Laguna - Bukmarker - Ne postoji bolja superhrana za vaš mozak od knjige - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ne postoji bolja superhrana za vaš mozak od knjige

Čitanje je najbolji način da se stekne duboko i sveobuhvatno razumevanje teme ili discipline.



Neke knjige se čitaju samo jednom, što pruža trenutno zadovoljenje, i onda osetite da ih možete proslediti dalje. Druge će već zahtevati više od vas. Pravo pitanje jeste: koliko ste spremni da im se posvetite?

Bilo da želite da unapredite sebe ili da naučite nešto novo – moguće je pročitati knjigu za jedan dan.

Patrik Alen sa portala Lifehacker objašnjava zašto je čitanje knjiga svakog dana dostižan cilj, ako ste spremni da uložite vreme u to:

„Čitanje cele knjige u nekoliko sati može delovati obeshrabrujuće, ali se sve svodi na prostu matematiku. Prosečna odrasla osoba može da pročita od 200 do 400 reči za jedan minut. U proseku se u knjigama nalazi između 60.000 i 100.000 reči. Ako je vaša brzina čitanja prosečna (300 reči za minut), i ako čitate knjigu prosečnog broja strana od oko 80.000 reči, moći ćete da je preletite za oko 5 sati, pa i manje.“

Ako volite da čitate, velika je verovatnoća da već imate hrpu knjiga spremnih za čitanje, koje nameravate da pročitate već neko vreme ali nikako nemate vremena za to. Ali, još danas, vi možete da promenite svoju čitalačku naviku.

Kada zacrtate sebi zadatak da razumete šta je autor hteo da kaže, neće vam biti potrebno mnogo vremena da pročitate celu knjigu. Čitanje sa razumevanjem je najbolji način da brzo čitate.

Mnogi autori koji pišu publicistička dela iznose zaključke i traže od nas da učimo iz njih. Kada jednom shvatite piščevu poruku, biće vam lakše da brzo čitate, naučite iz toga i pređete na sledeću knjigu.

Ser Fransis Bejkon je rekao sledeće: „Neke knjige treba okusiti, druge progutati, a samo neke sažvakati i svariti: to jest, neke treba čitati samo delimice, druge čitati ali bez znatiželje, a tek mali broj valja čitati u celini, marljivo i sa pažnjom.“

Nemojte čitati sve knjige na isti način

Birajte određene knjige za brzo čitanje. Ne možete čitati bilo koju knjigu na ovaj način.

Uživanje u knjigama se nimalo ne razlikuje od uživanja u TV seriji ili filmu. Ako vam se ne dopada serija, nećete gubiti vreme da je započinjete. Ako želite da joj pružite šansu, odgledaćete prvu epizodu. Isto tako, ako vam se ne dopadne knjiga, prestanite sa čitanjem i počnite drugu.

Čitanje knjige bi trebalo da bude iskustvo koje vam pruža radost i iz kog ćete izvući pouku, ne nešto što morate da „odradite“. Zato je važno da pažljivo odaberete knjigu.

Pronađite razlog zbog kog želite da čitate. To može biti rad na sebi, bolje korišćenje vremena, učenje novih stvari, poboljšanje karijere, itd.



Koristite periferni vid
 
Upotreba perifernog vida vam omogućava da čitate bez mnogo fiksiranja očiju, zato što se tako vaše vidno polje širi i možete videti, čitati i procesuirati više reči odjednom.

Kada čitate perifernim vidom, posmatrate prostor između dve reči umesto da posmatrate jednu određenu reč, čitajući tako obe reči izjedna i pomerajući oči dalje, na sledeći par reči.

Majkl Beninger sa portala Blinklist objašnjava:

„Kako bi se postiglo suštinsko čitalačko umeće, iskoristite periferni vid najbolje što možete. Ovu veštinu pospešite brzim pregledanjem fraza, koje ćete potom pokušati da izrecitujete. Ovaj metod urezivanja u pamćenje pomaže tako što čitaocima sugeriše da usmeravaju pogled na središte retka teksta, a da se pritom ne fokusiraju na reči koje se nalaze na centimetar od margina.“

Čitajte grupisane reči. Grupisane reči predstavljaju skup između 4 i 16 susednih reči koje možete pročitati jednim pregledom teksta. Kada čitate grupisane reči, prirodno povećavate brzinu čitanja zato što ne možete da usporite i vokalizujete pročitano (izgovorite ili čujete pročitane reči).

Mesto za čitanje je ključno

Kada jednom naučite brzo da čitate, pristojnim tempom, i imate knjige koje ste namenili za ovaj zadatak, potrebno vam je samo još idealno okruženje za čitanje. Jer stvari koje remete pažnju nalaze se svuda naokolo.

