Laguna - Bukmarker - Nauka podstiče parove da zajedno čitaju - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nauka podstiče parove da zajedno čitaju

Ispostavlja se da parovi koji zajedno čitaju čine dobru stvar za svoju vezu. Čitanje, u stvari, ima moć da ih zbliži, pretvarajući čin usamljenosti u nešto prelepo za dvoje, kažu psiholozi.



Nakon svega, teško da je slučajnost to što neke od najromantičnijih filmskih scena uključuju parove koji zajedno čitaju. Ko se nije samo malo zaneo dok su Keri i Zverka čitali ljubavna pisma jedno drugom? Ko nije želeo da bude kao Oliver i Dženi zagrljeni na kauču u „Ljubavnoj priči“? Čak su i Karl i Eli delili svoju ljubav prema knjigama u „Do neba“.

Evo zašto su parovi knjigoljubaca dobra stvar.

Čitanje u paru omogućava vam da pričate o interesantnim stvarima.

Čitanje raspiruje mozak. Kao i razgovor. „Istraživanje pokazuje da se ljudi zbližavaju dok otkrivaju i dele mišljenja, ideje i fantazije. Čitanje knjiga i rasprava o njima je zabavan način da se parovi zbliže“, kaže ekspert za veze psihoterapeut Ken Pejdž.

To ne znači čitanje jedno drugom naglas, ili čak čitanje iste knjige (iako eksperti ističu da zajedničko čitanje iste knjige ima svojih prednosti).

Može da znači prosto zajedničko čitanje, svaka osoba fokusirana na svoju knjigu u tom trenutku. „Odvajanje ’posebnog’ vremena u vašoj vezi za čitanje i razgovor o knjigama može da bude emotivno zbližavanje, mentalno i duhovno“, kaže Fransin Lederer, klinički psiholog iz Los Anđelesa.



Izbor knjiga otkriva stranu neke osobe koju možda nikad ne biste otkrili.

Ono što neko čita može dosta da kaže o njemu kao osobi. Nakon svega, ko nije zavirio na policu potencijalnog partnera i prosuđivao? Tražimo nekog ko sa nama deli kulturni ukus, uključujući i književni, jer želimo nekog ko će da razume naše šale i deli uzbuđenje. „Veća je šansa da veza uspe i bude dugotrajna ako parovi dele zajednička interesovanja i hobije“, kaže Lederer.

Čak i ako ne volite iste knjige kao vaša srodna duša, možda će vas zaintrigirati njihovo interesovanje koje se razlikuje od vašeg. I to takođe može da zbliži parove.

I možda će vam te novootkrivene strane biti ozbiljno privlačne.

Čitanje takođe može da istakne nivo inteligencije kod partnera, i to može ponekad da uzbudi.

„Čitanje nam omogućava da vidimo šta je ispod nečije površine i shvatimo da u ovom zgodnom momku ima mnogo više. U društvu gde postajemo iznureni, jer verujemo da su svi isti, knjige često nude nešto drugo, drugi svet koji nam se otvara“, piše bloger Niko Lang.

Nečija književna inteligencija može da bude jedan od kvaliteta koji nas privlači potencijalnom partneru. Sada za to postoji i termin: sapioseksualnost.

Jednostavno rečeno, čitanje je seksi. Čak se i Tumblr slaže.



Čitanje je jedna od poslednjih aktivnosti koja ne uključuje ekran.

Nije neobično videti ljude kako jedu i usred obroka proveravaju telefone. I to može da uništi intimnost trenutka.

Lijana Satenstajn iz Voga piše: „Čitanje je šarmantan podsetnik da neke veze ne zahtevaju tastaturu u  komunikaciji“. Čitanje dobre knjige nudi neprekidno vreme sa vašim voljenim bez ekrana u blizini (pa, sem Kindla).

Parovima koji vole knjige savetuje se da prate svoje štreberske instinkte. „Jedna od radosti (zajedničkog čitanja) je da otkrivate nove aspekte jednog drugog, ili ćete ponovo otkriti vezu koju ste imali“, kaže Ela Bertoud, biblioterapeut u Školi života u Blumsberiju kod Londona.

Kao što : Čitanje zajedno je možda najseksi izlazak od svih.

Izvor: mic.com
Prevod: Miloš Vulikić


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.