Laguna - Bukmarker - Pariz – omiljeni grad u književnosti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pariz – omiljeni grad u književnosti

Pariz je glavni lik mnogih romana i čini se da nikada neće biti dovoljno knjiga o ovom gradu ljubavi i svetlosti. Osvojio je srca čak i onih koji ga nikad nisu posetili, a pisci o kojima danas govorimo potrudili su se da oslikaju sva lica ovog grada u raznim periodima, od srednjeg veka, preko Svetske izložbe, Prvog i Drugog svetskog rata, do modernog Pariza koji odiše stilom, visokom modom i susretima na vrhu Ajfelove kule. Pođimo zajedno na putovanje kroz ovaj magični grad veselja, poroka, svetaca, naučnika, raskoši i snova.


 
Bogorodičina crkva u Parizu – Viktor Igo

Doslovno ali i simbolično, centralno mesto u romanu posvećeno je najvećem zdanju francuske gotičke arhitekture – Bogorodičinoj crkvi u Parizu. U ovaj jedinstveni prostor, Viktor Igo je smestio svoju svevremenu priču o ljubavi, požudi, izdaji, propasti i iskupljenju, koja do današnjeg dana ne prestaje da intrigira generacije čitalaca. U središtu Igoovog monumentalnog dela i jednog od najznačajnijih romana francuske književnosti nalaze se tri izuzetna lika uhvaćena u mrežu strasti i osvete. Zvonar Kvazimodo, arhiđakon Klod Frolo i prelepa Esmeralda – akteri su jedne od najemotivnijih i najpotresnijih priča u istoriji svetske književnosti.
 
Uhvatiti ono što se ne može zadržati – Beatris Kolin

Autorka spretno oživljava vreme pre nego što je gvozdena čipka Ajfelove kule postala čuveni deo pariskog pejzaža. Godine 1887. mlada škotska udovica Katriona Volas stiže u Pariz. Na Marsovom polju, prostoru određenom za Izložbu, Katriona upoznaje inženjera Emila Nugijea, jednog od idejnih tvoraca i projektanata gvozdene kule. Među njima se javlja privlačnost, ali će se na njihovom putu do ljubavi naći razne prepreke. Kako raste Ajfelova kula, čudo od gvožđa, vazduha i svetlosti, predmet kontroverzi i simbol budućnosti, Katriona i Emil moraju odlučiti koliko im znači njihova ljubav.
 
Pariska biblioteka – Dženet Skeslin Čarls

Zasnovana na istinitoj priči iz Drugog svetskog rata o neustrašivim bibliotekarima Američke biblioteke u Parizu, ovo je nezaboravna pripovest o ljubavi, prijateljstvu, porodici i moći književnosti da zbliži ljude, savršena za obožavaoce knjiga „Kradljivica knjiga“, „Jorgovan uvek cveta posle zime“ i „Pariska žena“. Snažan roman koji u dva paralelna toka ispituje posledice naših izbora i odnose koji nas određuju – sa porodicom, prijateljima i omiljenim autorima – „Pariska biblioteka“ ukazuje da izuzetna hrabrost ponekad leži tamo gde je najmanje očekujete.
 
 
Pokloni mi Pariz – Olivija Ardi

Ako ste u raspoloženju za jednu preslatku modernu ljubavnu avanturu, ovo je pravi izbor za vas. Junakinja ovog romana sanja da otputuje u Pariz da bi popunila praznine iz porodične prošlosti, koje njena majka zaobilazi godinama. Kad napokon stigne u grad ljubavi, momak je ostavi u stanu koji je iznajmio za vikend. Srećom, Patrik, veoma zgodni vlasnik stana, ponudiće joj smeštaj, a zauzvrat ona njemu treba da pomogne oko kratkometražnog filma koji njegova producentska kuća snima o tom čarobnom gradu. Posetite čarobni Pariz Amelije Pulen, pustite da vas zavede svojim šarmom, prepustite se ljubavnoj magiji koju je autorka stvorila na stranicama ove knjige.
 
Kako biti Parižanka gde god da si – An Berest, Karolin de Megre, Sofi Mas i Odri Duan

Biti Parižanka kroz istoriju bilo je više od mode i načina života, više od prestiža i privilegija. One su postavljale standarde, bile u centru pažnje i njima su udeljivani najbolji komplimenti. Njihova neobavezna lepota, arogantni šarm, tanana figura u obaveznom džemperu od kašmira – ostali su sinonim za eleganciju, stil, otmenost i način života. Četiri Parižanke, uspešne i samosvesne, demistifikovale su mit zvani Parižanka za kojom uzdiše ostatak muškog roda. An Berest, Karolin de Megre, Sofi Mas i Odri Duan podelile su sa svetom ovaj vodič koji će pomoći devojkama da shvate da ne moraju biti Francuskinje da bi bile Parižanke.
 
Pariz I i II tom – Edvard Raderfurd

Pariz, sa svojom umetnošću, arhitekturom, kulturom i modom, bez sumnje je glavni junak ove knjige. Šetajući kroz vreme, niti fabule se pletu kroz intimne i uzbudljive priče o samootkrivanju, rastrzanosti i odanosti, i kroz dugo čuvane tajne. Dok likovi odrastaju, traže svoju sreću, zaljubljuju se i odljubljuju, priča prati plemiće koji tvrde da potiču od junaka proslavljene „Pesme o Rolanu“. Upoznajemo i jednu skromnu porodicu, koja predstavlja oličenje ideala Francuske revolucije, braću iz sirotinjske četvrti pored Monmartra, od kojih jedan radi na izgradnji Ajfelove kule a drugi se prepušta podzemlju u okolini „Mulen ruža“ i, konačno, epopeju trgovaca koji su sve izgubili za vladavine Luja XV, ponovo se uzdigli u doba Napoleona i pomogli da Pariz postane važan centar kulture i umetnosti. Uz Raderfurdovu nenadmašnu mešavinu temeljnog izučavanja i pripovedačkog dara, ova odvažna priča dočarava prizore, mirise i ukuse Grada svetlosti.
 
Autor teksta: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.