Udaljite se od svega što vam odvlači pažnju. Razmislite o tome koliko vam je samoće potrebno i – udvostručite je. Izdvojite se na mestu gde vam je zagarantovana samoća, i koristite slušalice ukoliko je to potrebno. Slušajte beli šum. Pomoćiće vam da ostanete fokusirani i da čitate malo brže.

Ukoliko nemate mnogo vremena, a sedenje nije opcija, izaberite audio-knjigu. Tako možete čitati po nekoliko sati, a možete ih skinuti sa interneta i slušati u vožnji, tokom nabavke, pauze ili obavljanja kućnih poslova, pa čak i dok vežbate. Knjizi u fizičkom obliku se uvek možete vratiti kad obavite sve što ste zacrtali.



Koristite svaki trenutak

Ukoliko putujete do posla – učinite to vreme korisnim. Ako imate pauzu za ručak, iskoristite je.

Čekate u redu? Čitajte!

Ako je potrebno, smanjite broj sati provedenih u gledanju televizije. Dugoročna dobrobit čitanja ne može se uporediti sa kratkotrajnim zadovoljstvom koje vam pružaju svakodnevne zanimacije kojima ubijate vreme.

Prelazite brzo pogledom preko poglavlja

Piter Bergman je podelio ovaj savet u članku za Harvard Biznis Rivju. Celovito čitanje članka je vredno pažnje i truda:

„Pročitajte naslov i sve od prvih nekoliko odeljaka do prvih stranica poglavlja kako biste dokučili čemu je autor namenio poglavlje i kako se uklapa u argumente koje pokušava da iznese u knjizi. Potom preletite preko zaglavlja i podnaslova (ako ih ima) kako biste utvrdili pravac kojim će priča teći. Pročitajte prvu i poslednju rečenicu odeljka. Ako ste shvatili o čemu se radi, nastavite dalje. U suprotnom, možda bi trebalo da pročitate odeljak u celosti. Kada vam se ukaže suština poglavlja, možda ćete moći da preletite preko čitavih stranica, zato što će vam argumenti biti jasni, a možda će se čak i ponavljati.“

Ovaj savet neće biti od koristi pri čitanju fikcije, ali ga možete primeniti na publicističko štivo koje ima za cilj da čitaocima predoči neku ideju ili argumnet.

Hvatajte beleške

Kada se nameračite da pročitate celu knjigu za jedan dan, normalno je da ćete zaboravljati neke stvari. Neka vam uđe u naviku da hvatate beleške!

Usputno hvatanje beleški će biti od pomoći, ili kao druga opcija za aktivno praćenje, možete podvlačiti pasuse.

Počnite lagano

Ne morate odmah da završite knjigu za jedan dan, jer ako ste orni da značajno poboljšate svoje čitanje, počnite lagano.

Ne budite oštri prema sebi ako ne uspete da pročitate celu knjigu za jedan dan. Za to je potrebna vežba. Izaberite temu koja vam je bliska ili u kojoj uživate, a zatim istražujte i eksperimentišite. To će vas motivisati da čitate i narednog dana, a i nadalje.

A sada se latite knjige koju želite da pročitate i lep provod želim!

Autor: Tomas Opong
Izvor: qz.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više
prikaz romana proročica emotivne mеtatеkstualne igre iz pera margarеt atvud laguna knjige Prikaz romana „Proročica“: Emotivne mеtatеkstualne igre iz pera Margarеt Atvud
19.04.2024.
„Proročica“ jе bila trеća knjiga čuvеnе kanadskе spisatеljicе Margarеt Atvud (1939), svеtskoj publici svakako najpoznatijoj po „Sluškinjinoj priči“, distopijskom romanu koji jе, zahvaljujući istoimеno...
više
obeležavamo rođendan terija pračeta sjajnom akcijom  laguna knjige Obeležavamo rođendan Terija Pračeta sjajnom akcijom!
19.04.2024.
Čuveni britanski pisac Teri Pračet, koji je književnom svetu ostavio brojna remek-dela, 28. aprila bi napunio 76 godina. Tim povodom sve ljubitelje njegovih knjiga želimo da obradujemo odličnom akcijo...
više
istina uvek pronađe svoj put zauvek srećni malin sten u prodaji od 22 aprila laguna knjige Istina uvek pronađe svoj put: „Zauvek srećni“ Malin Sten“ u prodaji od 22. aprila
19.04.2024.
Izuzetno uzbudljiv i odlično napisan triler sa mnogo neočekivanih obrta, „Zauvek srećni“ Malin Sten majstorski je napisana studija ljudske psihe koju nećete moći da ispustite iz ruku. Kad veličanst...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.