Laguna - Bukmarker - Pabovi za knjigoljupce u Dablinu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Pabovi za knjigoljupce u Dablinu

UNESCO je Dablin nazvao „gradom književnosti“ pa ne čudi da ga godišnje poseti na hiljade ljubitelja knjige. U ovom gradu su živeli mnogi značajni pisci, a ne prestaje da inspiriše i nove naraštaje svojom starinskom aurom i bajkovitim izgledom. Svi knjigoljupci koji se nađu u ovom irskom gradu obavezno moraju da posete Dablinški muzej pisaca i Muzej Džejmsa Džojsa. Međutim, svi koji žele da hode stopama genija poput V. B. Jejtsa ili Oskara Vajlda, trebalo bi da se prepuste barovima u Dablinu, a za vas smo odabrali nekoliko koje je često posećivala književna elita ovog grada.



The Brazen Head

Kako potiče iz 1198. godine, ovaj pab svakako mora da bude prvi na spisku bilo kakvog obilaska Dablina jer je najstariji u celoj Irskoj. Džejms Džojs je bio redovan posetilac, a čak ga i spominje u „Uliksu“. Takođe, Džonatan Svift govori o ovom pabu u jednom pismu iz vremena kada je bio paroh u obližnjoj katedrali Svetog Patrika.

Foto: Harold Strong derivative work: Nikthestunned CC BY-SA 2.0

Danas je pab izuzetno prometan, a posećuju ga kako turisti, tako i lokalni meštani. Poznat je po gostoljubivosti, a osoblje lokala je uvek spremno da sa posetiocima popriča o irskim običajima. Uz autentičnu atmosferu, događaje sa živom muzikom i najboljom hranom u gradu, „The Brazen Head“ je sve što vam je potrebno za nezaboravnu noć u Dablinu.

Toners Pub

Još jedna istorijska destinacija koja postoji od 1818. godine. Ovaj pab je osvojio pregršt nagrada i definitivno ga mora posetiti svaki knjigoljubac jer se veruje da ovo jedino mesto na kome je V. B. Jejts ikada popio piće. Takođe, čuveni irski pesnik Patrik Kavana je bio čest gost u pabu „Toners“.

Ko god poseti ovo izuzetno mesto videće da se pab ponosi svojim drevnim nasleđem. Još uvek se u njemu nalazi fioka koja potiče od otvaranja paba, a tu je i kredenac prepun starinskih predmeta koji doprinosi autentičnoj atmosferi. Takođe, bašta u zadnjem delu paba je idealno mesto da se sklonite i rashladite pintom piva tokom toplog letnjeg popodneva.

Foto: tonerspub.ie

Davy Byrnes

Pab „Davy Byrnes“ se pominje samo jednom u „Dablincima“ Džejmsa Džojsa, dok u „Uliksu“ Leopold Blum ulazi u njega i naručuje sada već legendarni sendvič za gorgonzolom i čašu bordoa. Džojs je bio redovan posetilac ovog paba i poznavao je vlasnika, a ova kratka scena u romanu učinila je pab važnim književnim mestom i esencijalnom lokacijom koju morate da vidite kada se nađete u Dablinu.
Kada uđete u ovaj pab, shvatićete da se odlučio za sofisticiraniji pristup umesto za tradicionalan. Mermerni bar, prijatno osvetljenje i dela lokalnih umetnika na zidovima daju ovom pabu jedinstven karakter. Poznat je po svojim pićima, ali moramo da napomenemo da im je hrana sjajna – posebno irski jagnjeći gulaš koji se topi u ustima.

 Foto: https://www.facebook.com/davybyrnes/photos/a.10150628200917779/10151454399212779/?type=3&theater
Foto:https://www.facebook.com/davybyrnes/photos/a.10150628200917779/10151454399212779/?type=3&theater

The Duke

Naravno da uvek možete sami da birate kojim tokom će vaša književna tura po pabovima Dablina da ide, ali najčešća polazna tačka svake večeri je „The Duke“ („Vojvoda“). Zašto baš ovaj pab? Džejms Džojs, Džejms Stivens, Artur Grifit, Brendan Bihan i Brajan O'Nolan su samo neki od pesnika i pisaca koji su posećivali ovo predivno irsko zdanje kako bi popili po pintu i proćaskali sa prijateljima.

Kako u prošlosti, tako i danas privlačnost ovog lokala leži u činjenici da je reč o pravom mestu koje slavi tradiciju lokalne kulture pabova. U njemu se održavaju muzički događaji i večeri komedije, ali je pre svega ovo mesto na kome možete da vodite smislene razgovore, promišljate o životu i uživate u osvežavajućoj pinti ginisa. Hrana je takođe spektakularna, a posebno se izdvajaju dimljeni losos, govedina i pite, a naša preporuka bi bio domaći drobljenac od jabuka kakav se retko gde može pronaći.

Foto:  thedukedublin.com

Izvor: whatshouldireadnext.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više
promocija romana tri hleba nasušna u trsteniku laguna knjige Promocija romana „Tri hleba nasušna“ u Trsteniku
17.04.2024.
Autorka Slavica Mastikosa predstaviće svoj roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Trsteniku. Promocija će se održati u petak 19. aprila od 19 sati u čitaonici Narodne biblioteke „Jefimija“. ...
više
srđan valjarević niko ne može da zna šta je taman laguna knjige Srđan Valjarević: Niko ne može da zna šta je taman
17.04.2024.
Malo je ljudi na našoj književnoj sceni oko kojih se tako diže fama kao kada se pomene ime Srđana Valjarevića. On je među čitaocima izgradio kultni status tokom decenija, zato što ga to uopšte nije za...
više
ljubica arsić u svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni video  laguna knjige Ljubica Arsić: U svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni [video]
17.04.2024.
Ljubica Arsić, jedna od najznačajnijih savremenih srpskih spisateljica, predstavila je zbirku kratkih priča „Ti i ja smo bili par“ kao gošća „Kulturnog dnevnika“ na RTS-u. U njima autorka ispituje top...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.