopadne sanjarima. Ponekad je dovoljna samo mala doza ekscentričnosti da bi oni bili zadovoljni.

Kako ih oterati

Sanjari mogu da počnu da se mršte ako im se ne dopada tema. Ako očekuju da u knjizi pronađu beg od stvarnosti, neće im se dopasti da čitaju o krizi, nasilju, depresiji, a da biste ih naterali da zagrizu moraćete da obradite realističku temu na estetski jedinstven način.

Realisti
 
Oni su potpuna suprotnost sanjarima. Njih zanima samo opipljiv svet, onaj koji možemo da opazimo, koji poznajemo. Oni vole samo priče koje, po njihovom mišljenju, mogu da se odigravaju u stvarnom svetu.



Realiste zanima ljudski rod. Oni žele da im pričamo priče o ljudima koji se susreću sa teškoćama, bilo kad se suoče sa drugim ljudima ili sa sobom. Većinu njih na kraju ne zadovolji roman jer je on, na kraju krajeva, previše nestvaran, pa se okreću istorijskim knjigama, dokumentaristici, memoarima, esejima…

Kako im udovoljiti

Morate da vodite računa o psihologiji likova. To je ono što im se dopada u književnosti. Ako uspete da oslikate portret osoba koje kao da žive izvan stranica knjige, onda ste ih već upola pridobili.

Neki realisti vole knjige zasnovane na temeljnim istraživanjima, i vole da pročitaju proverene informacije. Zbog njih vredi sprovesti detaljno istraživanje, nakrcati narativ detaljima koji se odnose na određena mesta ili epohu u kojoj se radnja odvija. Čak i kada je žanrovska književnost u pitanju, oni uživaju u svim onim aspektima koji verodostojno prenose iskustvo svakodnevnog života.   

Kako ih oterati

Iako je mašta sastavni deo svakodnevnog života, nemojte insisitrati na tome kad su realisti u pitanju, neće promeniti mišljenje. Pošto ih zanima samo stvarnost, bilo kakvo skretanje u nadrealno, ahronično ili, ne daj bože, čudesno, izazavaće momentalno kod njih nevericu i sumnju.

Ne treba na to gledati kao na nedostatak tolerancije; to je prosto njihova preferenca. Realistu isto tako može da osvoji neki žanrovski roman ukoliko u njemu postoji mehanizam koji opravdava nekonvencionalne aspekte: snove, halucinacije, poeziju, metaforu. Ako ih pažljivo uzmete za ruku, možete ih ponekad i pomiriti sa maštom.
 
Grupiji

Ovaj naziv nije nipošto pežorativan. Grupiji su, za Žilijena Irta, čitaoci koje u romanu interesuju, pre svega, likovi. Oni vole da se identifikuju sa junacima i sageldavaju svet njihovim očima. Grupiji traže junake koji će im se dopasti, koji su im simpatični, ili ih nerviraju na neki zabavan način. Oni će pratiti priču tako što će se staviti na stranu jednog ili više junaka, i uživeti u njihove avanture, razmišljajući o njihovim izborima.



Ova kategorija čitalaca, smatra Irt, kampuje na Tumblru gde izražava svoju strast prema svojim omiljenim junacima predstavljajući ih kroz memee, gifove, ali i haštagove, fan fikciju, a ponekad je to na granici fetišizma.

Kako im udovoljiti

Neki žanrovi više privlače ovakav tip čitaoca – to su uglavnom YA romani, ali i ljubavne priče, pa i fantazija, naročito urbane fantazije, i to nije ništa neobično – upravo u ovim žanrovima ima najviše mesta za junake i njihove ljubavne odnose.

Čitaoci tu traže priču u kojoj su junaci pokretači akcije, a ako su emocije previše zastupljene, tim bolje, jer su onda ljubav, mržnja i prijateljstvo ispitani iz svih uglova, a parovi se teatralno formiraju i razilaze. A čitaocima se dopada da se uživljavaju u čitav spektar emocija koje junaci doživljavaju. Grupiji, naravno, zato obožavaju serijale.

Kako ih oterati

Kada autor ubije junaka, neminovno je da ubijate omiljenog junaka ove vrste čitalaca. Zato zapamtite – nije da orate toga da se držite, ali ipak imajte na umu – kada ubijete jednog junaka, to će slomiti nečije srce. Ako surovo ubijete junaka ili ga samo ćušnete u stranu i ne izvodite ga više na scenu, vaši čitaoci mogu da se razočaraju. Isto tako, ako nema tragičnih momenata u knjizi, ni to im se neće dopasti. Zato je bolje podariti junaku lepu smrt nego ga pustiti da tinja negde sa strane…

Bibliotekari

Većinu čitalaca prvenstveno interesuje sadržaj knjiga. Osim bibliotekara. Njima se sviđaju knjige kao predmeti.



Knjiga je, što se njih tiče, nešto što se svojim koricama ističe na policama u knjižari. Onda se oktriva naslov tog grafički privlačnog predmeta odgovarajućih boja. Tu je i kvalitet papira, miris poveza, zvuk koji prave stranice kad ih listaju, a bogami i prelom teksta, font i veličina slova, ilustracije ako i hima.

Ukratko, bibliotekari su senzualna bića. Njima knjiga pruža uživanje pre nego što počnu da je čitaju, a sadržaj je samo prijatan produžetak tog užitka.

Kako im udovoljiti

O tome kako će izgeldati knjiga odlučuje urednik (osim ukoliko autor nije samizdat). To ne znači da pisci ne smeju da izraze svoje mišljenje, iako ono nije uvek dobro došlo.

