Laguna - Bukmarker - Odakle početi s Agatom Kristi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Odakle početi s Agatom Kristi

Krimići doživljavaju procvat, pa zašto se ne biste latili nekog romana originalne kraljice misterije?



Početna tačka

U romanu „Ubistvo u parohijskom dvoru“, poznatom najviše po tome što se u njemu prvi put pojavljuje gospođica Marpl, izuzetno neprijatni pukovnik Protero je ubijen, u stilu društvene igre „Kluedo“, iz pištolja, u svojoj biblioteci. Okružena stanovnicima sela koji svi imaju motiv da ubiju pukovnika P, gospođica M. koristi svoj izvanredni način razmišljanja kako bi među sedam osumnjičenih pronašla krivca. Ljudi često odbacuju ovaj roman zato što im je prilično staromodan, ali za mene je ovo veoma smešan, duhovit i izuzetno oštrouman klasik Agate Kristi.

Najbolji roman

Jedina stvar koja može da zasmeta u vezi sa romanom „I ne osta nijedan“ je njegov originalni naslov. Inače, ova mračna i napeta priča o kajanju je najbriljantniji roman Agate Kristi koji ćete ikada pročitati. Deset stranaca, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, okupilo se na vetrovitom ostrvu. Jedno po jedno, oni stradaju pod jezivim okolnostima koje se poklapaju sa zlokobnim predviđanjima... Konačni rasplet romana je podjednako zadovoljavajući i šokantan.

Roman o kom možete da razgovarate za večerom

Nema boljeg romana o kome bi moglo da se razgovara uz večeru od „Iskričavog cijanida“. Grupa prijatelja iz visokog društva okupila se na obroku, za stolom za kojim je tačno godinu dana ranije jedna naslednica navodno izvršila samoubistvo trovanjem. Ovo manje popularno delo Agate Kristi nastalo je na osnovu kratke priče o Poarou pod nazivom „Žuta perunika“. Dok vaši gosti proveravaju svoje čaše, obavezno im kažite da se cijanid ne može otkriti po mirisu.

Klasik

Ubistvo u Orijent ekspresu“ je adaptirano za ekran najmanje četiri puta, i to sa dobrim razlogom: to je po svim stavkama klasičan roman Agate Kristi o otkrivanju ubice – strukturi, tempu, karakteru i raspoloženju. U ovom romanu se po deseti put pojavljuje autorkin kultni belgijski detektiv Poaro. Ovoga puta on mora da među gomilom ekscentričnih putnika prve klase pronađe krivca. Dva događaja iz stvarnog života su inspirisala autorku da osmisli ovaj genijalni zaplet kome nema ravnog: zaustavljanje Orijent ekspresa na šest dana u Turskoj 1929. godine i kidnapovanje bebe Lindbergovih 1932. godine.
 
Roman za putnike koji ne mrdaju iz fotelja
 
Iako je obično vezuju za ugodne misterije smeštene u ruralnoj Engleskoj, Agata Kristi je često odlazila u inostranstvo i ona nas putem svojih knjiga često vodi tamo sa sobom. Možemo, na primer, da lutamo po arheološkim iskopinama u Iraku 1930-ih, zahvaljujući romanu „Ubistvo u Mesopotamiji“. Zbog atmosfere i autentičnosti ovaj roman je nenadmašan (Kristijeva je pratila muža na njegovim arheološkim iskopavanjima i znala je razliku između ljušture i mikrolita) čak i pored toga što radnja romana deluje pomalo neverovatno.
 
Potpuno netipičan roman
 
Pošto ga je napisala na sebi nesvojstven način, roman „Misterija sedam satova“ je odmah nakon objavljivanja dobio negativne kritike; međutim, kada danas čitamo ovaj roman, moramo da imamo na umu to da je Agata Kristi bila savremenica i obožavateljka i Ivlin Vo i P. G. Vudhausa. Osumnjičene osobe u ovom urnebesnom romanu koji ismeva višu klasu potiču iz prethodnog romana „Tajna dvorca Čimniz“, i one se ludiraju po velelepnim kućama, londonskim stanovima i ekskluzivnim senovitim klubovima punim mrtvaca i čepova od šampanjca.
 
Mračni roman
 
Kukavičje jaje“, jedan od poznijih romana koji je objavljen 1958. godine, mučna je i tragična priča o propuštenoj prilici, pogrešnoj sudskoj presudi i porodičnim nepravdama koje se nikada ne mogu ispraviti. Ovo je psihološki triler, ali i misterija ubistva sa elementima koji čitanje ovog romana čine pomalo neugodnim. Sama Agata Kristi ga je navela kao jedan od svojih omiljenih romana.
 
Roman koji šokira
 
Ako tražite roman sa završetkom koji je potresao čitaoce u vreme kada je objavljen, i koji je i danas u stanju da uzdrma nespremne čitaoce, onda odaberite roman „Ubistvo Rodžera Akrojda“. Žrtva iz naslova romana je Poaroov sused zbog čije se iznenadne i nasilne smrti penzionisani detektiv ponovo vraća u akciju.
 
Roman koji je uticao na ostale
 
Verovatno vam je poznata struktura romana „Pet prasića“ čak i ako nikada niste čitali ovu knjigu. Reč je ubistvu koje razrešava Poaro, pri čemu je priča o ženi optuženoj za ubistvo muža umetnika ispričana više puta sa stanovišta više različitih likova. Agata Kristi je na taj način dobila odličnu misteriju koja je savršeno izbalansirana i veoma sofisticirana. Uticaj ovog romana se i dan-danas vidi u detektivskoj fikciji – i na stranicama i na ekranima. „Sedam smrti Ivlin Hardkasl“, Vantage Point (Trenutak prednosti) i Knives out (Nož u leđa) samo su neka od briljantnih ostvarenja 21. veka koja odaju počast nasleđu i genijalnosti Agate Kristi.
 
Šta da čitate ukoliko volite Agatu Kristi?
 
Bilo šta od Doroti L. Sejers (a naročito Strong Poison), nove slučajeve Herkula Poaroa koje je napisala Sofi Hana i The Honjin Murders Seišija Jokomizoa.
 
Autor: Dženis Halet
Izvor: theguardian.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.