Ali zašto ne biste ugodili bibliotekarima kada je estetski aspekt knjige u pitanju? Ako u vašu knjigu može da se umetne neka karta, ilustracija, neki ornament – što da ne? A ništa vas ne sprečava da dok potpisujete knjigu zadenete mežu njene korice neki lep bukmarker ili vizitkartu koju ćete svojeručno potpisati  bibliotekari će umeti da cene takav znak pažnje.

Kako ih oterati

Sa bibliotekarima je najlakše posvađati se tako što ćete im reći da vašu knjigu možete naći samo na elektronskom čitaču. Samo će se okrenuti i otići. Za njih knjiga nije samo fajl. A kad nema fizičko obličje, onda nije ni zanimljiva.

Odvažni

Oni vole snažna osećanja, da ih protrese adrenalin dok čitaju. Oni žele akciju, borbu, penjanje, skakanje… već shodno literaturi koju čitaju.



Ovi zahtevni čitaoci ne žele da se dosađuju: ako ih roman uspavljuje, oni ga odlože; ako ima dugačkih opisa, preskaču stranice. Ako čitaju fantastiku, onda su nestrpljivi da junak isuče mač iz korica, u trilerima iščekuju hice, a ako čitaju ljubavne romane, onda sa nestrpljenjem očekivati erotske scene.

Kako im udovoljiti

Samo da se nešto dešava! Smanjite udeo opisa, i povećajte dozu akcije.

Kako ih oterati

Osim opisa, čuvajte se i lirskih pasaža. Odvažni mrze opise oniliko koliko vole akciju. Izbegavajte i duge uvodne scene u kojima se ništa ne dešava. Ako su informacije o tome kako se odigravaju policijski protokoli važne, ili je od suštinskog značaja da se objasne ekonomski mehanizmi grupe pljačkaša – potrudite se da ih vešto upletete u akciju da vam se odvažni čitaoci ne bi uspavali.  
 
Fanovi

Grupiji vole junake. Slična porodica su fanovi koji kad otkriju jednog pisca, serijal ili naprosto žanr – verno ga slede.



Fan se ni po čemu ne razlikuje od nekog drugog tipa čitaoca, makar prvi put kada se upozna sa nekim romanom. Ako im se dopadne vaš prvi roman, garantovano će im se dopasti i sledeći. Ako im se dopada sve što ste napisali, budite sigurni da će doći na svako vaše književno veče ili potpisivanje knjiga, i znaće o vama više nego što vi sami o sebi znate.

Kada se strastveno povežu sa nekim delom, oni osećaju potrebu da je neprestano pretresaju kako bi se prisetili svih elemenata zbog kojih su je zavoleli.

Kako im udovoljiti

Najteže je privoleti ih da otkriju vaše delo. Kad to uspete, i naravno, pod uslovom da im se dopadne, fan će nastaviti da čita sve što napišete. Znači, ključno je da mu u startu privučete pažnju.

A to nije tako teško: dovoljno je da uporedite svoje delo sa delom nekog drugog autora. To možete uraditi kroz postove ili na književnim susretima tako što ćete opisati svoj roman kao „veštu mešavinu Meri Higins Klark i Lavkrafta”…

Kako ih oterati

Shvatili ste – fanovi su verni. Ali, ljubav je mač sa dve oštrice: ako radikalno presečete sa stilom koji im se toliko dopao u početku, okrenuće vam leđa. Još gore: ako se upustite u dekonstrukciju svog dela, pa razmiontirate svoje teme i razbarušite svoje junake koje ste do tada obrađivali, nikada vam neće oprostiti. Za jednog fana, njegova odanost je sveta stvar, a sve što je dovodi u pitanje je skrnavljenje.
 
Kritičari, pisci prikaza

To su oni koji čitaju da bi pisali – prikaz, utisak, blog ili snimili video koji će postaviti onlajn. Za njih je roman predmet proučavanja i komentarisanja, pre nego uživanje. Dok čita knjigu, kritičar će u glavi beležiti delove koji ga intrigiraju, što ih podstiče na razmišljanje. Ta interaktivna dimenzija će nahraniti njihovo uživanje u čitanju i postati njegov neodvojiv deo.



Zbog potrebe da piše, kritičar će možda menjati pravac svog interesovanja, pa će čitati različite knjige. Ali će biti i zahtevan: kada mnogo čitamo i analiziramo, bolje od većine ljudi razumemo kako se gradi priča i šta funkcioniše bolje ili gore.

Kako im udovoljiti

Osim besplatnih primeraka knjiga koje PR sektoru izdavačkih kuća služe da osvoje mesto u medijima, da biste osvojili srce jednog kritičara potrebno je da mu ponudite kvalitetno delo.

A ako vas kao autora direktno kontaktiraju, onda se potrudite da im budete dostupni, predusretljivi, čime ćete zaraditi poene kod njih (iako to ne znači obaveuzno da će nahvaliti vašu knjigu ako im se ne dopadne). Većina njih je veoma aktivna na mrežama, pa je važno da reagujete pravovremeno.

Kako ih oterati

Ako napišete hiljaditu po redu sagu o vampirima koji žive na društvenoj margini, budite sigurni da vam nikada neće oprostiti što ste ih propisno ugnjavili.

Autor: Žilijen Irt
Izvor: julienhirtauteur.wordpress.com
Prevod: Ivana Mirislić


Podelite na društvenim mrežama:

 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više
 mačka i zen džejmsa norberija u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Mačka i zen“ Džejmsa Norberija u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Iz pera Džejmsa Norberija, autora i ilustratora svetskog bestselera „Velika Panda i Malecki Zmaj“, dolazi novo delo velikih mudrosti „Mačka i zen“. Ovo je priča o mački posvećenoj zenu koja želi da na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.